Foto: Reuters/Scanpix

Pirmo reizi Lielbritānijā fiksēta zemestrīce, ko izraisījuši sporta līdzjutēji, vēsta BBC.

Anglijas premjerlīgas čempionāta spēlē "Leicester City" guva uzvaras vārtus mača pēdējā minūtē un komandas līdzjutēji tribīnēs sarīkoja "zemestrīci", ko uztvēra līdzās stadionam novietots seismogrāfs. Tam tika dots "Vardija zemestrīces" vārds par bodu kluba rezultataīvākajam spēlētājam Džemijam Vardam. Vārtus "Leicester City" labā guva Leonardo Ulloa.

Aparāts, ko pirms spēles netālu no "King Power" stadiona bija novietojuši Leičesteras universitātes ģeoloģijas stundenti kopā ar Britu Ģeoloģiskās izpētes institūtu (BGS), fiksēja 0,3 magnitūdas lielu satricinājumu. Seismogrāfs atradās tuvējā skolā 500 metrus no stadiona globāla zemestrīču pētīšanas projekta ietvaros.

"Seismogrāfs atradās tuvāk "Leicester Tigers" [regbija] laukumam un mēs gaidījām, ka spēcīgāki signāli nāks no turienes, taču neko neesam fiksējuši," saka BGS speciālists Pols Dentons. "Šis mērījums daudz ko pasaka par futbola dabu, kas ir tik intensīva, ka mēs varam runāt par četrām piecām sekundēm negaidīta brīnuma. Tās nebija tikai ovācijas vai aplausi, tur 30 tūkstoši cilvēku pielēca kājās vienā un tajā pašā brīdī - milzīgs enerģijas uzplaiksnījums."

Zinātnieks, kurš līdzīgus mērījumus fiksējis Rīdingas mūzikas festivālā un kravas vilcieniem braucot cauri pilsētai, vēlētos pārbaudīt, kā "Leicester City" fani "izskatās", salīdzinot ar citu klubu atbalstītājiem. Viņš uzskata, ka tas varētu ieinteresēt bērnus pievērsties zinātnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!