Foto: RIA Novosti/Scanpix/LETA

Pirms četriem gadiem šajā laikā Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis gulēja gultā ar smadzeņu satricinājumu, viņš nemācēja pat stūrēt bobu un domas par nākotni visai Latvijas izlasei bija neskaidras, atgādina pieredzējušais stūmējs Daumants Dreiškens.

Kā ziņots, Melbārdis ar stūmējiem Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu svētdien Soču olimpiskās spēles noslēdza ar izcīnītu sudraba medaļu.

2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs Dreiškens un Melbārdis bija tā brīža valsts vadošā pilota Jāņa Miņina stūmēji, tomēr pēc vairākiem kritieniem sarežģītajā Vistleras trasē Miņina ekipāža savu dalību no sacensībām atsauca.

Jau nākamajā sezonā pilota karjeru uzsāka Melbārdis, kas izvērtās par negaidīti sekmīgu.

"Pirms četriem gadiem Oskars gulēja gultā ar smadzeņu satricinājumu, arī es biju satraumēts, un viņš pat vēl nezināja, kā stūrēt," pēc olimpiskās godalgas iegūšanas izteicās Dreiškens. "Līdz ar to varat iedomāties mūsu domas par Sočiem. Tomēr pāris gadu laikā jau radās reāls pamats cerībām, ka kaut kas tomēr varētu sanākt."

Dreiškens atzina, ka, neskatoties uz savu pieredzi, protams, bijis uztraucies pirms pēdējā brauciena, tomēr ekipāža norunājusi gatavoties tā it kā šīs būtu ierastas sacensības.

"Mums vakar vakarā bija daudz darba, aizgājām gulēt ap pustrijiem, jo līdz tam tīrījām slidas. Šorīt agri cēlāmies, braucām bobu paglaudīt un sagatavot, nebija laika satraukties," stāstīja Dreiškens.

"Braucieni bija tiešām labi. Neliels rūgtums vien ir par starta ieskrējienu," stūmējs atzina, ka starts būtu varējis būt labāks.

Jautājumu par savu nākotni Dreiškens pašlaik atstāja uz daudzpunktes, neizsakoties vai gatavosies nākamajām olimpiskajām spēlēm.

Svētdienas vakarā tieši Dreiškens būs Latvijas karoga nesējs olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā.

"Nest karogu ir liels pagodinājums un cieņas apliecinājums. Pats nebūtu aizdomājies, ka esmu to pelnījis. Domāju, ka medaļu tagad nevilkšu nost līdz mājām," piebilda Dreiškens.

Mazāk runīgs bija piltos Melbārdis, kurš atzina, ka Latvijas bobsleja četrinieks Soču olimpisko spēļu sacensībās zināja, ko no viņiem cilvēki gaida
"Es jūtos ļoti labi, esmu lepns. Šī medaļa man nozīmē ļoti daudz. Kopumā sezona bija ļoti sarežģīta, tāpēc sacensības nebija vieglas,'' atzina Melbārdis. "Mūsu komanda zināja, ko cilvēki no tās gaida.''
"Pirmo reizi tāda sajūta, neviens nebija ne bēdīgs, droši vien tikai priecīgs,'' piebilda latvietis.

Melbārdis atklāja, ka pēc pirmās, kurā viņš arī bija otrais, prāts bijis diezgan mierīgs. "Pirms otrā brauciena varbūt uzradās nelies uztraukums, taču kopumā biju mierīgs un sevi kontrolēju."

"Savukārt svētdien veiktais trešais brauciens man patika, kurš bija labākais no visiem veiktajiem. Pēdējā braucienā laikam rodas nedaudz drebēja, šur tur palaidu stūri vaļīgāk. Taču kopumā tas bija normāls brauciens. Arī ledus vairs nebija tas labākais," pauda Latvijas bobsleja pilots.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijai ne reizi nebija izdevies izcīnīt olimpisko godalgu bobsleja sacensībās.

Jau vēstīts, ka divnieku sacensībās Melbārdim ar Dreiškenu izdevās ierindoties augstajā piektajā vietā, kamēr Ķibermanis ar Vairi Leibomu bija 16.pozīcijā. Šis Latvijas bobslejam ir augstākais rezultāts olimpisko spēļu divnieku sacensībās šajā gadsimtā. 1998.gadā piekto vietu spēja izcīnīt Sanda Prūša divnieks, bet pirms astoņiem gadiem Jānis Miņins ar stūmēju Dreiškenu noslēdza labāko sešinieku.

Šobrīd 25 gadus vecais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas šobrīd sportistu jau ļauj saukt par vienu no labākajiem pasaulē. Viņš ir divkārtējs pasaules junioru čempions un spējis uzvarēt trijos Pasaules kausa posmos.

Tikmēr Ķibermanis pašlaik ir vien 20 gadus vecs un bobslejam pievērsās 2011.gada vasarā, jau sekojošajā sezonā izcīnot ceturto vietu pasaules jaunatnes Olimpiādē. Pēdējās sezonās Ķibermanis uzrādījis augstākus rezultātus par Uģi Žaļimu, izkonkurējot viņu cīņā par Latvijas izlases otrā pilota godu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!