1996. gada 20. aprīlī Latvijas hokeja izlase dramatiskā cīņā uzvarēja pasaules čempionātā pirmajā divīzijā un iekļuva elitē. Toreiz sacensību mājvietā vēsturisko panākumu klātienē vēroja ap 40 Latvijas fanu, kuriem svinībās kompānijā pievienojās arī paši hokejisti.

Latvijas hokeja izlase pēc valsts neatkarības atjaunošanas pasaules čempionātā no zemākajām divīzijām līdz pirmajai aizcīnījās ļoti ātri, taču iekļūt elitē divus gadus nesekmējās. 1996. gada pasaules čempionātā pirmajā divīzijā Latvija arī bija tuvu tam, lai atkal "pakluptu", tomēr Oļegs Znaroks burtiski iestūma Latvijas izlasi elitē. Pēdējā un izšķirošajā spēlē pret Šveices hokejistiem Latvijai pietika ar neizšķirtu, taču otrajā periodā vadībā izvirzījās šveicieši. Latvijai tik nepieciešamo neizšķirtu 1:1 izrāva Znaroks, vārtu priekšā ripu iebakstot vārtos kopā ar vārtsargu.

Viens no faniem, kurš klātienē vēroja vēsturisko panākumu, bija Ilgvars Pavlovskis. "1996 gada aprīlī Latvijas hokeja izlase izcīnot uzvaru B.grupas čempionātā piepildīja visu Latvijas hokeja līdzjutēju sapni ieklūstot augstākajā divīzijā. Klātienē toreiz tur bija tikai ap 40 līdzjutēju no Latvijas, kurus var uzskatīt par Latvijas fanu kustības pirmsācējiem," speciāli vēsturiskajam panākumam veltītā video aprakstā norāda Pavlovskis.

Video ir iemūžināta hokejistu un fanu līksmība arenā pēc spēles (sākot no minūtes), redzami unikāli kadri no Latvijas izlases ģērbtuves pēc spēles (6:00), apbalvošanas ceremonija (9:40), kā arī hokejistu un fanu līksmība pēc spēles kafejnīcā Eindhovenas arēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!