Foto: F64
Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pēc pirmā treniņa Eiropas čempionāta mājvietā Šauļos sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka valstsvienība ir pilnībā gatava "Eurobasket 2011".

Trešdien Lietuvā sākas 2011.gada Eiropas basketbola čempionāts, kurā starp 24 dalībniecēm ir arī Latvijas izlase. Latvijas basketbolisti spēlēs B grupā Šauļos, kur pretiniekos būs Francija, Serbija, Itālija, Izraēla un Vācija.

"Esam 100% gatavi. Fiziski esam gatavi, taktiski un tehniski esam gatavi. Mentāli? To parādīs rītdiena. Darīšu visu, lai spēlētāji justos labi, atbrīvoti, tajā pašā laikā, lai būtu koncentrējušies un fikuss būtu tikai uz spēli. Vai tas būs, to redzēsim rīt," portālam "Delfi" Šauļu arēnā teica Bagatskis.

Latvijas izlases galvenais treneris uzskata, ka valstsvienība ir krietni progresējusi, un to var redzēt. "Jau teicu pirms kvalifikācijas un arī šogad – ja katrs spēlētājs kaut nedaudz spers soli uz priekšu, progresēs savā darbībā, meistarībā, spers solīti nākamajā līmenī, tas nozīmē, ka arī komanda spers solīti nākamajā līmenī. Un, manuprāt, tas ir acīmredzami. Salīdzinot ar kvalifikāciju, salīdzinot ar pārbaudes spēlēm, kurās mēs it kā zaudējām (kā citi saka, neplānoti Slovēnijai, Krievijai, Lietuvai) – tur ir solis uz augšu sperts ar komandu."

Bagatskis atzīmēja, ka pārbaudes spēlēs priecējis tas, ka "[Andrejs] Kiriļenko vēl pēc tām spēlēm sūkstījās, ka viņam vēl sāpot". "Tas nozīmē, ka bija agresivitāte, varbūt respektējām sākumā, bet spēles laikā sapratām, ka nav jārespektē cilvēki, jārespektē spēlētāji uz laukuma, bet nav jārespektē uzvārdi. Ir jāciena cilvēki."

Arī pēc spēlēm ar Lietuvu, pēc Bagatska teiktā, pretinieki sūkstījušies, ka viņiem sāpot. "Tikai agresivitātei jābūt vairāk pamatotai, darbībai jābūt pamatotai... Bet tas ir laika jautājums."

"Gribētu panākt, ka mēs spēlējam pamatoti agresīvi. Ar pamatotu agresivitāti var saasināt spēli, uz laukuma visi var pamatoti kļūdīties, bet visam ir jābūt pamatotam. Visu darīt pamatoti – redzi, ka zaudēji situāciju, jābūt sodam. Īpaši, ja vēl nav piezīmju norma," spēles stilu iezīmē Bagatskis.

Savukārt par pārbaudes spēlēs izteikti daudzajiem trijniekiem Bagatskis izteicās, ka nezinot, vai tas būs liels pluss Latvijas izlasei. "Pirmās spēles parādīja, ka metam ļoti daudz trijniekus, pēdējās jau parādījās kaut kāds balanss metienos. Ļoti labs balanss starp trīspunktu un divpunktu metieniem. Franči ir smagnēji, tendēti uz apakšu, tāpēc pieļauju, ka rītā varētu būt tas trīspunktnieku faktors, bet to neakceptējam kā primāro."

"Pieredzējušam spēlētājam ir jāmāk izvērtēt situācija – nu ja viņi ļauj brīvi mest trijnieku, nemest vai? Un tad atkal "spečuki" teiks, nu kā mēs metam trijniekus, utt? Kā var nemest, ja ir situācija," argumentē Bagatskis.

Runājot par "Eurobasket 2011" pirmo spēli pret Franciju treneris uzsvēra, ka šobrīd tā ir pati galvenā. "Caur rītdienas spēli gatavojamies visam čempionātam. Rītdienas spēle ir galvenā, pēc tam ir Serbija rindas kārtībā, utt. Nav domas par to, kas būs pēc 4-5 dienām."

Sarunas noslēgumā Bagatskis atklāja, ka zinot jau pamatsastāvu mačam pret francūžiem, taču to paziņos tikai pirms pašas spēles. Tāpat Bagatskim jau ir zināms, kurš segs Francijas izlases lielāko zvaigzni Toniju Pārkeru. Kurš tas būs? Rīt redzēsim, lai tas paliek mazs pārsteigums arī Francijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!