Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vislabāk pelnošā sportiste 2023. gadā bijusi Polijas tenisiste, pasaules ranga līdere Iga Švjonteka, kura 12 mēnešos savu maciņu papildinājusi par nepilniem 24 miljoniem ASV dolāru (pirms nodokļiem un aģentu maksām), liecina "Forbes" veiktie aprēķini.

22 gadus vecajai Švjontekai kļūt par labāk pelnošo sportisti "palīdzēja" iepriekšējo gadu līderes Serēna Viljamsa un Naomi Osaka, kuras 2023. gadā nebija aktīvas sportistes – Viljamsa ir noslēgusi profesionālo karjeru, bet Osaka sportā ieturēja pauzi gan pēc traumām, gan pēc kļūšanas par māmiņu un viņas ienākumi bija krietni mazāki, nekā līdz šim. Švjonteka kortā prēmijās saņēmusi nepilnus 9,9 miljonus ASV dolāru, bet vēl 14 miljoni viņas maciņā "ieripojuši" par dažādām sadarbībām un sponsora līgumiem.

Otrajā vietā ar 22,1 miljonu ASV dolāriem ir Ķīnu pārstāvošā frīstaila slēpotāja Eilīna Gū – viņa savā sportā nopelnījusi tikai 100 000, bet toties darbošanās "ārpus trases" palīdzējusi tikt pie 22 miljoniem. Trešajā vietā šajā sarakstā ir ASV jaunā tenisa zvaigzne, 19 gadus vecā Koko Gofa – viņa tikusi pie 21,7 miljoniem (6,7 miljoni prēmijās un 15 miljoni no sadarbībām).

"Forbes" izveidotajā sarakstā dominē tenisistes – TOP10 atrodamas deviņas, bet TOP20 ir 12 tenisistes.

20 pelnošākās sportistes kopā tikušas pie 226 miljoniem ASV dolāru, kas ir 13% kritums salīdzinot ar 2022. gadu. Tas skaidrojams ar Viljamsas "izkrišanu" no saraksta un Osakas sporta pauzi. Viljamsa pērn nopelnīja 41,3 miljonus ASV dolāru, bet Osaka 51,1 miljonu. Šogad Osaka tikusi pie 15 miljoniem no sadarbībām un tas viņai dod piekto vietu 2023. gada pelnošāko sportistu sarakstā.

"Forbes" gan norāda, ka auguši TOP20 pelnošāku sportistu vidēji ienākumi – ja pērn tie bija 7,3 miljoni, tad šogad jau 8,5 miljoni. Astoņas pelnošākās sportistes ir sasniegušas 10 miljonu robežu, kas ir atkārtots 2022. gadā sasniegtais rekords un ir divreiz vairāk nekā 2021. gadā. Ietekmīgais žurnāls norāda, ka 16 no 20 pelnošākajām sportistēm vēl nav 30 gadi un viņu ienākumi potenciāli nākotnē tikai pieaugs.

Apkopojot datus, "Forbes" bilst, ka sportistes joprojām pelna krietni mazāk nekā sportisti. Maijā publicētā "Forbes" pelnošāko sportistu saraksta TOP20 kopā nopelnījis 1,9 miljardus ASV dolāru, kas ir vairāk nekā astoņas reizes vairāk nekā dāmas sportistes. "Forbes" kā piemēru min Nacionālo basketbola asociāciju, kur šajā sezonā 60 basketbolisti katrs tikai laukumā pelna vairāk nekā Švjonteka kopā kortā un ārpus sporta laukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!