Foto: IIHF

Latvijas hokeja izlase svētdien, 19. maijā, Ostravā pasaules čempionātā svarīgā spēlē pret Slovākijas valstsvienību nervozā cīņā izcīnīja uzvaru ar rezultātu 3:2 (1:0, 0:0, 1:2, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā.

Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijai otrdien, 21. maijā, pamatlaikā jāuzvar ASV valstsvienība, bet pēc tam vakara spēlē jāsagaida Slovākijas zaudējums Zviedrijai pamatlaikā.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās atzina Oskaru Cibuļski, kurš mača izskaņā panāca 2:2. Savukārt Latvijas izlases vārtsargs Kristers Gudļevskis tika galā ar 41 no 43 Slovākijas metieniem, no kuriem 20 bija jau pirmajā periodā. Arī Latvijas izlase spēles gaitā pa Slovākijas vārtiem izdarīja 43 metienus.

Beidzot vārti 1. periodā

Jau pašā pirmajā uzbrukumā Slovākijas izlase tika pie labas vārtu gūšanas izdevības – Kelemens pavisam brīvs no pašas vārtu priekšas izdarīja metienu pa Kristera Gudļevska sargātajiem vārtiem, bet mūsu vārtsargs bija uzdevumu augstumos. Slovākija šo dueli uzsāka ļoti aktīvi un pirmajā minūtē izdarīja četrus metienus mūsu vārtu rāmī. Latvijai nācās bieži raidīt ripu pāri visam laukumam un izdarīt pārmetienus. Slovāki daudz meta pa vārtiem, un Gudļevskis, lai arī tos atvairīja, regulāri atsita ripu vārtu tuvumā, radot papildus iespējas Slovākijas hokejistiem.

Latvija nopelnīja pirmo noraidījumu šajā spēlē, mūsu komandas rindās uz ledus izslidojot sešiem spēlētājiem. Viena vīra deficītu mūsējie spēja izturēt, tomēr slovāku ofensīva mača sākumā bija patiešām iespaidīga. Perioda vidū spēle sāka mazliet izlīdzināties – Latvijas izlase vairāk uzbruka un saspēlējās pretinieku zonā, bet pietrūka noslēdzošā elementa, proti, kvalitatīva metiena pa Slovākijas vārtiem.

Latviju otrreiz mazākumā atstāja Dzierkals, kuru noraidīja par sitienu pretiniekam ar nūju. Mūsu mazākuma brigādes atkal izrādījās spēcīgākas par Slovākijas vairākumu, bet nepilnu minūti pēc šī noraidījuma beigām Latvijas hokejisti vēlreiz nonāca mazākumā. Šoreiz par bloķēšanu divu minūšu noraidījumu saņēma Oskars Batņa. Latviešu četrinieks kopā ar Gudļevski tika galā arī ar šo pārbaudījumu.

Pēc sarežģītajām četrām minūtēm Latvija atklāja spēles rezultātu – pretuzbrukumā pēc Mika Indraša piespēles aizsargs Ralfs Freibergs izdarīja metienu no vārtu priekšas. Slovākijas vārtsargs ar to tika galā, taču atlēkušā ripa atsitās pret Freiberga roku, ielidojot vārtos. Slovākijai bija pārsvars uz ledus un metienos vārtu rāmī (20:8), taču galvenajā rādītājā pēc pirmā perioda vadībā bija Latvija.

Foto: LETA

Gudis turpina vilkt komandu

Otrā perioda ievadā Slovākija atkal metās uzbrukumos un spēja Latvijas hokejistus ilgstoši "iespiest" mūsu aizsardzības zonā. Latvijas rindās ļoti pārliecinošs bija Gudļevskis, uz kura pleciem šajā spēles nogrieznī faktiski turējās visa mūsu komanda. Metienu attiecība vārtu rāmī otrā perioda sākumā bija 26:10 Slovākijas labā…

Spēles otrā trešdaļa ļoti atgādināja pirmo – slovāki sāk ļoti agresīvi, bet turpinājumā Latvijai mača gaitu izdodas mazliet izlīdzināt. Arī mūsu hokejisti izveidoja ilgstošus uzbrukumus Slovākijas zonā, spēlējot fiziski un mēģinot izlauzties līdz vārtiem. Ļoti labas izdevības gūt vārtus Latvija gan nespēja izveidot. Trešdaļas otrajā pusē spēle kļuva fiziskāka, uzbrukumiem norisinoties te pie vieniem, te otriem vārtiem. Latvija, pēc Slovākijas sākotnējās ofensīvas neitralizēšanas, aptuveni piecas minūtes līdz otrā perioda beigām ieguva pirmo iespēju spēlēt vairākumā. Latvija izdarīja daudz metienus pa vārtiem, bet otro golu iemest nespēja.

