Foto: FIBA

Pārsteidzošais Latvijas basketbola izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars no galvenā trenera Lukas Banki puses treniņnometnē tika strikti gatavots Pasaules kausa apstākļiem. "Viņš man lika saprast, ka nekas nav garantēts," pēc turnīra noslēguma teica aizsargs.

Latvijas basketbolisti sestdien Pasaules kausu noslēdza ar izcīnītu piekto vietu - cīņā par šo pozīciju ar 98:63 tika sagrauta principiālā pretiniece Lietuva. Spožu maču aizvadīja tieši Žagars, kurš ar 17 rezultatīvām piespēlēm uzstādīja finālturnīru rekordu.

"Es tikai piespēlēju un komandas biedri iemeta metienus. Tik vienkārši. Esmu pateicīgs. Pabeigt turnīru pieciniekā ir svarīgāk par rekordu," preses konferencē teica Žagars. "Daudz spēlēju "pick'n'roll", jo esmu saspēles vadītājs. Centos lasīt spēli un meklēt uzbrukuma turpināšanas variantus. Varbūt man paveicās, jo katru reizi kad es piespēlēju, komandas biedri trāpīja metienus."

Tieši saspēles vadītāja pozīcija pirms Pasaules kausa Latvijas izlasē raisīja vislielākās bažas, jo nopietnus savainojumus bija guvuši Jānis Strēlnieks un Rihards Lomažs, taču finālturnīrā atvērās Žagars. Viņš astoņos mačos vidēji atzīmējās ar 12,4 punktiem un 7,4 rezultatīvām piespēlēm.

"Treneris [Luka Banki] man palīdzēja. Viņš man lika spiedienu un gatavoja Pasaules kausam no pārbaudes spēlēm. Banki man lika saprast, ka nekas nav garantēts. Protams, sirreāla sajūta, dzirdot, ka pārspēts Tonija Kukoča rekords. Pēdējie pieci gadi man basketbolā bijuši nekādi, pagājušais gads bija labs Lietuvā. Tagad nedaudz sajūta, ka esmu izsmelts, bet jāsaņemas un jānosvin, ka esam pieciniekā. Tas ir liels notikums," priecājās Žagars.

Saspēles vadītājs atklāja, ka tieši Strēlnieks pēdējos mēnešos daudz palīdzējis uzlabot spēli. "Viņš katru reizi ar mani runā, vienmēr pienāk un saka savu skatījumu. Viņš stāsta, kā varu uzbrukt, saasināt, iedot piespēli. Tas, protams, man palīdz. Un ne tikai man, bet arī Kristeram Zorikam. Strēlnieka klātbūtne man ļoti palīdzēja."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!