Foto: LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) pirms dalības gaidāmajās Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs nekāda veida terorisma vai citas agresijas draudus nav saņēmusi, apliecināja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Trešdien ažiotāžu šajā jautājumā radījusi Ungārijas Olimpiskā komiteja (MOB), paziņojot, ka tā pirms dalības olimpiskajās spēlēs saņēmusi vēstuli, kurā izteikti terorisma draudi, turklāt organizācija zinot, ka arī citas valstis saņēmušas līdzīgas vēstules. Vēstulē ungāriem ne tikai piedraudēts, bet arī ieteikts palikt mājās un nedoties uz Sočiem.

Mālmeisters pastāstīja, ka drošība Soču olimpiskajās spēlēs ir īpaši aktuāls jautājums, kam lielu uzmanību pievērš arī rīkotāji, taču Latvijas puse nekādus draudus no trešajām personām nav saņēmusi.

"Jāatzīst, ka Ungārija nav tā lielākā olimpiskā komiteja, turklāt kur nu vēl ziemas sporta veidos. Ja kāds nopietni plānotu kādas agresīvas darbības, maz ticams, ka par to tiktu brīdināti tik salīdzinoši mazas komitejas pārstāvji," skaidroja LOK preses sekretārs. "Vairāk izskatās, ka tas ir kāds ļoti neizdevies joks vai rezultāts kādām nesaskaņām ungāru komitejā vai sabiedrībā. Ja šāda vēstule tiktu sūtīta, ticams, ka to visupirms saņemtu valsts, kas ir iesaistīta kādās politisku uzskatu krustugunīs."

"Tomēr nav ne mazāko šaubu, ka rīkotāji un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pret šiem draudiem attieksies ar vislielāko nopietnību un noteikti atradīs to izcelsmes vietu," apgalvoja Mālmeisters.

Drošības jautājumos pirms olimpiskajām spēlēm īpaši instruēti tiks arī Latvijas sportisti un pārējie valsts delegācijas pārstāvji. Tā, piemēram, 29.janvāra olimpiešu saliedēšanās pasākumā ar īpašu prezentāciju uzstāsies Drošības policijas (DP) pārstāvji un instruēs delegācijas locekļus, kā rīkoties ekstremālās situācijās. Šāda drošības instruktāža pirms olimpiskajām spēlēm tiks veikta pirmoreiz.

Tāpat Mālmeisters pastāstīja, ka Olimpiādes rīkotāji katrai nacionālajai komitejai solījuši piešķirt pa vienam drošības dienesta darbiniekam, kurš olimpisko spēļu laikā attiecīgajai nacionālajai komitejai vajadzības gadījumā palīdzēs katrā jautājumā vai neskaidrībā.

Soču olimpiskās spēles norisināsies no 7. līdz 23.februārim. Latviju tajās pārstāvēs 58 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!