Foto: IIHF

Pēc vairākuma Latvijas izlase turpināja izdarīt spiedienu uz Slovākijas vārtiem – lieliski darbojās Egles-Tralmaka-Gavara maiņa, kas radīja vairākus labus momentus un lika Slovākijas komandai ilgstoši spēlēt savā aizsardzības zonā. Otrā trešdaļa noslēdzās ar tādu pašu rezultātu kā pirmā, tomēr Slovākijai joprojām bija pārsvars metienu attiecībā vārtu rāmī – 30:22.

Nervoza galotne un 24 sekundes

Trešais periods atkal sākās ar Slovākijas ofensīvu un šoreiz tā vainagojās ar vārtu guvumu – Latvijas aizsargi nospēlēja neveikli zaudējot ripu aiz mūsu vārtiem. Ripa nonāca pie Pospišila, kurš apspēlēja Gudļevski un no neērtās nūjas puses raidīja to vārtos. Zaudētie vārti šķietami iedzīvināja Latvijas uzbrukumu – turpmākajās minūtēs mūsu hokejisti ļoti daudz uzbruka un izveidoja vairākus bīstamus momentus pie Slovākijas vārtiem. Labākā izdevība bija Kasparam Daugaviņam, kurš pēc skaistas Rodrigo Ābola piespēles izdarīja metienu, bet trāpīja pa vārtu stabiņu. Trešo trešdaļu kopumā raksturoja ļoti fiziska spēle – daudz divcīņu un relatīvi vienkārši risinājumi uzbrukumu veidošanā.

Labākas izdevības gūt vārtus šajā periodā bija slovākiem, bet mūsu vārtos lielisks bija Gudļevskis. Latvija mēģināja izmantot ātras pārejas no aizsardzības uzbrukumā, taču Slovākijas aizsargi nepieļāva bīstamus metienus pa savem vārtiem. Nepilnas divas minūtes līdz mača beigām Slovākija salauza mūsu sirdis – Slafkovskis ar piespēli gar vārtiem atrada Čehlariku, kurš raidīja ripu vārtos.

Pagāja 24 sekundes un Latvija rezultātu izlīdzināja – mūsu komanda jau bija nomainījusi vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, kad metienu no zilās līnijas izdarīja Cibuļskis. Viņš pārspēja Slovākijas vārtsargu ar ļoti spēcīgu un precīzu metienu, nopelnot Latvijai vienu punktu. Pamatlaika pēdējā sekundē lieliska iespēja izraut uzvaru bija Dzierkalam, taču Hlavajs slovākus izglāba. Taču Slovākija šajā epizodē nopelnīja noraidījumu, kas mūsu komandai pagarinājumu ļāva uzsākt vairākumā.

Foto: IIHF

Gudis, Ločmelis un cerība ir dzīva

Latvija lielisko iespēju neizmantoja, kārtējo reizi vairākumā paliekot bez vārtiem. Mūsu izlase tika pie vēl vienas iespējas spēlēt vairākumā šajā papildlaikā. Pirms tā sākuma Harijs Vītoliņš pieprasīja pusminūtes pārtraukumu un deva Latvijas izlasei norādes pirms atbildīgā spēles momenta. Arī šī iespēja palika neizmantota un mačs nonāca līdz pēcspēles metienu sērijai.

Pēcspēles metienu sērija bija "vārtsargu šovs" – no pirmajiem pieciem metieniem abas komandas spēja trāpīt vienu – Slafkovskis Slovākijas labā un Dans Ločmelis mūsu komandas rindās. Izšķirošā izrādījās sērijas septītā kārta, kad pēc Ločmeļa metiena ripa negribīgi šķērsoja Slovākijas vārtu līniju. Slafkovskim bija iespēja šo sēriju pagarināt, bet Gudļevskis bija nevainojams.

Foto: IIHF

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!