Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Latvijas hokeja izlase trešdien, 15. maijā, piedzīvoja vienu no smagākajām neveiksmēm pasaules čempionātu vēsturē, ar 1:8 (0:2, 1:5, 0:1) svarīgā cīņā par vietu ceturtdaļfinālā piekāpjoties Vācijas valstsvienībai.

Latvija pēc sagrāves saglabā otro vietu Ostravas grupā, tomēr zaudējums krietni sarežģī iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Latvijai tagad ir divas brīvdienas, bet nākamo maču Latvijas izlase aizvadīs sestdien, pulksten 13.20, kad spēkosies ar Zviedriju.

Latvijas izlasē vienīgos vārtus guva Markuss Komuls, kuru atzina arī par labāko spēlētāju mūsu komandas rindās.

Joprojām bez vārtiem pirmajā periodā

Spēle sākās ar ļoti ātru hokeju, Vācijas izlasei mēģinot uzturēt augstu tempu un aktīvi presingojot mūsu hokejistus Latvijas zonā. Vācija aktīvi darbojās arī neitrālajā zonā un efektīvi traucēja Latvijas izlasei iesākt uzbrukumus. Pēc nedaudz vairāk nekā piecām nospēlētām minūtēm pirmajā trešdaļā Vācijas spiediens noveda pie mūsu pretinieku vārtu guvuma. Latvija vispirms zaudēja ripu vārtu zonā un vācieši izdarīja metienu – Dominiks Kahūns pirmais savāca Kristera Gudļevska atsisto ripu vārtu priekšā un izdarīja precīzu metienu.

Pēc gūtajiem vārtiem Vācija turpināja spēlēt ļoti augstā tempā un izmantot presingu mūsu aizsardzības zonā. Latvija regulāri zaudēja ripu vidējā zonā, un vācieši to steidza izmantot sarīkojot vairākus bīstamus uzbrukumus. Perioda vidusdaļā veiksmīgāk uzbrukumus sanāca izveidot arī Latvijas izlasei, kura spēja biežāk nogādāt ripu pretinieku aizsardzības zonā. Latvija spēlēja salīdzinoši primitīvi – meta pa vārtiem pie pirmās izdevības, cerot uz veiksmīgu atlēkušo ripu. Lai arī tas uzreiz nevainagojās ar golu, šāda spēles maniere ļāva mazliet līdzsvarot mača gaitu.

Foto: LETA

Pirmā perioda 12. minūtē Gudļevskis glāba Latvijas izlasi, atvairot Niko Šturma metienu pēc izgājiena "viens pret viens". Latvija pirmā perioda izskaņā pirmo reizi spēlēja vairākumā, taču mūsējie kārtējo reizi šajā turnīrā viena vīra pārsvaru izmantot nespēja. Šī bija viena no atslēgas epizodēm visā mačā. Uzreiz pēc vairākuma divu minūšu noraidījumu saņēma Rodrigo Ābols, Latvijas izlasei nonākot mazākumā. Vācijas izlase to ātri izmantoja – Kajs Vīsmans izspraucās cauri Latvijas komandas aizsardzības līnijām un ar plaukstas metienu raidīja ripu vārtos. Pārtraukumā mūsējie devās ar divu golu deficītu, lai gan izdarīja vairāk metienus vārtu rāmī – 9:8.

Latvijai šī ir jau ceturtā spēle pasaules čempionātā un nevienā no mačiem Latvija nav spējusi gūt vārtus pirmajās 20 minūtēs.

Vārtsarga maiņa nelīdz

Otrais periods Latvijai sākās ar "aukstu dušu" – Federls trešdaļas pirmajā minūtē ātrā pretuzbrukumā raidīja ripu starp Gudļevska kājsargiem, panākot jau 0:3, raugoties no mūsējo pozīcijām. Divas minūtes vēlāk Vācijai atkal padevās pretuzbrukums un tas atkal rezultējās ar Vācijas vārtu guvumu – šoreiz izcēlās Pārkers Tuomī. Harijs Vītoliņš uzreiz pieprasīja pusminūtes pārtraukumu.

