Foto: F64

Latvijas basketbola izlase Belgradā notiekošā Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pusfinālā zaudēja tikai tāpēc, ka visa mača garumā tā arī neizdevās atrast ritmu uzbrukumā, pēc spēles atzina valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Jau vēstīts, ka Latvijas basketbolisti Rio kvalifikācijas pusfinālā ar 70:77 piekāpās Puertoriko, noslēdzot cīņu par olimpisko ceļazīmi.

"Pirms spēles uzsvēru, ka svarīgi ir izdarīt divas lietas – atbloķēt pretspēlētāju un izcīnīt atlēkušo bumbu. Tas, kā Puertoriko spēlēja uzbrukumā, nebija nekāds pārsteigums, jo viņi visas situācijas atrada tā, kā mēs to bijām paredzējuši. Tas, kā Puertoriko spēlē aizsardzībā, ņemot vērā, cik mēs esam kustīgi un aktīvi, bija skaidrs, ka būs daudz brīvu metienu," stāstīja treneris Bagatskis. "Mēs tīri iekritām kaut kādas trijās minūtēs, jo neiemetām bumbu uzbrukumā, kļūdījāmies piespēlēs, bet viņi aizskrēja un guva punktus. Uzdevums bija nostrādāt līdz galam – paņemt bumbu, ja to nevarēja izdarīt, tad sist bumbu ārā vai pārkāpt noteikumus. Brīžiem tas izdevās, brīžiem tas neizdevās. Šī bija tā spēle, kurā nevarēja nemest tos metienus. Bija akcents, ka nevajag izdarīt metienu pie katras mazākās iespējas un ka vajag izdarīt spiedienu uz groza apakšu. Pašās beigās visu izšķīra Huana Hosē Bareas un Karlosa Arojo pieredze un pretinieku veiksme, kad mēs nesavācām bumbu un kad viņi iemeta to atkārtotā uzbrukumā. Pašā galotnē tie daži punkti bija daudz. Visu izšķīra sīkumi. Puertoriko nebija labāki, viņi bija veiksmīgāki."

"Mēs zaudējām tikai un vienīgi uzbrukuma dēļ. Mums bija ļoti, ļoti, ļoti daudz brīvu metienu, jo Puertoriko savā soda laukumā ātri savilkās. Izdarījām papildus piespēles, tikām pie labiem metieniem, bet, ja nevar iemest bumbu grozā, tad var nokļūt briesmās," sarunā ar žurnālistiem pauda Bagatskis.

Puertoriko izlases līderi biežāk ir spēlējuši šāda veida izslēgšanas spēlēs, līdz ar to viņu pieredze izšķirošos momentos bija lielāka, skaidroja treneris.

"Varēja redzēt, ka liela daļa spēlētāju to pārdzīvo. Tas parāda, ka viņiem nav vienalga. Gribētos teikt, ka tā mums bija laba skola un laba pieredze," teica Bagatskis. "Ir smagi, kad esi atdevis visu un spēles likteni izšķir sīkumi."

Lai arī Latvijas izlase piedzīvoja zaudējumu spēlē, kurā varēja arī uzvarēt, tomēr Bagatskis uzsvēra, ka ir arī pozitīvās lietas pēc šī turnīra. "Mēs parādījām, ka varam sevi piespiest sagatavoties turnīram īsā laikā. Mums komandā bija pieci jauni spēlētāji, salīdzinot ar iepriekšējo turnīru. Šie spēlētāji sevi labi parādīja, bet es negribu teikt, ka viņi ir labāki par tiem, kas netika paņemti. Viņi ir citādāki, atbilstošāki mūsu stilam. Tāpēc domāju, ka treneriem nav jābaidās riskēt, jo tā ir daļa no darba. Mēs devām iespējas, bet tās nebija avansā," sastāva izvēli vēlreiz skaidroja Bagatskis. "Uz šo turnīru atbrauca ļoti sabalansēta un dusmīga komanda, kā to parādīja iepriekšējā spēle pret Čehiju. Ja spēlē pret Čehiju mēs "salauzām" viņu pieredzējušos spēlētājus, tad šajā mačā "ielūzām" mēs."

"Domāju, ka neviens nevar pārmest, ka kāds spēlētājs nesitās un žēlojās. Visiem bija emocijas, esam dzīvi cilvēki. Mēs ieguvām pieredzi," viņš turpināja.

Bagatskis arī uzskata, ka pēc četriem gadiem šī Latvijas izlase noteikti varētu aizbraukt uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!