Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izsolē nonācis futbola pasaulē unikāls "papīrītis" – salvete, uz kuras sarakstīts leģendārā argentīniešu futbolista Lionela Mesi pirmais līgums, vēsta ārzemju masu mediji.

2000. gadā "Barcelona" sāka izrādīt interesi par tobrīd 13 gadus veco Argentīnas futbola brīnumbērnu. Mesi tēvam Horhem nebija liela ticība "Barcelona" vadībai un tās nopietnajiem nodomiem, tāpēc pārrunu laikā ātri uz salvetes tika uzrakstīta pagaidu vienošanās.

Šo salveti parakstīja "Barcelona" direktors Karless Reksačs, Hoseps Mingvelja, kurš palīdzēja Mesi no Dienvidamerikas pārcelties uz Eiropu, un Orasio Gagioli, toreizējais argentīniešu futbola aģents. Parakstītā vienošanās vēlāk kalpoja par pamatu Mesi pirmajam pilnvērtīgajam līgumam.

"2000. gada 14. decembrī Barselonā Mingveljas un Horasio kungu klātbūtnē FC "Barcelona" sporta direktors Karless Reksačs ar šo piekrīt, uzņemoties atbildību un neatkarīgi no jebkādiem atšķirīgiem viedokļiem, noslēgt līgumu ar spēlētāju Lionelu Mesi, ar nosacījumu, ka mēs ievērosim norunātās summas," ar zilu tinti rakstīts uz salvetes.

"Jā, tā ir papīra salvete, bet tā ir slavena salvete, kas kļuva par Lionela Mesi karjeras sākumu. Šis ir viens no interesantākajiem priekšmetiem, ko esmu redzējis," BBC citē "Bonhams" izsoļu nama grāmatu un manuskriptu nodaļas vadītāju Īenu Ēlingu, kurš neslēpa sajūsmu par unikālo priekšmetu. "Tas izmainīja Mesi dzīvi, "Barcelona" nākotni, bet miljardiem līdzjutēju visā pasaulē ieraudzīja vienus no spilgtākajiem mirkļiem visa futbola vēsturē."

Pēc 2000. gada tikšanās šī vienošanās bija pie Gagioli, paslēpta drošā vietā viņa dzīvesvietā Andorā. Sarunas par unikālās salvetes iekļaušanu "Barcelona" muzejā nebija sekmīgas, un tagad britu izsoļu nams "Bonhams" to piedāvās privātiem kolekcionāriem.

Unikālā salvete izsolē nonāks 18. martā un solīšana risināsies līdz 27. martam. Sākotnējā cena būs 300 000 sterliņu mārciņu (351 382 eiro), bet tiek prognozēts, ka izsoles beigās summa varētu sasniegt pat 600 000 sterliņu mārciņu (702 765 eiro).

Mēnesi pēc sākotnējās vienošanās Mesi nonāca "Barcelona" akadēmijā, 16 gadu vecumā debitēja "Barcelona" pirmajā komandā un kļuva par visu laiku izcilāko Katalonijas kluba sēlētāju un vienu no visu laiku izcilākajiem futbolistiem pasaulē. Kopā ar "Barcelona" argentīnietis desmit reizes kļuva par Spānijas čempionu, un četrreiz uzvarēja UEFA Čempionu līgā, ar 672 vārtiem 778 spēlēs kļūstot par "Barcelona" rekordistu. 2021. gadā Mesi no "Barcelona" pārgāja uz Parīzes "St.Germain", bet šobrīd argentīnietis priecē futbola līdzjutējus ASV – viņš spēlē Maiami "Inter".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!