Foto: AFP/Scanpix
2014.gada Pasaules kausa finālturnīrs Brazīlijā sāk uzņemt apgriezienus, savas pirmās spēles jau ir aizvadījušas gan A, gan B grupas vienības, bet sestdien savas cīņas uzsāks C grupas dalībnieces - Kolumbija, Grieķija, Kotdivuāra un Japāna.

Izcelt vienu līderi šajā grupā ir praktiski neiespējami, jo komandas ir spēkos līdzīgas, katra ar savu odziņu un dvēseli, tāpēc var teikt, ka C grupas spēles apmierinās ikviena futbola cienītāja apetīti.

Kolumbija finālturnīram kvalificējās kā Dienvidamerikas otrā spēcīgākā valstsvienība, kas ir izlases augstākais sasniegums tās pastāvēšanas vēsturē, bet uz lielās skatuves valstsvienība atgriežas pēc 16 gadu pārtraukuma, jo pēdējo reizi Kolumbija Pasaules kausa finālturnīrā startēja 1998.gadā Francijā. Lielākais Kolumbijas sasniegums finālturnīros bija 1990.gadā, kad no sacensībām tā izstājās 1/8 finālā, kurā tika atzīts Kamerūnas pārākums.

PASAULES KAUSA KOMANDAU SASTĀVI

Šobrīd izlase piedzīvo atdzimšanu, kas atspoguļojas arī FIFA rangā - astotā vieta pasaulē. Par valstsvienības līderiem ir kļuvuši uzbrucējs Teofolio Gutiress, kurš atlases turnīrā guva sešus vārtus izlases labā, Adrians Ramos, kurš ikdienā pārstāv Berlīnes "Hertha", UEFA Eiropas līgas uzvarētājs "Sevilla" rindās Karlos Bakka, šī brīža Portugāles "Porto" līderis Džeksons Martiness, kreatīvais pussargs Džeims Rodrigess un pieredzes bagātais aizsargs Mario Jepess.

Protams, būtisks zaudējums ir viens no vadošajiem Eiropas uzbrucējiem Radamels Falkao, kura trauma būtiski mainīja valstsvienības galvenā trenera Hosē Pekermana plānus gaidāmajam finālturnīram, taču veiksmīgais Gutiresa sniegums atlases turnīrā vieš optimismu Kolumbijas uzbrukumā, jo pussargu kreativitāte vārtu gūšanas iespējas uzbrucējam izkārtos, atliks tikai tās realizēt.

PASAULES KAUSA DETALIZĒTA STATISTIKA

Savukārt, vārtu drošība visticamāk tiks uzticēta 25 gadus vecajam Davidam Ospinam no Francijas "OGC Nice", kurš palēnām iegūst savu vārdu Eiropas futbola laukumos, taču neskatoties uz savu jauno vecumu jau ir aizvadījis 44 spēles valstsvienības rindās.

Kā otrā komanda C grupā tika ielozēta Latvijas līdzjutējiem labi zināmā Grieķijas valstsvienība, kas atlases turnīru noslēdza G grupas otrajā pozīcijā, līdz ar to, lai nokļūtu Brazīlijā bija jāizvada divas izslēgšanas spēles pret Rumānijas izlasi - divu spēļu summā pārliecinoša uzvara ar 4:2, un ceļazīme uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

PASAULES KAUSA SPĒĻU KALENDĀRS

Valstsvienības vājais sniegums uzbrukumā varētu būt galvenais iemesls, kāpēc Grieķija var palikt trešajā vietā, jo atlases turnīrā lielākā daļa spēļu tika uzvarēta ar minimālu 1:0, kamēr ar to var būt par maz finālturnīrā, jo pretim stāsies tādi uzbrucēji kā Didjē Drogbā, Salomons Kalū, Teofolio Gutiress.

Komandas neapšaubāms līderis gan laukumā, gan ģērbtuvēs ir tās kapteinis Georgios Karagunis, kamēr uzbrukumā uzmanība jāpievērš Dimitriosam Salpingidisam un Latvijas slepkavam Georgiosam Samarasam, bet vidējā līnijā, bez Karaguņa lielisku sniegumu demonstrē Konstantins Kacuranis.

Savukārt aizsardzības balsts būs Vācijas bundeslīgas pārstāvis Sokratis Papastapolus, un pieredzējušais Vasiliss Torosidis.

