Pirmais no četriem gada lielākajiem tenisa turnīriem jeb "Grand Slam" sāksies pirmdien Melburnā un ilgs divas nedēļas. Vienspēlēs piedalīsies 128 pasaules labākie tenisisti, diemžēl Latvijas jaunajam talantam Ernestam Gulbim neizdevās iekļūt pamatturnīrā. Gulbis cerīgi aizvadīja pirmos divus turnīrus Adelaidā un Sidnejā , taču Melburnā piedzīvoja zaudējumu kvalifikācijas pirmajā kārtā.
Ne visu izsaka reitings

Tenisā reitings ir diezgan objektīvs, taču tas vairāk attiecas uz pasaules top spēlētājiem. Otrajā , trešajā un tālākajos simtos daudz kas atkarīgs arī no veiksmes iepriekšējos turnīros un kopējās stratēģijas vispār. Tenisa leģenda Boriss Bekers savulaik teica, ka :"Vimbldonā kož pat vecās lauvas". Līdzīgi ir arī "Grand Slam" turnīru kvalifikācijā. Te visi reitingi ir relatīvi un izliktie spēlētāji itin viegli var zaudēt arī mazāk zināmajiem. Jābūt formā tieši tobrīd un konkrētajā spēlē, citi argumenti netiek ņemti vērā. Gulbis pirms tam ļoti cerīgi bija nospēlējis Sidnejas pusmiljona dolāru turnīra kvalifikācijā. Trīs reizes trijos setos pārspēti relatīvi nedaudz spēcīgāki pretinieki, ieskaitot tradicionāli diezgan neparocīgo paziņu, reizēm arī treniņu un dubultspēļu partneri, vācieti Mišu Zverevu.

Pamatturnīra pirmajā kārtā pret pērnā gada "Australian Open" finālistu Markosu Bagdati arī negāja slikti. Centrālais laukums, viena setbumba un rezultāts 6 – 7 un 1 – 6 gandrīz pusotrā stundā liecina par spraigu cīņu vismaz pirmajā setā. Daudzi jau nopriecājās pēc kvalifikācijas izlozes, taču sīkstais krievu tenisists Andrejs Golubevs jau pirmajā kārtā izrādījās pārāk ciets rieksts. Gulbim tā bija ļoti neveiksmīga diena, ar 50 neizprovocētām kļūdām un arī neveiksmīgām servēm. Cita lieta, ka Ernests nepadevās un otrā seta tie-break no bezcerīgā 1 – 5 pat panāca 6 – 5 un setbumbu, taču.... Skola maksā naudu un nākamais eksāmens Gulbim būs no 22.janvāra 100 tūkstošu dolāru turnīrā Heilbronā, Vācijā.

Vai atkal Federers?

Galvenais favorīts atkal ir šveicietis Rodžers Federers, taču viņš savā pieticībā nesteidzas sevi pasludināt par čempionu. Parasti sezonas sākums Federeram nemaz tik viegls neizdodas, turklāt šogad Federers pat izlaida turnīru Katarā un nospēlēja vien dažas spēles kādā komercturnīrā Melburnā, turklāt finālā zaudējot Endijam Rodikam. Izlozē noteikts, ka Federers šogad var spēlēt ar daudziem jaunajiem talantiem. Jau trešajā kārtā pretim var stāties krievs Mihails Južnijs, astotdaļfinālā- serbs Novāks Djokovičs, ceturtdaļfinālā – vai nu kiprietis Markos Bagdatis vai francūzis Rišārs Gaskuē. Visi šie minētie tenisisti ir tradicionāli diezgan neparocīgi Federeram, it īpaši jau pēdējie trīs. Ar otro numuru izlikts spānis Rafaels Nadāls, kurš sīka savainojuma dēļ izstājās no Sidnejas turnīra (arī Tursunovs, Davidenko). Ticiet man, viņi visi jau jaunnedēļ skries uz nebēdu. Teorētiski Nadālam astotdaļfinālā vajadzētu tikties ar skotu padsmitnieku Endiju Mureju. Atklāti sakot, Melburnā negribu prognozēt finālu Federers – Nadāls, jo izskatās, ka kāds cits tenisists varētu vinnēt vismaz vienu no viņiem.

Sievietēm ģimenes apstākļu dēļ nespēlēs beļģiete Žustīne Enāna-Ardēna un favorītēm vajadzētu būt trim – krievietei Marijai Šarapovai, francūzietei Amēlijai Moresmo un beļģietei Kimai Klaistersai. Šarapovai jau pusfinālā būtu jāspēlē ar Klaistersu un tas var pārvērsties īstā trillerī. Nesen kā Honkongas finālā abu duelī uzvarēja beļģiete.

Jauni rekordi

Katru gadu Melburnā tiek uzstādīti jauni rekordi. Šogad balvu kopējais fonds jau sasniedzis 20 miljonus Austrālijas dolāru jeb 8,4 miljonus latu. Uzvarētāji vien tiek pie 1,2 miljona AUD un par pirmo kārtu izmaksā 18 tūkstošus. Pērn "Eurosport" ar translācijām no Melburnas uzstādīja jaunu šī kanāla skatītāju reitingu rekordu janvārī. Savukārt klātienē turnīru noraudzīsies ap 600 tūkstošiem apmeklētāju ( Roda Leivera arēnā vien ir vietas 15 tūkstošiem ). Dienas kopējais apmeklētāju rekords – nedaudz virs 60 tūkstošiem- gan pastāv kopš 2005.gada turnīra, kad labāk sekmējās pašiem austrāliešiem. Pārraidēm sekojiet līdzi "Eurosport" tiešraidēs no 10.30, visa sīkākā informācija un arī tiešraides internetā www.australianopen.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!