Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Džanni Infantīno aicinājis uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīra laiku panākt mēnesi ilgu pamieru Ukrainā, jo sports spēj vienot cilvēkus, raksta AFP.

Infantīno G20 forumā Bali sacīja, ka Pasaules kausa atklāšana svētdien Katarā varētu būt pozitīvs stimuls apturēt gandrīz deviņus mēnešus ilgo Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā.

"Mans lūgums jums visiem ir domāt par pagaidu pamieru uz vienu mēnesi," Infantīno teica G20 pusdienās. "Ja ne pilnīgs pamiers, tad varbūt dažu humānās palīdzības koridoru īstenošana vai jebkas cits, kas varētu novest pie dialoga atsākšanas."

FIFA prezidents futbolu raksturoja kā vienotāju. Viņš atgādināja, ka Krievija 2018. gadā uzņēma Pasaules kausu, bet Ukraina 2023. gadā kopā ar Spāniju un Portugāli kandidē uz finālturnīra rīkošanu.

"Mēs neesam naivi, ticot, ka futbols var atrisināt visas pasaules problēmas, taču Pasaules kausa izcīņa piedāvā "unikālu platformu, jo vairāk nekā puse cilvēces to skatīsies televīzijā," Infantīno turpināja. "Izmantosim iespēju, lai darītu visu iespējamo, lai sāktu pielikt punktu visiem konfliktiem."

Tiesa, nav skaidrs, cik ļoti pasaules ekonomiski ietekmīgāko valstu līderi klausījās Infantīno teiktajā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Krievijas futbola izlase tika izslēgta no izšķirošās Pasaules kausa kvalifikācijas kārtas.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!