Foto: LETA

Latvijas Hokeja federācija (LHF) ir galvenā cietēja uzbrucēja Vitālija Pavlova dopinga skandālā, uzskata LHF prezidents Kirovs Lipmans.

Kā zināms, Pavlovam 18 mēnešu diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu Soču olimpiskajās spēlēs Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) oficiāli piemēroja otrdien. Kaut tika prognozēts, ka Pavlovam diskvalifikācija tiks piespriesta ar atpakaļejošu datumu, tā stāsies spēkā vien šī gada 1.maijā, bet noslēgsies 2015.gada 30.oktobrī. Līdz ar to viņam jāizlaiž visa nākamā klubu sezona un vēl aiznākamās sezonas ievads.

Iepriekš Pavlovs uzsvēra, ka izmantojis tikai Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" ārsta Āra Aivara ieteiktos medikamentus un uztura bagātinātājus. Pēcāk dakteris savu vainu arī pats atzina.

To, ka Aivars kļūdījies, sarunā ar aģentūru LETA norādīja arī Lipmans. "Man ir ļoti sāpīgi, ka viss ir šādi izvērties. Tas nozīmē, ka klubam ir jāstrādā nopietnāk."

"Šajā situācijā cietušā ir federācija, jo klubs Pavlova vietā var paņemt citu hokejistu," uzskata Lipmans. "Man ir ļoti žēl Pavlova, jo katrs spēlētājs mums ir ļoti svarīgs. Nav kā Krievijā, kad hokejistu bez lielām problēmām var aizstāt ar citu."

Lipmans atklāja, ka ne vienu reizi vien braucis uz Šveices pilsētu Cīrihi, lai mēģinātu samazināt Pavlova soda sankcijas.

"Mēģināju runāt ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) vadību par soda samazināšanu, taču viņi man jautāja: "Kā mēs varam garantēt, ka Pavlovs nezināja, ko viņš lieto?" Protams, ka viņš gribēja pastiprināt savu organismu, turklāt preparātus viņam deva ārsts, kam viņš uzticējās. No vienas puses, Pavlovs jau nav vainīgs, jo visu viņam deva kluba dakteris," sacīja Lipmans.

"Dinamo" klubs otrdien paziņoja, ka apstrīdēs Pavlovam piemēroto diskvalifikāciju, vēršoties Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS). LHF prezidents izteicās pesimistiski par rīdzinieku izredzēm pārstrīdēt lēmumu.

"WADA ir ļoti principiāli, ar viņiem ir ļoti grūti cīnīties. Taču, dod Dievs, lai izdotos," pauda Lipmans, kurš piebilda, ka arī KHL šobrīd nepastāv stingra dopinga kontrole, kas "ir liela nelaime".

Kā ziņots, Pavlovs nevarēs piedalīsies sacensībās, kuras organizē IIHF vai jebkurš tās biedrs. Tomēr šī diskvalifikācija neattiecas uz sacensībām Ziemeļamerikā, kas nav IIHF biedru vidū.

Pavlova A un B provju analīzēs tika atrasts aizliegtais stimulants metileksanamīns. Tā ir viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem, lai veicinātu organisma atjaunošanos un regulētu ķermeņa svaru. Pats Pavlovs apzinātu aizliegto vielu lietošanu noliedzis, turklāt viņš apliecinājis, ka hokeja sacensību sezonas laikā ir lietojis vienīgi sava kluba ārsta ieteiktos medikamentus un uztura bagātinātājus.

IIHF vēsta, ka būtu varējusi Pavlovam piespriest divu gadu diskvalifikāciju, tomēr sods par pusotru gadu samazināts, jo spēlētājs vienkārši rīkojies nolaidīgi, nepārbaudot, kādus uztura bagātinātājus lieto.

Uzbrucējs 2012.gada vasarā noslēdza trīs gadu līgumu ar Rīgas "Dinamo", kuras rindās šosezon 50 spēlēs guva sešus vārtus un veica astoņas rezultatīvas piespēles.

Savukārt vēl viens Latvijas olimpiskās izlases spēlētājs Ralfs Freibergs par dopinga pārkāpumiem saņēmis pagaidu diskvalifikāciju, oficiāli liedzot viņam piedalīties šī gada pasaules čempionātā. Jautājums par precīzu diskvalifikācijas termiņu tiks izskatīts vēlāk.

Kā ziņots, parādot varonīgu sniegumu, Latvijas hokeja izlase Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja astoto vietu.

Kopā ar abiem Latvijas hokejistiem Soču olimpiskajās spēlēs aizliegto vielu lietošanā pieķerti astoņi sportisti, kas to padarīja par "netīrāko" ziemas Olimpiādi vēsturē. Pirms 12 gadiem Soltleiksitijā dopinga lietošanā tika pieķerti septiņi sportisti. Soču laikā tika veiktas 2812 dopinga analīzes.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!