Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas regbija izlase 18. oktobrī Tvikenemā ar 35:34 (15:16) aizraujošā cīņā pieveica Skotiju pēdējā Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā; tādējādi pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē pusfinālā būs tikai dienvidu puslodes izlases. Uzvaras punktus Austrālija guva spēles pēdējā minūtē ar Bernarda Folija soda sitienu.

Pretēji pēdējo divu Sešu nāciju kausa ieguvējai Īrijai, kuru sakāva Regbija čempionāta jaunpienācēja Argentīna, Sešu nāciju bēdīgi slavenās "koka karotes" īpašniece Skotija izrādīja sīkstu pretestību Regbija čempionāta uzvarētājai Austrālijai un gandrīz izcīnīja sensacionālu uzvaru. Spēles sākumā laukumā pilnībā dominēja Austrālija, pirmajās desmit minūtēs kontrolējot bumbu 81% laika, izdarot 39 piespēles salīdzinājumā ar skotu piecām, liekot skotiem veikt 35 spēka paņēmienus, salīdzinot ar austrāliešu nieka pieciem. Pārsvars vainagojās ar Adama Ešlija-Kūpera piezemējumu 8. minūtē (5:0). Tomēr Skotija pārņēma iniciatīvu, ar Pītera Horna piezemējumu un Grega Leidlo diviem soda sitieniem puslaika vidū negaidīti panākot astoņu punktu pārsvaru (5:13). Skotija patīkami pārsteidza ar savu aktīvo spēli uzbrukumā, cenšoties gūt piezemējumus - salīdzinot ar laikiem, kad skoti pilnībā paļāvās uz Gevina Heistingsa, Krisa Patersona vai Dana Pārksa sitienu precizitāti.

Austrālija drīz atguvās, un 29. minūtē Drū Mičels guva Austrālijas otro piezemējumu (10:13), taču Anglijas spēles varonis Bernards Folijs atkal nespēja trāpīt realizāciju. Ko nespēja Folijs, spēja Leidlo 33. minūtē (10:16). 39. minūtē Maikls Hūpers samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (15:16), bet Folijs atkal netrāpīja realizāciju. 42. minūtē DĀR tiesnesis Kreigs Žubērs, kurš tiesāja iepriekšējā turnīra finālu, aizsūtīja uz sodīto soliņu Skotijas naturalizēto jaunzēlandieti Šonu Meitlendu, un Austrālija nekavējās izmantot skaitlisko vairākumu, Mičelam ienesot savu otro piezemējumu (22:16). Drīzumā Folijs un Leidlo trāpīja pa soda sitienam (25:19), bet 58. minūtē Fins Rasels nobloķēja Folija raidīto bumbu un iedeva ātru piespēli Tomijam Sīmūram - 25:24. Leidlo netrāpīja realizāciju, pirmo reizi kļūdoties šajā spēlē. 63. minūtē šķita, ka ar Tevitas Kuridrani piezemējumu Austrālija ir guvusi izšķirošo pārsvaru (32:24), taču Skotija turpināja uzbrukt un Leidlo 69. minūtē samazināja rezultāta starpību (32:27), un 73. minūtē Skotija pēkšņi izvirzījās vadībā, Markam Benetam pārtverot austrāliešu uzbrucēja Džeimsa Slipera piespēli un netraucēti ienesot piezemējumu (32:34).

Pēdējās minūtēs lietus gāza ar spaiņiem, un šādiem laika apstākļiem vajadzēja derēt tieši skotiem, kuriem vajadzēja vien izturēt piecas minūtes līdz sensacionālai uzvarai. Diemžēl pašās beigās tika pieļauta kļūda, tiesnesis pēc sānu iemetiena Skotijas laukuma pusē fiksēja aizmuguri, un Folijs ar soda sitienu ļāva līksmot Austrālijai (35:34), bet skotu līdzjutēji tiesnesi pavadīja ar svilpieniem.

Ar diviem piezemējumiem un 14 kopskaitā Drū Mičels ir kļuvis par trešo labāko piezemējumu guvēju Pasaules kausu vēsturē, par vienu atpaliekot no Jaunzēlandes leģendas Džonas Lomu un DĀR sprintera Braiena Habanas.

Iepriekšējos ceturtdaļfinālos DĀR dažas minūtes pirms spēles beigām izrāva uzvaru pār Velsu (23:19), Jaunzēlande neatstāja nekādas cerības Francijai (62:13), bet Argentīna sakāva Īriju (43:20). 24. oktobrī pusfinālā Jaunzēlande tiksies ar DĀR, bet 25. oktobrī Argentīna tiksies ar Austrāliju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!