Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas šķēpmetēja Madara Palameika otrdien kā pēdējā sasniedza Tokijas olimpisko spēļu šķēpmešanas sacensību finālu, bet Anete Kociņa un Līna Mūze apstājās kvalifikācijā.

Lai kvalificētos finālsacensībām šķēpmetējām bija jāizpilda kvalifikācijas normatīvs, kas bija 63 metri, vai arī jāiekļūst starp 12 labākajām pēc divām kvalifikācijas grupām. A grupā startēja Palameika un Kociņa, bet B grupā – Līna Mūze.

Palameika jau pirmajā metienā uzrādīja savu sezonas labāko rezultātu, šķēpu metot 60,30 metrus tālu. Otrajā piegājienā viņas rezultāts bija 59,85 metri. Pirms trešā metiena Palameika stadionā skaļi nobļāvās "aiziet" un uzlaboja savu rezultātu – 60,94 metri.

Kociņa savā olimpiskajā debijā pirmajā metienā šķēpu izmeta ārpus sektora un palika bez rezultāta, taču ar otro piegājienu viņa sasniedza 58,84 metrus. Trešajā piegājienā viņas mestais šķēps lidoja 57,68 metrus tālu, par ko pati nebija apmierināta.

Savukārt Mūze sacensības sāka ar neveiksmīgu piegājienu, veicot 54,03 metru tālu metienu. Otrais metiens viņai bija neveiksmīgāks – tikai 53,10 metri. Savā pēdējā metienā Mūze sasniedza savu labāko rezultātu šajās sacensībās, metot šķēpu 57,33 metrus tālu, taču ar to bija daudz par maz, lai iekļūtu finālā.

Palameika ar savu rezultātu kvalifikācijā uzrādīja 12. rezultātu, kas viņai kā pēdējai ļāva iekļūt finālā. A grupā viņa ierindojās ceturtajā vietā, bet B grupā astoņas šķēpmetējas meta tālāk par latvieti.

Tikai divas sportistes šķēpu meta tālāk par 63 metriem. Poliete Marija Andrejčuka uzrādīja rezultātu 65,24 metri, bet ASV sportiste Megija Melouna šķēpu aizmeta 63,07 metrus.

Kociņa Tokijas olimpiskās spēles noslēdza 21. vietā, bet Mūze ierindojās 26. vietā. Šajās sacensībās rezultātu uzrādīja 29 no 30 šķēpmetējām. Kvalifikāciju nepārvarēja arī Pekinas un Londonas olimpisko spēļu čempione un Rio bronzas ieguvēja Barbora Špotakova no Čehijas. Viņai ar rezultātu 60,52 nācās samierināties ar 14. vietu.

Līdz startam olimpiskajās spēlēs Palameikai sezonas labākais rezultāts bija 60,10 metri. Viņai pieder pašreizējais Latvijas rekords, kas ir 66,18 metrus tāls. Savukārt Kociņa šajā sezonā metusi 63,70 metrus tālu. Viņai personīgais rekords ir 64,47 metri.

Savukārt Mūzei šajā sezonā šķēpu izdevies mest 64,81 metrus tālu, bet personīgais rekords ir sešus centimetrus tālāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!