Foto: F64

Jau piektdien Helsinkos un Stokholmā sāksies 2013.gada pasaules čempionāts hokejā, kurā viena no dalībniecēm būs Latvijas izlase.

Pirms nozīmīgā turnīra portāls "Delfi" savu viedokli piedāvāja izteikt trīs pazīstamiem cilvēkiem - aktierim Intaram Rešetinam, bijušajam basketbolistam un sporta ekspertam Valdim Valteram, kā arī hokeja žurnālistam un hokejista tēvam Mārim Zembergam.

Rešetins: zaudējuma gadījumā līdzjutēji nenovērsīsies


Foto: Mango

Aktieris Intars Rešetins, kurš aktīvi seko līdzi hokeja notikumiem, savās prognozēs nebija pārāk optimistisks, bet uzsvēra emocionālo pacēlumu un kopības sajūtu hokeja čempionāta laikā.

"Pasaules čempionāta emocionālā puse, vismaz man - zosāda uzmetas, kad dzirdu Latvijas himnu.

No varējuma, sportiskās kondīcijas un talanta puses raugoties, man tādas nelabas aizdomas, ka šogad Latvijas izlase varētu "izlidot" no A grupas. Protams, to nenovēlu, bet tāda sajūta man ir radusies. Bet varbūt labāk gaidīt slikto, sevi samānīt un tad jo patīkamāk ir, ka šīs sliktās prognozēs nepiepildās.

Pirmā spēle ar Krieviju - tā, protams, būs īpaša, vēl jo vairāk, ka notiek 4.maijā. Taču kā raidījumā "Overtime" redzēju, trusītis izvēlējās tomēr Krievijas kāpostiņu... Taču jāņem vērā, pret ko mēs spēlēsim - tā ir komanda ar 7-8 NHL spēlētājiem, visi lieliski meistari. Viss būs atkarīgs no mūsu vārtsarga, vai mūsējiem "kritīs", vai būs veiksmes faktors.

Vāju komandu pasaules čempionātā nav, gan tā pati Francija, Vācija - kā progresējušas pa šiem gadiem! Latvijas izlase tik strauji neattīstās, un tas pat, manuprāt, nav saistīts ar finansēm. Mūsu komandā trūkst izteikta psiholoģiskā līdera, kāds bija Sandis Ozoliņš. Nav, kas emocionāli savāktu komandu, līdz ar to komandas gars mūsējiem ir tāds piezemēts. Taču es ceru, ka tie fani, kas aizbrauks uz Helsinkiem, dos šo emocionālo grūdienu. Jo ir skaidrs - puiši nebrauc slidināties, vieta izlasē ir izcīnīta. Lasīju, ka atskaitīti no komandas Bičevskis, Cibuļskis - tas nozīmē, ka katrs cīnās par savu vietu "zem saules". Jo spēlēšana izlasē tomēr ir goda lieta, bet ja tomēr zaudēs, mēs, līdzjutēji, tik un tā no viņiem neatteiksimies."

Valters: cerības ir vienmēr


Foto: DELFI

Bijušais Latvijas basketbolists Valdis Valters, kurš pēdējos gados ir iejuties arī sporta eksperta lomā, uzskata, ka Latvijas izlasei izvirzītais mērķis - ceturtdaļfināls - nav reāli sasniedzams, taču "cerības ir vienmēr".

"Latvijas izlasei izvirzītais mērķis iekļūt ceturtdaļfinālā nav reāls. Tāds izvirzīts, lai Nolanu noņemtu no galvenā trenera amata. Citu iemeslu tam neredzu. Mēs esam tuvāk, lai cīnītos par palikšanu augstākajā divīzijā nekā ceturtdaļfinālam. Kā vienmēr būsim pa vidu. Komandai galīgi nav stiprākais sastāvs, daudzi spēlētāji traumēti, un tas var ietekmēt spēli. Viss izšķirsies mačos ar Austriju, Franciju un Vāciju.

Pozitīvi ir tas, ka ir jauni spēlētāji iesaistīti. Varbūt kāda jauna zvaigzne uzleks, kāds varbūt aizvadīs labu čempionātu. Iespējams, tas būs Ralfs Freibergs, varbūt kāds, kurš vēl nav izšāvis. Čempionāts ir ļoti īss. Savā laikā Vadims Romanovskis Latvijas izlasē "izšāva". Tas rada lielu rezonansi. Gaidām mūsu zvaigzni no aizokeāna - Zemgu Girgensonu. Viņu gribas redzēt darbībā. Viņš varētu būt tāda līmeņa spēlētājs, kāds savos labākajos gados bija Ozoliņš, Skrastiņš. Girgensons šķiet, ka ir komandas dvēsele, bet vai tā ir, paskatīsimies.

