Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tikai divas nedēļas pirms Tokijas olimpisko spēļu sākuma Starptautiskā Olimpiskā komiteja un Japānas valdība vienojušas, ka nozīmīgākais sporta forums risināsies bez līdzjutējiem, vēsta ārvalstu masu mediji.

Jau ilgāku laiku bija zināms, ka Tokijas olimpiskajās spēlēs klātienē sacensības drīkstēs vērot tikai vietējie iedzīvotāji, turklāt ierobežotā daudzumā un ievērojot striktus noteikumus. Tomēr palielinoties Covid-19 saslimstības rādītājiem SOK un Japānas valdība tagad lēmusi, ka arēnās nedrīkstēs būt arī vietējie līdzjutēji. Tādējādi pasaules nozīmīgākais sporta forums pirmo reizi risināsies bez līdzjutējiem.

Tokijas olimpisko spēļu rīcības komitejas vadītājs Seiko Hašimoto atvainojās visiem japāņiem, kuri bija iegādājušies biļetes, tomēr norādīja, ka šis solis ir bijis nenovēršams, ņemot vērā pēdējo nedēļu notikumus saistībā ar Covid-19 izplatību.

Japānas premjerministrs Jošihide Suga uzsvēra, ka svarīgi nepieļaut, ka Tokija, kur izplatās ļoti infekciozais Delta COVID-19 variants, kļūst par jauna infekcijas viļņa avotu.

Tas ir kārtējais trieciens olimpiskajai kustībai, kas cerēja Tokijas olimpiskās spēles pozicionēt kā veiksmīgu un emocionālu pasākumu sporta pasaulei Covid-19 laikā.

Medicīnas eksperti vairākas nedēļas aicināja rīkotājus sacensības aizvadīts bez līdzjutējiem, jo skatītāju neesamība būtu vismazāk riskants risinājums, ņemot vērā plaši izplatītās sabiedrības bažas, ka tūkstošiem sportistu un amatpersonu pieplūdums izraisīs jaunu infekciju vilni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!