Foto: Zigismunds Zālmanis
RK "Jūrmala" Latvijas regbija aprindās nav vairs nekāds jaunpienācējs. Jau divās iepriekšējās sezonās tas startēja Latvijas čempionātā. 2015. gadā kopā ar LLU, bet pagājušogad kopā ar RK "Ovāls". Šogad jūrmalnieki izlēmuši startēt patstāvīgi.

Par klubu RK "Jūrmala" sīkāk stāsta tā prezidents Pēteris Šņitņikovs, valdes loceklis Māris Šmits un vadītājs Kristians Avotiņš.

"Mana izvēle kļūt par RK "Jūrmala" prezidentu ir likumsakarīga, jo pats dzīvoju šajā pilsētā," DELFI pastāstīja Pēteris Šņitņikovs. "Pirmie kontakti ar klubu man bija jau 2012. gadā, kad gatavojāmies un sekmīgi piedalījāmies Latvijas Olimpiādē. Jūrmalā ir daudz cilvēku, īpaši jaunieši, kas grib nodarboties ar regbiju, un mēs viņiem šādu iespēju dodam!"

– Kur RK "Jūrmala" aizvadīs savas mājas spēles?

– Gribējām spēlēt stadionā Slokā, taču pagaidām mums to vēl neatļauj. Tiesa, neesam saņēmuši arī kategorisku atteikumu. Ja vienoties neizdosies spēlēsim vai nu pie Jura Silova Upesciemā, vai nu Lapmežciema stadionā.

– Kas veidos komandas kodolu?

– Tie būs pieredzējušie regbisti Vitālijs Haleckis, Sergejs Avdejevs, Mihails Tumins, Emīls Zerafims, Elmārs Imbrass. Kopā ar viņiem pieteiksim jaunos jūrmalniekus. Lai spēlē kopā ar "večiem" un mācās. Šobrīd klubā ir ap 40 spēlēt gribētāju. Tas tikai apliecina lielo vēlmi pēc regbija.

– Kas būs komandas galvenais treneris?

– Par galveno treneri esam uzaicinājuši Svajūnu Mikalču no Lietuvas. Viņš jau kopš decembra ir kopā ar komandu. Mani ar viņu saista Baltijā nu jau diezgan labi pazīstamais "Baltic Old Boys" projekts, tāpēc atrast kopīgu valodu nebija grūti.

– Kāds uzdevums jaunajā sezonā tiks izvirzīts RK "Jūrmala" komandai, kas startēs Latvijas čempionāta virslīgā?

– Mērķis šogad ir viens – cīņa par jebkura kaluma medaļām. Savukārt tālākā perspektīvā – cīņa par Latvijas čempionu titulu.

– Vai jau esat pārbaudījuši spēkus kādā pirmssezonas turnīrā?

– 4. martā aizvadījām kluba iekšējo turnīru regbijā 10. Rezultāti bija diezgan iepriecinoši, jo spējām izveidot trīs komandas, kas savā starpā cīnījās jestri un aizrautīgi. 25. martā aizvadīsim izbraukuma pārbaudes spēli pret RK "Fēnikss".

– Tagad atliek tikai izdarīt secinājumus un turpināt gatavoties jaunajai sezonai...

– ... jā! Turpināsim nodarbības trenažieru zālē, kur tās vada mans dēls Vladimirs Šņitņikovs. Savukārt ceturtdienās braucam uz Šauļiem, kur aizvadām vieglatlētikas treniņus manēžā. Jaunā sezona vairs nav aiz kalniem, bet puišu noskaņojums priecē. Tas ir galvenais!

"Klubu oficiāli noformējām jau 2011. gadā, bet pirmie treniņi notika jau 2010. gadā," par RK "Jūrmala" vēsturi sīkāk informēja kluba valdes loceklis Māris Šmits. "2011. gadā piedalījāmies Latvijas Jaunatnes olimpiādē "Touch" regbijā. Savukārt 2012. gads pagaidām ir veiksmīgākais mūsu neilgajā vēsturē. Tad Jūrmalas pieaugušo komanda izcīnīja zeltu, bet sieviešu vienība sudrabu Latvijas Olimpiādē."