Komandas vājākais posms ir vārtsargi, jo kopš Andoni Nikopolidisa laikiem Grieķijas valstsvienībā vārtsargi ir mainījušies visbiežāk, tāpēc izzīlēt, kurš no trim pieteiktajiem vārtsargiem (Orestis Karnezis, Stefanos Kapino un Panagiotis Glikoss) būs pirmais numurs Brazīlijā, ir ļoti grūti.

Vārtsarga sniegums, uzbrucēju spēja gūt vārtus būs galvenie kritēriji, kas izšķirs Grieķijas likteni Brazīlijas futbola laukumos, jo vidējā līnija un aizsargi grieķiem nokomplektēta ļoti pieklājīgi.

Kotdivuāra finālturnīram kvalificējās pateicoties Salomona Kalu gūtajiem vārtiem mača pēdējās minūtēs, tādējādi panākot 3:3 un divu spēļu summā pārspējot spēcīgo Senegālas izlasi. Kotdivuāras lielākā zvaigzne ir leģendārais Didije Drogbā, kurš ir valstsvienības simbols, līderis, zvaigzne, ikona - dažiem faniem pat Dievs, bet ar to var nepietikt, lai pirmo reizi kvalificētos Pasaules kausa "play off".

Drogbā un Kalū ir valstsvienības dzinējspēks priekšējā līnijā, kamēr vidējā līnijā toni nosaka pieredzes bagātais Mančestras "City" pārstāvis Jaja Turē un Čeicks Tiotē, bet flangos pretinieku aizsargiem rūpes sagādās Londonas "Arsenal" pārstāvis Žervinju, kamēr aizsardzības balsts būs Didije Zokora no Turcijas "Trabzonspor" un veterāns Kolo Turē no "Liverpool".

Šis finālturnīrs būs pēdējais lielākajai daļai no šī brīža Kotdivuāras valstsvienības, tāpēc lielā motivācija sarīkot sev patīkamas atvadas no izlases būs galvenais Kotdivāras trumpis cīņā par astotdaļfināļu.

Japāna, kā par futbola lielvalsti, lika runāt jau 2002.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kad tā izcīnīja uzvaru savā grupā, kurā tā tika ielozēta kopā ar Krievijas, Beļģijas un Tunisijas valstsvienībām. Astotdaļfinālā Japānas valstsvienībai nācās cīnīties ar Turciju - minimāls zaudējums, taču fanu sirdis tika iekarotas.

Nākamo reizi Japāna 1/8 finālā iekļuva aizvadītajā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kurā tikai pēcspēles 11 metru sitienu sērijā tika atzīts Paragvajas pārākums. Vai šogad Japāna iekļūs ceturtdaļfinālā?

Tas nav nekas nereāls, jo karjeras labāko sniegumu demonstrē Itālijas "Milan" pleimeikeris Keisuke Honda, kamēr kompāniju laukuma vidusdaļā viņam sastāda pieredzējušie Hidetoši Nakata un Sunsuke Nakamura, kā arī standartsituāciju meistars Jasuito Endo.

Uzbrukuma smailē darbosies reaktīvie Šinži Kagava un Šinži Okazaki, kamēr aizsardzības balsts būs Atsuto Učida un Juto Nagatomo no Milānas "Inter".

Valstsvienība atlases turnīru uzsāka ar negaidītiem zaudējumiem Uzbekistānas un Ziemeļkorejas izlasēm, taču pēc tam Dzakeroni izdevās pārvērst Japānas izlasi līdz nepazīšanai un uzvaras pār Omānu un Jordāniju to tikai apstiprināja, ka itāļu speciālista izvēlētais spēles stils ir pareizs. Pēdējā atlases turnīra noslēgumā Japāna ar 1:2 negaidīti piekāpās Jordānijai, taču neizšķirts 1:1 ar Austrāliju nodrošināja uzlecošās saules zemes pārstāvjiem kvalificēšanos piektajam Pasaules kausa finālturnīram pēc kārtas.

C grupas spēļu kalendārs

1.kārta

Se. 14/06 19:00 Kolumbija --- Grieķija Belo Horizonte
Sv. 15/06 04:00 Kotdivuāra --- Japāna Recife

2.kārta

C. 19/06 19:00 Kolumbija --- Kotdivuāra Brasília
P. 20/06 01:00 Japāna --- Grieķija Natal

3.kārta

O. 24/06 23:00 Grieķija --- Kotdivuāra Fortaleza
O. 24/06 23:00 Japāna --- Kolumbija Cuiaba

DELFI Sports versija:

1.       Grieķija

2.       Japāna

3.       Kolumbija

4.       Kotdivuāra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!