Foto: DELFI.lt
Kaut Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji ir jauni, viņi ir ambiciozi un motivēti, pēc pirmās Lietuvā notiekošā Eiropas čempionāta spēles atzina valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā ziņots, trešdien notikušajā B apakšgrupas pirmās kārtas spēlē Latvija ar rezultātu 78:89 zaudēja Francijas valstsvienībai.

Latvijas izlases rindās teicamu spēli aizvadīja kapteinis Jānis Blūms, kurš guva 32 punktus.


"Jebkurai komandai vienmēr pirmās spēles ir smagas," pēc mača atzina Bagatskis. "Mēs nomierinājāmies ātrāk un spēle aizgāja, kaut Francija ir nedaudz vairāk pieredzējusi. Izdevās pacietīgi izspēlēt uzbrukumus, un metieni bija veiksmīgi. Pēc pirmajām desmit minūtēm nedaudz nomierinājāmies un radījām labas iespējas, bet bieži aizmetām garām grozam, un šīs kļūdas Francija mums nepiedeva, tāpēc spēle izlīdzinājās."

"Izturējām 37 minūtes, pat nevis 35, un ar nesaprašanos un taktiskām kļūdām pie metieniem tika tieši tie Francijas izlases spēlētāji, kuriem nevajadzēja tikt. Pēc tam pie -8 jau bija grūti ko lauzt. Mača izskaņā pieļāvām vairākas taktiskas kļūdas, kas izšķīra mača likteni. Būtu bijis par trīs kļūdām mazāk, būtu uzvarējuši," atzina Bagatskis.

"Tagad jāizdara secinājumi un jāaizmirst spēle pret Franciju. Esam jauni, bet ambiciozi un motivēti. Zinām, kā spēlēt, bet nezinām, kā uzvarēt, kas nāk ar gadiem," izteicās Bagatskis.

Bagatskis atzina, ka mačā ar Franciju bija ieplānots spēlēt ar visiem 12 spēlētājiem un šīs maiņas arī nostrādāja. "Patīkami redzēt, ka vienlaicīgi laukumā bija jaunie Mareks Mejeris un Dāvis Bertāns, ne brīdi neliekoties, ka viņiem rodas kādas priekšrocības."

Tāpat Bagatskis uzteica Blūma teicamo sniegumu. "Jānis ne tikai iemeta daudz punktu, bet arī pavilka komandu un uzmundrināja komandas biedrus - ja kāds prasa, kas bija labākais spēlētājs, tad varu pateikt, ka visa Latvijas izlase."

Tiesa, Bagatskis atteicās no komentāriem, vai Blūmam vajadzēja spēlēt vēl par desmit minūtēm vairāk. "Viņam būs daudz laika citās spēlēs."

Nākamajā B apakšgrupas mačā Latvijas izlase ceturtdien tiksies ar Serbiju, kas savā pirmajā spēlē trešdien ar 80:68 pieveica Itāliju.

"Svarīgi, lai pret Serbiju spēlētāji spēlē nevis pret uzvārdiem un ULEB Eirolīgas turnīra spēlētājiem, bet pret vienkāršiem spēlētājiem. Jāaizmirst uzvārdi uz krekla. Šodien [trešdien] Serbija spēlēja pacietīgi, organizēti un neraustoties, kas ir pat līdzīgs stils kā mums. Viņi ļoti labi izslēdza no spēles [Andrea] Barnjāni. Rīt serbi mēģinās kur pašmaukties, taču arī mēs mēģināsim pašmaukties. Redzēsim, kā izdosies," Serbijas izlases spēli raksturoja Bagatskis.

Tikmēr Francijas izlases galvenais treneris Vensāns Kolē atzina, ka spēle bija ļoti smaga, tāpēc viņam ir prieks par izcīnīto uzvaru.

"Nespēlējām labākajā veidā, tomēr Latvijas izlases trīspunktu metienu precizitāte spēles sākumā bija fantastiska. Brīžiem uzbrukām pat bez kļūdām, bet Latvija turējās līdzi. Esmu priecīgs, jo saglabājām spēli savā kontrolē," teica Kolē.

"Kaut ilgu laiku nevarējām trāpīt tālmetienus, tāpat atradām veidu, kā uzvarēt spēli. Nevarēsim katrā spēlē kā šajā uzbrukt tik labi no groza apakšas, tāpēc svarīgi sabalansēt spēli," piebilda Francijas izlases galvenais treneris.

Pēc spēles ar Serbiju turpmākajos B grupas mačos Latvija piektdien spēkosies ar Itāliju, svētdien tiksies ar Izraēlas izlasi, bet nākamajā pirmdienā apakšgrupu turnīru noslēgs ar maču pret Vāciju.

Kā ziņots, citās apakšgrupās Panēvežā savā starpā spēlē Spānija, Polija, Turcija, Portugāle, Lietuva un Lielbritānija, Alītā sacenšas Melnkalne, Maķedonija, Grieķija, Bosnija un Hercegovina, Horvātija, kā arī Somija, bet Klaipēdā cīnās Beļģija, Gruzija, Slovēnija, Bulgārija, Krievija un Ukraina.

Pirmajā posmā komandas aizvadīs viena apļa turnīru, bet pēc tā pa trim spēcīgākajām valstsvienībām kvalificēsies otrajam posmam, kurā 12 komandas tiks sadalītas divos sešiniekos un spēles aizvadīs Viļņā. Savukārt trešajā posmā Kauņā notiks izslēgšanas spēles - ceturtdaļfināls, pusfināls un finālmači. Līdz ar to vairākām komandām 16 dienu laikā būs jāaizvada pat 11 spēles.

Otrajā posmā savā starpā spēlēs Šauļu un Panēvežas apakšgrupu komandas, kā arī Alītas un Klaipēdas vienības.

Eiropas čempionāts ilgs līdz 18.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!