Foto: Kadrs no video

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā, 11. novembra krastmalā, notikušajā protestā pret Covid-19 vakcinēšanos piedalījās olimpisko spēļu medaļnieks, bijušais svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš iesaistījies Aināra Šlesera partijā "Latvija Pirmajā vietā" un no jaunā politiskā spēka puses tiek pozicionēts kā Sporta un jaunatnes ministra kandidāts.

Uz pasākumu krastmalā aicināja tieši Šlesers, kopā pulcējot pēc dažādām aplēsēm ap 2000-3000 cilvēku. Viens no runātājiem, kāpjot improvizētajā tribīnē, bija Ščerbatihs, kurš sava audzēkņa Artūra Plēsnieka izcīnīto bronzu Tokijas olimpiskajās spēlēs saistīja ar nevakcinēšanos pret Covid-19.

"Gribētu pastāstīt, kādēļ mēs sportā izvēlējāmies nevakcinēties kādu brītiņu.. Bronzu (Plēsnieks) atveda ne tikai dēļ tā, ka nevakcinējāmies, bet tāpēc, ka negribējām (vakcinēties). Sportisti ir savādāki cilvēki. Viņi sākumā domā par sportu, tad par savu dzīvi. Šodien, ja sportisti grib vakcinēties, lūdzu – bet, ja jādomā par medaļām, par tautu, tad vajag no sākuma apdomāt, tad darīt. Nevienu neaģitēju nevakcinēties, vienkārši saku – no sākuma padomājiet, bet pēc tam dariet," savā īsajā uzrunā teica Ščerbatihs.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) portālam "Delfi" norādīja, ka nekomentēs olimpiskā medaļnieka izteicienus un personīgos uzskatus.

Tā nav pirmā reize, kad Ščerbatihs iestājas pret vakcinēšanos sportistu rindās. Pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm olimpiskais medaļnieks izteicās, ka cilvēkiem pēc vakcinēšanās ir slikti, kas tādējādi novājina sportista organismu.

"Ja būtu izvēle maksāt "štrāfus" (sodus) vai kaut ko, mēs maksātu "štrāfu", bet pirms olimpiskajām spēlēm maniem sportistiem es neatļautu vakcinēties. Saprotu, ka ir problēmas, bet nē. Mēs braucam startēt un sasniegt lielu rezultātu. Tā vakcinācija, saku godīgi, sabojās treniņu posmu un gatavošanos. Pietiek uz vienu dienu sabojāt veselību, un rezultāts jau būs slikts. Pēc olimpiskajām spēlēm - obligāti, bet pirms tām es neatļautu. Neatļautu un viss," sacīja bijušais sportists, kurš savulaik bija arī Saeimas deputāts. "Cilvēkam, kurš vakcinējas, pēc dažām stundām vai nākamajā dienā ir slikti. Viņš apmēram diennakti nevar trenēties. Tātad svarcēlājs diennakti netrenēsies, vienu divas diennaktis viņš atjaunosies un kaut kur pēc četrām piecām sutkām varēs normāli trenēties," skaidro Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents.

Savukārt pagājušajā gadā neilgi pēc Covid-19 pandēmijas sākuma, televīzijas raidījumā spriežot par iespējamiem situācijas risinājumiem vēl pirms Tokijas olimpiskās spēles tika pārceltas uz 2021. gadu, Ščerbatihs vainu meklēja mediķu darbā, neveiksmīgi salīdzinot attīstību zinātnē ar pasaulē esošo pandēmiju.

"Jāgudro. Mēs dzīvojam kurā gadā? Šodien ir 21. gadsimts. Nu, vai tiešām mūsu dakteri ir slinki, stulbi vai kā viņus nosaukt? Ir vīruss. Bet mēs lidojam kosmosā. Mēs nevaram nekādas [vakcīnas] atrast pret to vīrusu? Es nesaprotu," 2020. gada marta beigās Latvijas Televīzijas raidījumā "Sporta Studija" sprieda sportists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!