Foto: AFP/Scanpix/LETA

Olimpisko spēļu kalendārā pirmdien, 7. februārī, debitēja tramplīnlēkšana jauktajām komandām, bet pirmās sacensības izvērtās par farsu, zeltu izcīnot Slovēnijai.

Slovēnijas rindās zelta godalgas izcīnīja Nika Križnara, Ursa Bogataja, Timi Zajcs un Peters Prevčs, kuri summā ieguva 1001,5 punktus. Sudrabu ar 890,3 punktiem ieguva Krievijas olimpiskās komitejas (KOK) sportisti Irma Mahinja, Irina Avakumova, Daņils Sadrejevs un Jevgeņijs Kļimovs, bet bronza tika Kanādai (844,6 punkti; Aleksandrija Lutita, Ebigeila Streita, Metjū Soukups, Makenzijs Boids-Klovzs).

Tomēr jaukto komandu tramplīnlēkšanu aizēnoja tiesnešu rīcība, sodot vairākus tramplīnlēcējus uz aizdomu pamata par iespējamu apģērbu noteikumu pārkāpumiem. No soģiem dabūja ciest Vācijas, Japānas, Austrijas un Norvēģijas komandas.

Vācijas komanda līdz šim bija izcīnījusi četrus pasaules čempionu titulus, bet Pekinā neiekļuva finālā, jo diskvalifikāciju saņēma Katarīna Atlhausa. Savukārt finālā sodus saņēma Japāna, Austrija un Norvēģija, kuras tādējādi nevarēja pacīnīties par medaļām. Paradoksālākā bija japānietes Sāras Takanaši diskvalifikācija – japāņu tramplīnlēcēja saņēma sodu, bet viņai tomēr bija jāveic pēdējais mēģinājums, kuram nebija jēgas.

"Pilnīgs vājprāts. Trīs meitenes finālā tiek diskvalificētas. Trīs profesionālas sportistes, kuras regulāri uzvar Pasaules kausa posmos. Un mums tam nav skaidrojuma. Viņa (austriete Althausa – red.) lēca tajā pašā formā, ar kuru piedalījās individuālajās sacensībās. Kā tas ir skaidrojams?," sašutis bija Austrijas komandas treneris Stefans Horngahers.

Tramplīnlēkšanā ir stingri apģērbu noteikumi, kas ierobežo apģērbu un neļauj izveidoties tā saucamajiem "spārniem", kas sportistam dotu negodīgu pārsvaru un palīdzētu sasniegt tālāku lēcienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!