Tā it kā Latvijai netrūktu problēmu, neilgi pēc ceturto vārtu zaudēšanas noraidījumu nopelnīja Renārs Krastenbergs. Pirms mūsu komanda to sāka izciest Vītoliņš veica vārtsargu maiņu – Gudļevski nomainīja Elvis Merzļikins. Tas gan nepalīdzēja – Džons Peterka ar precīzu metienu tuvajā stūrī panāca 0:5…

Foto: IIHF

Latvijas izlase īpaši vāja izskatījās aizsardzībā, regulāri pieļaujot pozicionālas kļūdas, kas noveda pie bīstamiem Vācijas pretuzbrukumiem. Arī piektajos ielaistajos vārtos mūsu aizsargi deva daudz laika Peterkam izdarīt relatīvi brīvu un sagatavotu metienu. Oskars Batņa perioda vidū mūsu izlasi trešo reizi atstāja mazākumā par pretinieka grūšanu apmalē. Mārtiņš Dzierkals palielināja Latvijas problēmas, nopelnot vēl divas minūtes uz noraidīto soliņa un atstājot mūsu komandu trīs vīru sastāvā. Lielo mazākumu Latvija izturēja, bet, kad laukumā jau bija atgriezies Batņa, Vācijas hokejists Marks Mihaelis pēc cīņas vārtu priekšā panāca jau 0:6.

Neraugoties uz šo golu "lavīnu", Vācija turpināja mesties uzbrukumos, veiksmīgi cīnījās pie apmalēm un izveidoja vārtu gūšanas momentus. Vācijai palīdzēja arī veiksme – otrā perioda 15. minūtē kārtējais nelaimīgais rikošets Latvijai noveda pie septītā vāciešu gola, kas tika ieskaitīts Peterkam.

Foto: IIHF

Īsi pēc septītā vārtu zaudējuma sadursmē cieta Kaspars Daugaviņš, kurš vairākas sekundes pavadīja guļot uz ledus. Vācietis Jonass Millers izlika savu kāju Daugaviņa ceļā, nospēlējot "ceļgals-ceļgalā". Tiesneši gan nekādu sodu vācietim nepiesprieda.Latviešu hokejists gan dažas minūtes vēlāk atgriezās laukumā. Viņa pirmā maiņa pēc sadursmes vainagojās ar Latvijas pirmo vārtu guvumu – Dzierkals no aizvārtes atrada Markusu Komulu, kurš ar skaistu metienu pārspēja Filipu Grūbaueru. Otrā trešdaļa noslēdzās ar rezultātu 1:7, padarot noslēdzošo periodu par formalitāti.

Formālais trešais periods

Trešā perioda sākumā laba vārtu gūšanas izdevība radās Rihardam Bukartam, kas palika neizmantota. Dažas minūtes vēlāk Šturms veiklāk nospēlēja vārtu priekšā un lēkājošu ripu astoto reizi raidīja Latvijas vārtos. Nelielu iemeslu pasmaidīt Latvijai dāvāja Eduards Tralmaks, kurš trešā perioda vidū guva otros vārtus mūsu izlases labā. Tralmaks agresīvi lauzās uz vārtiem un "iebakstīja" ripu vārtos. Tiesa, Latvijas prieki bija īsi – Vācija pieprasīja trenera izaicinājumu, argumentējot, ka pirms vārtu guvuma netika fiksēta aizmugure. Tiesneši epizodi izskatīja un piekrita Vācijas redzējumam – Latvijas gūtie vārti netika ieskaitīti.

Foto: IIHF

Latvija trešajā periodā vairāk kontrolēja ripu un biežāk uzbruka, taču reāli apdraudēt Grūbauera sargātos vārtus nespēja. Vācija spēlēja nesteidzīgi, kontrolējot notikumus laukumā. Šādā manierē spēle norisinājās līdz tās beigām, Latvijas izlasei piedzīvojot sagrāvi ar rezultātu 1:8. Vācija izpildīja vairāk metienus vārtu rāmī – 31:22.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!