Foto: Freepik.com
Skrituļslidas ir daudz un dažādas – sākot ar vienkāršākajiem modeļiem, kas paredzēti svētdienas izbraucieniem ģimenes lokā, un beidzot ar profesionālajām skrituļslidām, kas tiek izmantotas augstākā līmeņa sacensībās. Lasi un uzzini, kurš no skrituļslidu variantiem ir piemērotākais tieši tev!

Kādi ir galvenie skrituļslidu veidi?

Vieglāk orientēties plašajā skrituļslidu klāstā varēsi, ja zināsi to izplatītākos veidus:

  • Brīvā laika skrituļslidas – paredzētas mierīgiem izbraucieniem pa labi asfaltētiem ceļa segumiem. Tās izceļas ar ērtu iekšzābaku, komfortablu pārvietošanos un patīkamu cenu;

  • Ātruma skrituļslidas – šīm skrituļslidām ir tikai viena prioritāte, proti, sasniegt pēc iespējās lielāku ātrumu. Šī iemesla dēļ tām ir īpaši lieli ritentiņi, kā arī īpaši pielāgots zābaks. Šādas skrituļslidas lielākoties izvēlas cilvēki, kuri vēlas piedalīties sacensībās;

  • Ekstrēmās skrituļslidas – skrituļslidas, kas lielākoties tiek izmantotas skeitparkos, jo ar tām paredzēts veikt dažāda veida trikus. Ikdienā ar tām pārvietoties nebūs ērti, jo šādas skrituļslidas ir salīdzinoši smagas, masīvas un ar īpašu uzbūvi;

  • Apvidus skrituļslidas – ar skrituļslidām iespējams pārvietoties arī pa meža ceļiem un takām, un šādiem mērķiem paredzētas apvidus skrituļslidas ar piepumpējamām riepām;

  • Rollerslidas – šīm skrituļslidām ir divās rindās izvietoti ritentiņi, kas ļauj izbaudīt īpašu skrituļslidošanas pieredzi;

  • Bērnu skrituļslidas – kā jau vari spriest pēc nosaukuma, paredzētas bērniem. Šādām skrituļslidām nereti ir maināmi izmēri, lai tās derētu vairākas sezonas.

Vai esi sapratis, kurš no skrituļslidu veidiem ir tavām vajadzībām ir piemērotākais? Tādā gadījumā laiks nākamajam solim, proti, uzzināt, kādiem parametriem jāpievērš pastiprināta uzmanība, izvēloties skrituļslidas.

Daži no parametriem, kas jāņem vērā, izvēloties konkrētu skrituļslidu modeli

Foto: Freepik.com

Kad esi noskaidrojis, kurš no visiem skrituļslidu veidiem tev der vislabāk, iepazīsti konkrētus to parametrus!

Skrituļslidu izmērs

Pērkot skrituļslidas, nereti cilvēki izvēlas vienu vai pāris izmērus lielāku modeli ar domu, ka pēdas pēc dažiem gadiem izaugs (meklējot skrituļslidas bērniem) vai gluži vienkārši jutīsies brīvāk. Tā darīt noteikti nevajag, jo neatbilstoša izmēra skrituļslidās pēdas pārāk brīvi kustēsies, un skrituļošana nesagādās prieku.

Zābaka forma un komforta līmenis

Brīvā laika skrituļslidām zābaks izstrādāts tā, lai ar to būtu maksimāli ērti pārvietoties. Lai to panāktu, tiek izmantots mīksts polsterējums un iespēja pielāgot zābaka stiprinājumu stingrību. Izvēloties ātruma skrituļslidas, jārēķinās, ka komforta līmenis būs krietni zemāks. Lai saprastu, kā kājas skrituļslidās jūtas, tās noteikti vajag uzmērīt, dodoties uz specializētu skrituļslidu veikalu.

Ritentiņu izmērs un cietība

Foto: Freepik.com

Viena no būtiskākajām skrituļslidu komponentēm ir to ritentiņi. Lielāki ritentiņi ļauj pārvietoties ātrāk, savukārt mazāku ritentiņu priekšrocība ir iespēja veiklāk veikt dažādus manevrus. Mīkstāki ritentiņi piedāvā labāku saķeri ar ceļa segumu, kā arī mīkstāku braukšanas pieredzi, bet cietāki ritentiņi kalpo ievērojami ilgāk, kā arī ir ātrāki.

Gultņi

Gultņi parasti tiek iedalīti pēc ABEC skalas, piemēram ABEC 3, ABEC 5 un ABEC 7. Jo lielāks skaitlis aiz burtu salikuma ABEC, jo precīzāk nostrādāti ir konkrētie gultņi, piedāvājot patīkamāku un ātrāku skrituļošanas pieredzi. Ar īpaši augstu kvalitāti izceļas ILQ gultņi.

Ja reiz esi nonācis pie šī raksta, ar sportiskām izklaidēm noteikti esi uz tu. Tāpēc apmeklē SMScredit.lv blogu – tajā atradīsi ļoti interesantu rakstu "Aktīvā atpūta kopā ar ģimeni – 10 idejas aizraujošiem piedzīvojumiem!"

Aizņemties atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt aizdevumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!