Foto: F64

Latvijas skeletonisti Martins Dukurs un Tomass Dukurs pēc pirmās sacensību dienas Pekinas olimpiskajās spēlēs sarunā ar Latvijas Radio žurnālistu atzina, ka pieļāvuši kļūdas trasē, taču arī norādīja uz slieču izvēles nozīmi siltajos laikapstākļos.

Skeletonisti ceturtdien aizvadīja pirmos divus no četriem braucieniem. Pārliecinošā vadībā ir vācietis Kristofers Grothērs, kurš tautieti un tuvāko sekotāju Akselu Jungu apsteidz par 0,70 sekundēm. Trešais ir ķīnietis Jaņs Veņgans (+0,75), bet Martins Dukurs ieņem sesto vietu (+0,91) un Tomass Dukurs atrodas astotajā pozīcijā (+1,22).

"Vieta ir atbilstoša braucieniem," startu komentēja Martins Dukurs. "Braucieni nebija tie labākie. Jāmēģina izlabot kļūdas. Ņemot vērā, ar ko citi brauca, varbūt bišķiņ par konservatīvu izvēlējamies ekipējumu. Vairāk gan maksā tas kļūdas. Pirmajā braucienā [kamanas] jau skrēja normāli ar tādām kļūdām."

"Pirmajā braucienā augša bija saraustīta. Lejasdaļā nesanāca tas aplis, ar kuru es jau cīnos ilgi. Otrajā bija kripatiņu labāk, bet tāpat tās kļūdas bija. Varbūt televīzijā neredz kādu mazu sānslīdīti. Tas viss iespaido, un neļauj uzņemt vajadzīgo ātrumu," savus braucienus komentēja Dukurs.

Pēc vairākām aukstām treniņu dienām skeletonisti startēja pietiekami siltā rītā, kura laikā temperatūra bija virs 0 grādiem pēc Celsija.

"To mēs it kā ņēmām vērā," par silto laiku izteicās Dukurs. "Domāju, ka tā attiecība pret citiem ir pārāk krasa. Ja visi brauktu ar līdzīgu ekipējumu, būtu citādāk. Varbūt vajadzēja vairāk riskēt tieši attiecībā uz slieču izvēli."

Tā kā piektdien sacensības notiks pēcpusdienā – trešais brauciens sāksies pulksten 14.30 –, Martins prognozēja, ka Latvijas sportisti izlems par labu vēsākam laikam piemērotām izmaiņām. Savukārt sāncenšu paveiktais 37 gadus veco sportistu nav pārsteidzis.

"Grothērs arī treniņos principā visas trases garumā brauca stabili. Man tas nav liels pārsteigums, ka viņš ir pirmais. Tretjakovs brauc ātri, bet nestabili, kā prognozēju. Rukosujevs brauc ne īpaši ātri, bet stabili. Tas arī sacensībās iezīmējas. No ķīniešiem es gaidīju mazliet kaut ko vairāk. Domāju, ka viņi paši gaidīja vairāk. Re kā, viņi, cilvēki, arī kļūdās. Nekas, ka tie 900 braucieni kabatā. Laikam tā atbildība ir salīdzinoši liela," par trešajā un septītajā pozīcijā esošajiem mājiniekiem izteicās Dukurs.

"Rīt jāmēģina ieķerties un pacīnīties," par piektdien gaidāmo noteica divkārtējais olimpiskās sudraba medaļas ieguvējs.

Ja Martins otrajā braucienā sadeldēja starpību līdz konkurentiem, Tomasam Dukuram tas īsti nesanāca, joprojām atrodoties pietiekami tālu no godalgotajām vietām. Sportists vilšanos pauda tieši par pirmo braucienu.

"Pirmajā braucienā starta ieskrējiens galīgi nesanāca. Pazuda līdzsvars līdz ar to starta laiks bija diezgan slikts. Pats brauciens bija "okei", bet saķert [pretiniekus] tad jau ir grūti. Otrais starts bija daudz labāks un konkurētspējīgs, bet pēc otrās virāžas bija borts. Tā bija lielākā kļūda. Pēc tam jau labi aizgāja. Otrajā bija daudz tuvāk, protams. Pirmajā bišku par tālu palaidu priekšā," pēc sacensību pirmās dienas stāstīja sportists.

Dukurs pieminēja, ka komanda pavēros savus braucienus video atkārtojumā, kā arī pievērsīsies laika prognozēm. "Varbūt kaut ko paskatīsimies ar slidām. Padomāsim kādus variantus, vairāk pariskēsim," minējumu izteica Dukurs.

Vairākiem no sportistiem – Tretjakovam, Rukosujevam, Veņganam – otrais brauciens padevās krietni sliktāk nekā pirmais, kas vismaz Martinam Dukuram pavēra lielākas cerības uz medaļu.

"Visi ir cilvēki. Jebkurš var kļūdīties. Īpaši šajā trasē divu desmitdaļu pārsvars var tik ātri izčabēt, ka nevienam nekas nav garantēts. Grothēram pārsvars ir liels, un viņš var diezgan stabili justies. Pārējiem situācija nemaz nav tik spīdoša. Tā var mainīties uz visām pusēm. Jācīnās par katru vietu," analizēja Dukurs.

Savukārt, taujātas par savu sniegumu, Dukurs izcēla starta nozīmi un tehnikas jautājumu: "Braukšanā esmu diezgan pārliecināts. Milzīgu kļūdu nav. Jāpieliek vēl bišku startā. Cerams, ka tehnika attaisnos sevi, un sāks nedaudz labāk slīdēt. Tad jau arī būs mazliet vieglāk pacīnīties."

Latvijas Radio žurnālists sarunas noslēgumā vaicāja Dukuram, vai piektdien varētu būt sagaidāms risks attiecībā uz tehnikas izvēli.

"Jā, nav jau īsti ko zaudēt. Ja neesi medaļās, tad nav nekādas dižas starpības, kurā vietā paliec. Jāriskē un jāmēģina kārpīties uz augšu," noteica sportists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!