Foto: F64
Latvijas hokeja izlase sestdien aizvadīs vienu no atbildīgākajām spēlēm savā pastāvēšanas vēsturē, pasaules čempionātā otrajā mačā cīņā par palikšanu augstākajā divīzijā tiekoties ar Baltkrievijas valstsvienību.

Spēle Košicē sāksies jau pulksten 13:15 pēc Latvijas laika un to tiešraidē translēs TV3.

Latvijai šajā spēlē atkal varēs palīdzēt diskvalifikāciju izcietušais aizsargs Artūrs Kulda., tomēr nav zināms par Laura Dārziņa un Krišjāņa Rēdliha iespējamo dalību mačā.

Latvijas izlasei šī praktiski ir "būt vai nebūt" spēle, jo zaudējuma gadījumā Latvijas valstsvienībai paliks tikai teorētiskas iespējas saglabāt vietu augstākajā divīzijā. Latvijas izlase pēc iekļūšanas pasaules čempionāta elitē 1996.gadā ne reizi nav izkritusi no augstākās divīzijas.

Līdz šim pasaules čempionātos komandas savā starpā ir spēlējušas piecas reizes, lai gan pēdējā bija tikai 2003.gadā Turku. 1996.gadā Eindhovenā ceļā uz iekļūšanu augstākajā divīzijā Latvija uzvarēja baltkrievus ar 4:1, 1999.gadā Lillehammerē ar 2:1 pārāki bija jau baltkrievi, 2000.gadā Sanktpēterburgā Latvija guva pārliecinošu uzvaru ar 6:3, 2001.gadā Nirnbergā komandas slēdza mierizlīgumu 2:2, bet pēdējā tikšanās reizē Latvija uzvarēja ar 4:0.

Latvija arī savu 15.pasaules čempionātu augstākajā divīzijā iesāka bez uzvaras, aizraujošā cīņā ar 2:4 zaudējot pašreizējai pasaules čempionei Čehijai. Savukārt otrajā spēlē Latvija ieguva punktu, dramatiskā cīņā pēcspēles "bullīšos" ar 2:3 zaudējot Somijai, taču izšķirošajā mačā Latvija pēcspēles "bullīšos" zaudēja Dānijai, nokļūstot "izdzīvošanas turnīrā".

Cīņā par palikšanu elitē pirmajā spēlē Latvija negaidīti ar 2:5 zaudēja Slovēnijai, bet baltkrievi, kuri bija zaudējuši pirmajās trijās spēlēs priekšsacīkstēs, ar 7:2 sagrāva Austriju. Ar austriešiem Latvija tiksies svētdien.

Latvijas izlase 15.gadu pēc kārtas spēlē pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gadā Vācijā Latvijas hokejisti ierindojās 11.vietā.

Šogad no dalības Latvijas izlasē dažādu iemeslu dēļ atteikušies Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, tāpat traumu dēļ nevarēs spēlēt Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis un Edgars Lūsiņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, bet tikai pēdējās trijās tika gūtas uzvaras. Sākumā Latvijas izlase izbraukumā ar 1:4 un 4:7 zaudēja Zviedrijai, tad ar 0:5 un 3:5 "Arēnā Rīga" piekāpās Somijai un vēlāk ar 4:5 pēcspēles "bullīšos" zaudēja arī Austrijai. Tikai sestajā mačā viesos ar 3:2 "bullīšos" izdevās revanšēties Austrijai, bet šonedēļ divos mačos "Arēnā Rīga" Latvija ar 4:1 un 5:3 pieveica Norvēģiju.

Latvijas izlasei kā mērķis bija izvirzīts iekļūšana otrajā kārtā, tomēr komandas vadība un hokejisti mērķēja augstāk - uz vietu ceturtdaļfinālā. Tagad ir skaidrs, ka neviens no šiem mēŗkiem nav izpildīts.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā Slovākijā:

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Māris Jučers;
Aizsargi: Artūrs Kulda, Krišjānis Rēdlihs, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Jēkabs Rēdlihs, Jānis Andersons, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks;
Uzbrucēji: Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Ģirts Ankipāns, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš, Roberts Bukarts, Gints Meija, Ronalds Ķēniņš, Sergejs Pečura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!