Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas Basketbola savienības (LBS) Tiesnešu komisija turpina savu iniciatīvu, analizējot strīdīgās epizodes "Olybet" Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas čempionātu spēlēs. Aizvadītā mēneša spēlēs tiesneši pieņēmuši divus kļūdainus lēmumus, vēsta LBS Tiesnešu komisija.

Jau vēstīts, ka janvārī LBS Tiesnešu komisija uzsāka līdz šim Latvijas sportā nepieredzētu iniciatīvu – skaidrot un atklāti runāt par pieņemtajiem strīdīgajiem lēmumiem spēlēs. Šogad līdz šim tiesneši jau divas reizes publicējuši savas analīzes par sarežģītām spēles epizodēm no viņu skatu punkta.

"Latvijas Universitāte" – "TalTech".

Ceturtās ceturtdaļas pēdējā minūtē LU spēlētājs Nr.23. driblē bumbu savā uzbrukuma zonā, kad pret viņu noteikumus pārkāpj "TalTech" spēlētājs Nr.4. Tiesneši fiksē parasto piezīmi.

Tiesnešu komisijas atbilde – pareizs tiesnešu lēmums, jo aizsargs centās izsist bumbu un nepielietoja pārmērīgu spēku, lai pārkāpumu traktētu kā nesportisku.

"Betsafe/Jūrmala" – "Liepāja"

Jūrmalas komandas spēlētājs Nr.16. saņem bumbu groza apakšā un, apspēlējot pretinieku, ar elkoni atgrūž aizsargu un gūst 2 punktus. Tiesneši fiksē uzbrukuma piezīmi atceļ gūto grozu.

Tiesnešu komisijas atbilde – pareizs tiesnešu lēmums, jo uzbrucējs, atgrūžot aizsargu, iegūst priekšrocību, lai gūtu 2 punktus.

"Liepāja" – "Ogre"


"Ogres" spēlētājs Nr.8. izpilda metienu no groza apakšas, bet to bloķē "Liepājas" spēlētājs Nr.4. Tiesneši pārkāpumu nefiksē.

Tiesnešu komisijas atbilde – nepareizs tiesnešu lēmums. 2 punkti jāskaita, jo bumba ir virs stīpas līmeņa un atsitusies pret vairogu, tāpēc nav atļauts to bloķēt.

"Ventspils" – "Ogre"


"Ventspils" spēlētājs Nr.9., kad to cieši sedz "Ogres" spēlētājs Nr.12., izpilda metienu no stūra.

Tiesnešu komisijas atbilde – nepareizs tiesnešu lēmums, jāfiksē sods metienā, jo, aizsargs, uzbrucēja piezemēšanās brīdī, atrodas viņa cilindrā. Metiena izpildītājam ir atļauts piezemēties jebkurā vietā uz laukuma, kura nav aizņemta tā izpildīšanas brīdī.

"Ventspils" – "Ogre"

"Ventspils" spēlētājs Nr.1. uzsāk metiena fāzi, kad Ogres spēlētājs Nr.12. pārkāpj noteikumus pret "Ventspils" spēlētāju Nr.21. Tiesneši fiksē pārkāpumu "Ogres" spēlētājam Nr.12. un ieskaita Ventspils spēlētāja gūtos 3 punktus.

Tiesnešu komisijas atbilde – pareizs tiesnešu lēmums, jo "Ogres" spēlētāja Nr.12. pārkāpuma brīdi "Ventspils" spēlētājs Nr.1. ir uzsācis metiena fāzi, tāpēc gūtais grozs jāskaita un auta iemetiens pienākas Ventspils komandai.

"Atgādinām, lai palīdzētu labāk izprast tiesnešu lēmumus un uzlabotu informācijas apriti starp visiem basketbola procesa dalībniekiem turpmāk publiskosim LBS Tiesnešu komisijas oficiālu skaidrojumu par interesantām situācijām pašmāju basketbola līgu spēlēs. Rīkosimies sistemātiski – izskaidrojot noteikumu būtību un parādot praktiskus piemērus no izvēlētām spēlēm ar nosaukumu "Grūtie lēmumi"," teikts Tiesnešu komisijas paziņojumā. "Informācija regulāri tiks publicēta basket.lv, lielākajos par sportu rakstošajos medijos un tiesnešu komisijas sociālo tīklu profilā FB https://www.facebook.com/refereeLV/ un "Twitter"."

Basketbola tiesnešu komisija darbojas saskaņā ar Latvijas Baskebola savienības statūtiem un ir atbildīga par basketbola tiesnešu, komisāru un galdiņa tiesnešu apmācības programmu sagatavošanu, attīstību un darbības uzlabošanu.

Tiesnešu komisijas sastāvs: Arnis Ozols (vadītājs), Andris Aunkrogers, Ingus Baumanis, Juris Kokainis, Kristaps Konstantinovs, Oskars Lucis, Gatis Saliņš, Oļegs Latiševs, Ilze Gūtmane, Mārtiņš Kozlovskis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!