Foto: Shutterstock

Pasauli pēdējos gados strauji ir iekarojis e-sports. Daudzi spēlētāji pelna vairāk nekā mūsu Nacionālās hokeja līgas (NHL) vīri Zemgus Girgensons vai Teodors Bļugers, Stenlija kausa ieguvējs, un daži jau ir prognozējuši e-sportam vietu olimpiskajās spēlēs. Latvijai ir divi e-sporta spēlētāji, kuri ir iekļuvuši pasaules "Top 20" lokā, tomēr paša e-sporta attīstība valstī balstās uz pāris personu entuziasmu, un šobrīd pat var teikt, ka e-sports Latvijā stagnē un cenšas nostāties uz jauna ceļa.


Kā liecina datu analītikas kompānijas "SuperData" pētījums, pašlaik e-sporta industrijas apgrozījums ir lielāks nekā filmu un mūzikas nozares, kopā ņemtu. 2020. gadā e-sporta industrijas vērtība bija 159,3 miljardi ASV dolāru, un tā turpina kāpt. Prognozēts, ka līdz 2025. gadam e-sporta kopējais tirgus sasniegs 268,8 miljardu apgrozījumu. Veiksmīgākie reģioni pasaulē ir Āzija un Ziemeļamerika, bet, piemēram, Ķīna viena pati veido gandrīz piektdaļu no visa tirgus. Lielāko daļu no ieņēmumiem sniedz sponsori un reklāmas.

E-sportistu skaits ik gadu pieaug, bet tiek lēsts, ka kopumā pasaulē visa auditorija – spēlētāji un skatītāji – ir 532 miljoni cilvēku, kas ir apmēram 6,6% no planētas iedzīvotāju kopējā skaita. Starp populārākajām videospēlēm, ko var salīdzināt ar atšķirīgiem sporta veidiem tradicionālajā sportā, izšķir "League of legends", "Counter-Strike" jeb CS:GO, FIFA, "Dota 2" un "Fortnite".

Pašlaik populārākie Latvijas e-sporta spēlētāji ir Helvijs "broky "Saukants, kurš ir sestais labākais CS:GO spēlētājs pasaulē, un Mareks YEKINDAR Gaļinskis, kurš pasaules CS:GO rangā ierindojas 15. vietā.

Taču kāda situācija ir Latvijā un kas sagaida tuvākajā nākotnē?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!