Foto: F64
Latvijas hokeja izlase svētdien aizvadīs pēdējo un izšķirošo spēli 2011.gada pasaules čempionātā, "izdzīvošanas turnīra" mačā tiekoties ar Austrijas valstsvienību.

Spēle Košicē sāksies pulksten 21:15 un to tiešraidē translēs TV3.

Latvija šajā spēlē nevarēs palīdzēt Krišjānis Rēdlihs, bet par Laura Dārziņa iespējamo spēlēšnau skaidrība nav.

Šīs spēles uzvarētājs saglabās vietu elitē, bet zaudētājs nākamgad spēlēs pirmajā divīzijā. Latvijas izlase pēc iekļūšanas pasaules čempionāta elitē 1996.gadā ne reizi nav izkritusi no augstākās divīzijas, savukārt austrieši kopš 2006.gada "ceļo" pirmās uz augstāko divīziju un atpakaļ.

Vēl viena komanda, kura izkritīs uz pirmo divīziju, noskaidrosies Baltkrievijas-Slovēnijas mačā. Tāpat kā Latvijas-Austrijas gadījumā, arī šajā mačā uzvarētājs paliks augstākajā divīzijā, bet zaudētājs atvadīsies no elites.

Lai gan Latvijas un Austrijas komandas ir aizvadījušas ļoti daudz savstarpējās spēles, pasaules čempionātā ceļi ir krustojušies tikai četras reizes, un pārsvars spēlēs 3-1 ir Latvijas pusē. 1999.gadā vienīgo reizi pārāki ar 5:2 bija austrieši, bet 2004.gadā Latvija uzvarēja ar tādu pašu rezultātu. 2007.gadā arī cīņā par palikšanu augstākajā divīzijā Latvija uzvarēja ar 5:1 un saglabāja vietu elitē, bet 2009.gadā Latvija uzvarēja ar 2:0.

Latvija arī savu 15.pasaules čempionātu augstākajā divīzijā iesāka bez uzvaras, aizraujošā cīņā ar 2:4 zaudējot pašreizējai pasaules čempionei Čehijai. Savukārt otrajā spēlē Latvija ieguva punktu, dramatiskā cīņā pēcspēles "bullīšos" ar 2:3 zaudējot Somijai, taču izšķirošajā mačā Latvija pēcspēles "bullīšos" zaudēja Dānijai, nokļūstot "izdzīvošanas turnīrā".

Cīņā par palikšanu elitē pirmajā spēlē Latvija negaidīti ar 2:5 zaudēja Slovēnijai, bet tad "būt vai nebūt" spēlē ar 6:3 uzvarēja Baltkrieviju. Savukārt austrieši pēc trīs pārliecinošiem zaudējumiem priekšsacīkstēs un ievērojamu zaudējumu (2:7 pret Baltkrieviju) pirmajā spēlē turnīrā par palikšanu elitē atguvās un svarīgā mačā ar 3:2 uzvarēja Slovēniju, tādējādi saglabājot cerības uz palikšanu augstākajā divīzijā.

Latvijas izlase 15.gadu pēc kārtas spēlē pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gadā Vācijā Latvijas hokejisti ierindojās 11.vietā.

Šogad no dalības Latvijas izlasē dažādu iemeslu dēļ atteikušies Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, tāpat traumu dēļ nevarēs spēlēt Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis un Edgars Lūsiņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, bet tikai pēdējās trijās tika gūtas uzvaras. Sākumā Latvijas izlase izbraukumā ar 1:4 un 4:7 zaudēja Zviedrijai, tad ar 0:5 un 3:5 "Arēnā Rīga" piekāpās Somijai un vēlāk ar 4:5 pēcspēles "bullīšos" zaudēja arī Austrijai. Tikai sestajā mačā viesos ar 3:2 "bullīšos" izdevās revanšēties Austrijai, bet pēdējos divos mačos "Arēnā Rīga" Latvija ar 4:1 un 5:3 pieveica Norvēģiju.

Latvijas izlasei kā mērķis bija izvirzīts iekļūšana otrajā kārtā, tomēr komandas vadība un hokejisti mērķēja augstāk - uz vietu ceturtdaļfinālā, tomēr neviens no šiem mēŗkiem tā arī netika izpildīts.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā Slovākijā:

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Māris Jučers;
Aizsargi: Artūrs Kulda, Krišjānis Rēdlihs, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Jēkabs Rēdlihs, Jānis Andersons, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks;
Uzbrucēji: Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Ģirts Ankipāns, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš, Roberts Bukarts, Gints Meija, Ronalds Ķēniņš, Sergejs Pečura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!