Vārtos Masaļskis būs stabila vērtība, bet kā viņš būs atguvies pēc traumas izārstēšanas? Ne vienmēr visi sportisti pēc traumām var uzņemt labu sportisko formu, bet atdeva viņam noteikti būs lieliska. Arī jaunā maiņa aug, paskatīsimies, uz ko tā ir spējīga.

Pēdējās spēles ar Krieviju mums galīgi nav izdevušās. Kādreizējās uzvaras pār krieviem bija saistītas ar Irbi vārtos, bet tagad Irbe ir aiz borta, tā kā viņš varbūt savu enerģiju nodos čaļiem. Kaut gan Krievija šogad nav tik stipra, kā iepriekšējos gadus, kad tur sabrauca visas zvaigznes. Pirmās spēles visas lielās komandas aizvada vājāk, nekā čempionāta nogali. Cerība ir, ka lielās komandas var paķert uz turnīra sākumu. Cerības ir vienmēr."

Zembergs: izlases 'atslēga' ir vārtsarga līnija


Foto: F64

Laikraksta "Diena" žurnālists un viens no Latvijā vadošajiem "hokeja virtuves" pazinējiem Māris Zembergs uzskata, ka valstsvienības sniegums lielā mērā būs atkarīgs no vārtsargu snieguma.

"Ja vārtsargs mums būs labā līmenī, būs rezultāts. Ja vārtsargu līnija mums nebūs tik varoša kā citus gadus, tad būs bažas par rezultātu. Pērn mums arī uzbrukums bija stipri pablāvs ar trim "sausām" spēlēm, cerams, ka izveidotā pirmā maiņa "dos" rezultātu. Uzskatu, ka liela nozīme, pirmkārt, būs vārtsarga sniegumam, otrkārt, vai pirmā maiņa izpildīs savu uzdevumu, jo viņiem noteikti tiks uzticēti skaitliskie vairākumi.

Latvijas kontekstā parasti tā ir bijis - ja mēs trīs ripas iemetam, ar to uzvarai pietiek, un ja vārtsargs neielaiž vairāk par divām ripām, tad viss ir kārtībā. Neatceros, kad Latvijas izlase ir uz spēli gājusi ar pārliecību, ka gūs četrus piecus vārtus. Parasti uzvaras ir 3:2, 2:1, 2:0 - ar tādiem rezultātiem mēs tās lielvalstis esam apspēlējuši.

Masaļska jautājums ir ļoti kutelīgs. Lai gan, ja atceramies to sezonu, kad Edgars pusgadu izlaida "Dinamo" komandā, toreiz viņš [pasaules čempionātā] nospēlēja fantastiski, jo ātri atkopās, bija milzīga motivācija, viņš patiešām bija labs. Jācer, ka šajā aspektā vēsture atkārtosies. Ja Edgara nebūs, tad situācija var kļūt ļoti interesanta, jo Nolans atzīst, ka Gudļevskis ir soli priekšā Jučeram. Gudļevskis, kurš visu sezonu ir aizvadījis jauniešu hokeja un bez vīru hokeja pieredzes. Ja Kristers tiks iemests "lielajā katlā", var sanākt kā ar Irbi, kad Vitālijs Samoilovs pēc Olimpiādes pagāja malā un Irbe šo iespēju izmantoja, arī Gudļevskis var nonākt tādā pat situācijā un izvilkt lielo laimestu. Riskants variants, bet kas to lai zina...

Latvija ap to astotnieku vienmēr ir bijusi, svārstoties no septītās līdz 12. vietai. Pagājušogad bija 10. vieta un, acīmredzot, Nolans saprot, ka no viņa tagad arī vairāk prasa. Labi, ka trenerim ir tāda apņēmība un pārliecība, bet šos uzdevumus izvirzot un rezultātu paģērot, federācijai tomēr ir jāņem vērā reālā situācija, ka izlasē iztrūkst seši septiņi vadošie spēlētāji. Ja rezultāts būs pagājušā gada līmenī ar šādu sastāvu, tas būs pieņemami. Bet es vairāk par rezultātu gribētu redzēt skatāmāku spēli ar iestrādēm, kombinācijām, jo pagājušogad es to neredzēju. Visiem iet un cīnīties, lai būtu raksturs un lielas sirdis, tas ir forši, bet Latvija vienmēr ir spēlējusi un uzvarējusi ar gudru spēli, izanalizējot pretiniekus, viņu vājās vietas. Es gribētu vairāk to redzēt, tad arī es novērtēšu Nolana darbu, jo pagājušogad tās trīs [pēdējās] spēles bija diezgan bezzobainas. Ja tas atkārtosies, es sākšu apšaubīt viņa kā galvenā trenera vietu izlasē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!