Foto: stock.xchng
Kāds bulgāru šahists izslēgts no viena prestiža šaha turnīra Itālijā, kad izrādījies, ka viņš blēdījies - saziņai ar padomdevēju izmantojis šifrētus Morzes ziņojumus un kulonā iemontētu videokameru, ziņo vietējie mediji.

37 gadus vecais Arkandželo Rikjardo, kurš pasaules rangā atrodas 15. tūkstoša vidū, pārsteidzis konkurentus ar izciliem rezultātiem un viegli iekļuva turnīra pēdējā kārtā. Aizdomas par šahista blēdīšanos radās jau agri un tiesneši sāka viņu novērot.

"Šahā šāds sniegums ir neiespējams," intervijā izdevumam "La Stampa" pastāstīja viens no turnīra tiesnešiem Žans Kokero. "Es neticēju, ka viņš ir ģēnijs, zināju, ka ir jābūt kādai blēdībai. Turpināju viņu novērot - Arkandželo visu laiku sēdēja, nekad nepiecēlās. Tas ir ļoti savādi, jo spēle var ilgt stundām. Taču visaizdomīgākais bija tas, ka viņa īkšķis visu laiku atradās zem paduses, viņš to nekad neizņēma. Un tad es sapratu - viņš saņem šifrētus Morzes ziņojumus."

Tiesneši lūguši Rikjardo iztukšot kabatas, bet neko no atraduši, un tad likuši šahistam novilkt kreklu, ko viņš atteicies darīt. Turnīra rīkotāji tad pieprasījuši bulgāru sportistu iziet caur metāla detektoru, kas uzrādīja metāla kulonu ar mikroskopisku videokameru, vadus, kas bija aptīti ap viņa ķermeni un nelieku kastīti zem paduses. Šahists apgalvoja, ka tie esot viņa veiksmes talismani.

Kā ziņojām, aprīlī gruzīnu lielmeistars Gajoss Nigalidze tika izslēgts no Dubaijas "Open" par krāpšanos. Viņš izmantoja viedtālruni, lai aplikācijā analizētu savas spēles, kā ieganstu izmantojot iziešanu uz tualeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!