Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) gatavojas pirmo reizi vēsturē dopinga pārbaudi veikt itin visiem Pasaules kausa futbolistam.

FIFA vēlas arī futbolā ieviest bioloģisko pasi, kāda jau tiek izmantota riteņbraukšanā un vieglatlētikā un kurā tiek apokopta informācija par visām asins un urīna analīzēm, kas sportistam veiktas viņa karjeras laikā.

Arī Brazīlijā, Pasaules kausa laikā, ņemto analīžu rezultāti tiks salīdzināti ar iepriekšējām pārbaudēm.

Kopš marta FIFA veic uz nejaušības principa balstītas dopinga pārbaudes valstsvienību treniņnometnēs. Iepriekšējā nedēļā tika apciemotas Argentīnas un Francijas izlases.

Pēdējā pusotra gada laikā dopinga pārbaudēs nācās piedalīties Anglijas kluba Londonas "Chelsea", Spānijas granda "Barcelona" un Brazīlijas vienības "Santos" zvaigznēm.

"Varam pārbaudīt ikvienu, jebkurā laikā un vietā," saka FIFA galvenais mediķis Jirži Dvoržāks, piebilstot, ka nekādi būtiski atklājumi futbolistu dopingu pārbaudēs vēl nav bijuši.

Tiesa, Brazīlijā, kur norisināsies šīs vasaras Pasaules kausa izcīņa, nav starptautiskām prasībām atbilstošas laboratorijas, tāpēc iegūtās analīzes tiks sūtītas uz Lozannu Šveicē, kas FIFA organizācijai kopumā izmaksās aptuveni 180 000 eiro. Kā izteicās Dvorāks, tas būs liels izaicinājums, jo iegūtās proves nepieciešams analizēt 36 stundu laikā pēc to iegūšanas, tāpēc laboratorija turnīra laikā strādās 24 stundas diennaktī.

Līdz šim skaļākais dopinga skandāls pasaules futbola čempionātā bija 1994. gadā, kad Argentīnas izlases uzbrucēja Djego Maradonas analīzēs atklāja aizliegtos preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!