– Kā to novērtēja Jūrmalas sporta vadība?

– Jūrmalas vadība piešķīra mums vienu štata vienību un akreditēja programmu Sporta skolā. Tagad mums jau ir trīs akreditēti treneri. Kristians Avotiņš, manuprāt, ir visaugstāk diplomētais speciālists Latvijas regbijā. Viņš regbijā aizstāvējis maģistra darbu.

– Tātad, Jūrmalas Sporta skolā jums tagad nākas sadzīvot ar citiem sporta veidiem?

– Mēs konkurējam savā starpā, un mums pat kaut kas sanāk! Ir gan zēnu komandas visās vecuma grupās, gan meiteņu vienības. Piedalāmies visās sacensībās, kādas vien tik ir Latvijā.

– Nav jau nekāds noslēpums, ka Pētera Šņitņikova iesaistīšana klubā tiek saistīta ar jūsu vārdu...

– ...Pēteri jau sen pazīstu. Viņš savas regbista karjeras sākumā startēja Universitātes Sporta komandā, kur biju galvenais treneris. Kopā, ja nemaldos, 1995. vai 1996. gadā, izcīnījām bronzu Latvijas čempionātā. Pēc tam viņš turpināja spēlēt RK "Ovāls" rindās. Kad beidza aktīvi spēlēt, kļuva par "Ovāla" atbalstītāju, taču viņš ir jūrmalnieks, tāpēc viņa pārnākšana pie mums, manuprāt, ir likumsakarīga. Mums bija Sporta skola, bet nebija pienācīga līmeņa pieaugušo vienība. Tagad būs gan tas, gan tas. Tiks darīts viss, lai no jaunajiem regbistiem izaugtu augstas kvalitātes spēlētāji!

"Šogad mēs un RFC "Livonia" būsim vienīgie Latvijas klubi, kas startēs pilnīgi visās Latvijas Regbija federācijas rīkotajās sacensībās, ieskaitot zēnu un meiteņu sacensības," DELFI informēja RK "Jūrmala" vadītājs Kristians Avotiņš. "Sagatavošanās jaunajai sezonai rit jau kopš pagājušā gada decembra Lietuvas TOP trenera Svajūna Mikalčus vadībā."

– Kādās sacensībās šosezon plāno piedalīties RK "Jūrmala"?

– Plānots, ka no 6. līdz 10. aprīlim Prāgā starptautiskā turnīrā piedalīsies mūsu U12, U16, U18 un U18 meiteņu komandas. Visas bērnu un jauniešu komandas piedalīsies Latvijas jaunatnes čempionātā visās vecuma grupās. Savukārt pieaugušo komanda spēlēs Baltijas līgas II divizionā. Jūlija beigās un augusta sākumā meiteņu un sieviešu komanda piedalīsies starptautiskās sacensībās Anglijas pilsētā Vorčesterā, bet augusta beigās startēsim Kaļiņingradas septiņnieka sacensībās.

– Un kādas sacensības rīkos jūsu klubs?

– Vasarā, jūlijā notiks jaunatnes regbija sacensības "Together in Jūrmala". Maija beigās vai septembra sākumā rīkosim sacensības "Marchello Cup". Vēl jāpiebilst, ka mūsu Sporta skola uzsākusi kopēju sadarbības projektu ar Šauļu klubu.

– Cik daudz jūsu audzēkņu piedalās Latvijas izlašu treniņos?

– U18 izlasē trenējas septiņi, bet meiteņu U18 valstsvienībā, kas vēl tikai uzsāks treniņus 17. martā, ceram, ka iekļūs piecas, sešas mūsu audzēknes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!