Foto: LETA
Lai gan pasaules hokeja čempionātā Rīgā tribīnēs nedrīkst atrasties līdzjutēji, vairākas sabiedrībā zināmas personas un valsts amatpersonas izmantojušas savas privilēģijas, "ielavoties" "Arēnā Rīga" un vērojot mačus.

Pirms čempionāta Latvijas Hokeja federācija (LHF) sacīja, ka turnīrā būs dažādi partneri un viesi, tomēr nebūs citu "īpašo" cilvēku, kuri priviliģēti varēs skatīt spēles klātienē, tomēr realitāte izrādījusies pretēja.

Latvijas hokeja izlases vēsturisko uzvaru pār Kanādu ar 2:0 tribīnēs vēroja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš bija vienā ložā ar VAS "Latvijas dzelzceļš" bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni, uzņēmēju un bijušo hokejistu Helmutu Balderi-Sildedzi (redakcija atvainojas par sākotnēji neprecīzo informāciju, ka bildē redzams pazīstamais uzņēmējs Vilis Krištopāns), Kanādas vēstnieku Kevinu Reksu, Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā komandieri Ēriku Laforē un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentu Žoržu Tikmeru. Šajā ložā atradās arī turnīra galvenie rīkotāji – Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadītājs Aigars Kalvītis un turnīra rīcības komitejas vadītājs Edgars Buncis.

Lai gan pirms tam no Latvijas valdības puses neizskanēja nekādu oficiālu paziņojumu par amatpersonu deleģēšanu, un arī pirms spēles oficiālā atklāšanā nepiedalījās Latvijas amatpersonas, Rinkevičs sociālajos tīklos taisnojās, ka protokolāri pārstāvējis valsti pēc Ministru prezidenta biroja lūguma.

Ironiski par sava kolēģa atrašanos tribīnēs VIP ložā sociālajos tīklos reaģējis Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis.

Tikmēr citā ložā atradās bijušie Latvijas hokeja izlases spēlētāji Sandis Ozoliņš un Oļegs Sorokins, kurš ir LHF valdes locekļa kandidāts. Šajā tribīnē atradās arī LHF prezidenta Aigara Kalvīša dēli Kārlis Kalvītis un Rūdolfs Kalvītis, dažādās krimināllietās figurējošais LHF valdes loceklis Māris Martinsons, bijušais LHF valdes loceklis Andris Deniņš un bijušais Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks.

Šajā ložā esošie cilvēki neievēroja valstī noteiktos ierobežojumus, dažas no personām nelietoja arī sejas aizsarglīdzekļus.


Citā ložā atradusies Latvijas tenisa zvaigzne Jeļena Ostapenko, kura ar to lepojusies sociālajos tīklos.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska apliecināja, ka Valsts policija vērtēs, vai nav pārkāpti epidemioloģiskie noteikumi, taču sabiedrisko kārtību hallēs uzrauga čempionāta organizatoru nolīgta apsardze. Tāpat arēnā ielaižamo personu loku nosaka organizatori.

Kalvītis komentēja, ka ir vairāki kritēriji, pēc kuriem tiek izraudzītas tās personas, kas var apmeklēt spēles.

"Šīs personas var ielūgt organizatori, piemēram, tos, kuri piedalās čempionāta rīkošanā. Tāpat spēles var apmeklēt hokeja funkcionāri, sponsori, federācijas un viņu ielūgtās personas. Tāda kārtība ir visos čempionātos," norādīja Kalvītis.

Ielūgtajām personām, tāpat kā pārējiem čempionāta dalībniekiem, tiekot veikti Covid-19 testi un tās var ierasties, tikai uz tām spēlēm, uz kurām ielūgtas.

"Tas nav tā, kā citos čempionātos, ka, saņemot akreditāciju, var apmeklēt viesu ložas visās spēlēs. Rīgā ieejas karšu saņemšanai ir katru reizi jāapmeklē akreditācijas centrs, lai pārliecinātos, ka persona ir Covid-19 negatīva. Vairāk par to [skaitu], kas ir noteikts Covid-19 protokolā, iekšā netiek laists," skaidroja Kalvītis.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) "Twitter" atgādināja, ka piektdien saņēmis Kariņa rezolūciju, kurā lūgts izvērtēt ceturtdien Saeimas paziņojumā par "čempionāta hokejā norisi ar skatītājiem klātienē" pausto, un, ja nepieciešams, atbilstoši Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā noteiktajai Ministru kabineta kompetencei, sniegt priekšlikumus turpmākai rīcībai.

Pavļuts sola, ka Veselības ministrija rezolūciju nekavējoties izpildīšot un sniegšot izvērtējumu. "Tikmēr aicinu amatpersonas būt solidārām un pēc būtības ievērot visus ierobežojumus un noteikumus. Viens likums - viena taisnība visiem," norāda ministrs.

Saeima 20.maijā, Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) balsojot kopā ar opozīciju, uzdeva valdībai nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā.

Saeimas lēmumu JKP virzīja kopā ar opozīcijas partijām, savukārt premjers un veselības ministrs iecerei par skatītāju klātbūtni čempionātā iebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!