Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas šorttrekists Reinis Bērziņš trešdien, 9. februārī, sasniedza Pekinas olimpisko spēļu "mazo finālu" 1500 metru distancē un vēlāk ieguva 15. vietu, bet Roberts Krūzbergs nepārvarēja ceturtdaļfinālā barjeru.

Ceturtdaļfinālā Bērziņš savā skrējienā bija sestais, bet vēlāk ar tiesnešu lēmumu viņu iecēla pusfinālā. Pēc starta viņš savā skrējienā bija ceturtajā pozīcijā, uz brīdi bija arī ir vadībā, bet vēlāk vairākus apļus atradās otrajā vietā. Sešus apļus pirms finiša Bērziņš pēc sadursmes zaudēja slidošanas ritmu, noslīdēja uz sesto vietu, turpinājumā nespēj atgūties un finišēja sestais.

Tomēr drīz pēc finiša tiesneši lēma, ka Bērziņš skrējienā ir cietušais un viņu iecēla pusfinālā. Video atkārtojumā tiesneši konstatēja, ka amerikānis Raiens Pivirotto ir pagrūdis latvieti, tādējādi ASV šorttrekistam piesprieda diskvalifikāciju.

Šorttreka rezultātu datu bāze liecina, ka Bērziņs ceturtdaļfinālā sasniedzis personisko rekordu šajā distancē. Viņa labākais laiks līdz šim bija divas minūtes minūte un 17,230 sekundes, bet Pekinā ceturtdaļfinālā viņa laiks bija divas minūtes un 15,371 sekunde.

Pēc tam Bērziņš atkal ar veiksmes palīdzību ieguva iespēju piedalīties "mazajā finālā". Pusfinālā Bērziņš finišēja piektais, bet vēlāk sodu saņēma Nīderlandes sportists, pasaules rekordists Sjinkijs Knegts. Tas ļāva Latvijas šorttrekistam ieņemt ceturto vietu skrējienā, kas dod iespēju piedalīties B finālā.

Pusfinālā Bērziņš vēl uzlaboja savu personisko rekordu un tas bija divas minūtes un 14,714 sekundes.

"Mazajā finālā" Bērziņš sacensību vidus daļā uz brīdi izvirzījās vadībā, bet ātri vien noslīdēja uz piekto vietu, un piektais arī sasniedza finiša līniju. Tā kā lielajā finālā sacentās 10 sportisti, tad noslēguma kopvērtējumā Bērziņam 15. vieta.

Otrs Latvijas šorttrekists Roberts Krūzbergs savā skrējienā bija piektais un netika pusfinālā. Krūzbergs pēc pirmajiem apļiem izvirzījās vadībā un bija pirmajā pozīcijā vairākus apļus. Tomēr pēdējos apļos, sākoties agresīvākai slidošanai, Krūzbergs noslīdēja uz piekto vietu un finišēja piektais.

Jāpiebilst, ka Krūzberga skrējiens bija ļoti ātrs, jo uzvarētājs ungārs Šaoļins Sandors Liu sasniedza jaunu olimpisko rekordu. Tāpat iepriekšējo olimpisko rekordu sasniedza arī 2.-4. vietas ieguvēji, bet Krūzbergs no iepriekšējā olimpiskā rekorda atpalikea par pussekundi.

Krūzbergam summā bija piektais ātrākais laiks starp visiem 36 dalībniekiem, tomēr šorttrekā galvenais ir ieņemtā vieta savā skrējienā, tādējādi ventspilniekam tas ir mazs mierinājums.

Par olimpisko čempionu kļuva Korejas šorttrekists Dehons Hvans, kurš apsteidza kanādieti Stīvenu Dibuā un KOK sportistu Semjonu Jeļistratovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!