Foto: LETA

Latvijas basketbola izlase Belgradā notiekošajā Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Čehijas valstsvienību pārspēja ar labāku aizsardzību, lielāku gribasspēku un noturīgāku raksturu, pēc mača žurnālistiem atzina galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Jau vēstīts, ka Latvijas basketbola izlase ar 71:59 uzvarēja Čehijas valstsvienību, nodrošinot pirmo vietu Rio kvalifikācijas apakšgrupā.

"Abas komandas viena otru zina ļoti labi, arī ar pretinieku treneri esmu ļoti labi pazīstams, jo esam daudz savā starpā spēlējuši. Mēs nevarējām viens otru ar kaut ko pārsteigt. Izmēģinājām citādāku aizsardzību un uzbrukumu, bet spēles sākumā tas īsti nestrādāja, jo mēs mēģinājām izdarīt par daudz. Pirmajā puslaikā pieļāvām 11 kļūdas, bet otrajā – tikai trīs," skaidroja Latvijas izlases treneris. "Mums vajadzēja koncentrēties uz savu darbu, iztēloties, ka laukumā nav tiesnešu un skatītāju. Man patika, ka spēlētāji spēles ritmu atrada ar agresīvu aizsardzību. Šis bija ļoti labas kvalitātes Eiropas basketbols. Tāpat tā bija smaga spēle arī tiesnešiem, jo laukumā bija daudz cīņas, daudz tēlošanas. Tiesneši ļāva spēlēt agresīvu basketbolu uz abām pusēm, spēlētāji nedrīkstēja domāt, ka tur it kā bija piezīme."

Latvijas izlases treneris bija apmierināts, ka visi laukumā nākušie spēlētāji nepasliktināja spēles kvalitāti, noturot to tajā pašā līmenī.

"Mača sākumā nebija pārsteigumu no Čehijas ne tehniskajā, ne taktiskajā ziņā. Mēs paši nebijām gatavi spēka spiedienam. Mūsu garie spēlētāji spēles sākumā dabūja piecas uzbrukuma piezīmes, tās ir piecas kļūdas, tie ir pieci metieni pa grozu," uzsvēra Bagatskis. "Abas komandas spēlēja no aizsardzības, bet cik mums bija daudz brīvu metienu. Šo spēli uzvarējām ar aizsardzību, gribasspēku un raksturu. Spēlētāji spēja sevi salauzt un atrast ritmu. Prieks, ka visi, kas nāca laukumā, spēja noturēt spēli tajā pašā līmeni."

Pirms spēles Bagatska palīgs Artūrs Štālbergs pastāstīja, ka Latvija pret čehiem izmantos neierastu taktiku. Par to detalizētāk pastāstīja arī pats galvenais treneris.

"Mēs zinājām, ko mēs šajā cīņā darīsim, pārbaudes spēlēs to neparādījām. Bija skaidrs, ka Tomašam Satoranskim visu laiku klāt būs vai nu Ojārs Siliņš, vai nu Jānis Timma. Nākamā epizode bija, ko darīt ar Janu Veseliju. Domāju, ka viss nostrādāja par 95%. Divi Eiropas dūži nospēlēja tā kā nospēlēja, tas nozīmē, ka mēs nebijām slikti aizsardzībā," turpinājumā teica speciālists. "Pirmajā minūtes pārtraukumā teicu, ka čehi aizsardzībā "gulsies virsū", tāpēc mums jāiet garām, jāpiespēlē brīvajam spēlētājam. To ir viegli pateikt, bet grūti izdarīt."

Tāpat spēlētājiem vajadzēja provocēt pretinieku spēlētājus, jo tas viņus izsit no ritma: "Es visu laiku saku, ka vajag provocēt pretinieku. Sportā ir legāla agresivitāte. Ņemot vērā, kā Veselijs un citi čehi brīžiem met soda metienus, to vajadzēja izmantot"

"Divi atslēgas vārdi, kas bija jādara šajā mačā – kustība un agresivitāte. Čehi ir atlētiska komanda, kas mainās pie visiem blokiem, jo brīžiem viņiem laukumā ir pieci divmetrinieki. Tāpat tā ir lēna komanda. Pārbaudes spēlēs viņi brīžiem spēlēja izcili, bet tad fiziskās kondīcijas dēļ vairs nespēja neko izdarīt. Beigās viņi tos pāris brīvos metienus izpildīja bezcerīgi," atzina Bagatskis.

Latvijai tagad piektdien, 8. jūlijā, nāksies spēkoties ar A grupas otro spēcīgāko vienību, kas, visticamāk, būs Puertoriko.

"Puertoriko ir ļoti "traka" komanda. Pie katras mazākās iespējas viņi metīs pa grozu un trijatā lēks pakaļ atlēkušajai bumbai, bet tad mēģinās skriet atpakaļ aizsardzībā," teica Bagatskis, piebilstot, ka uzbrukumā būs jāspēlē ar pamatotām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!