Jāsaka uzreiz : priekšnojautas pirms jaunās pasaules kausa bobsleja un skeletona sezonas nav sliktas. Īstā mēraukla gan būs nedēļas beigās, kad Īglsā notiks sezonas pirmais posms.

Eiropas kausa izcīņas pirmajās sacensībās mūsu bobslejistiem padevās - bija uzvaras, bija vēl citas godalgotās vietas. Nav jau tā, ka Eiropā startētu tikai otrais ešelons - amerikāņi bija labākajā sastāvā ar visu Stīvenu Holkombu, tāpat spēcīgi allaž krievi un vācieši, kaujas sastāvs arī Nīderlandei.

Lai kā arī neklātos mūsu valstī , bobslejs Latvijā bija, ir un būs. Par to liecina pašreizējo bobslejistu paveiktais vasarā un rudenī .Bobslejisti ir vīri kā ozoli un šajā sezonā mēs varētu sagaidīt arī pacīnīšanos par goda pjedestālu atsevišķos pasaules kausa posmos. Pašreiz pat grūti pateikt, kurš tad jāuzskata par mūsu līderi - Edgars Maskalāns vai Oskars Melbārdis? Eiropā uz pjedestāla kāpuši abi. Kā trešais pilots izlasē ir Uģis Žaļims, turklāt mūsu pavisam jaunie bobslejisti nupat izcīnījuši ceļazīmes startam pasaules jaunatnes ziemas olimpiādē Insbrukā nākamā gada sākumā. Šosezon pasaulē astoņi posmi, pasaules čempionāts būs Leikplesidā ,pirms tā pēdējie divi posmi Vistlerā un Kalgari.


  Brāļi Dukuri skeletonā pašlaik ir tik spēcīgi, ka gandrīz vai jānožēlo, ka nākamgad ir vasaras, ne ziemas olimpiskās spēles. Martins faktiski pērnajā sezonā izcīnīja uzvaras visos svarīgākajos mačos. Starta ieskrējienā tikai nedaudz zaudē krievam Aleksandram Tretjakovam, kombinācijā ar pašām skeletona kamanām un braukšanas tehniku Martins ir priekšā visiem. Šoruden krietns progress startā Tomasam, mūsējiem atkal ir jaunas skeletona kamanas un, kā teic Dainis Dukurs - atkal tās iet labi! Protams, neguļ arī vācieši, viņi visu laiku kaut ko eksperimentē un bieži vien citiem ir aizdomas par Štīlikes skeletona atbilstību reglamentam. Par laimi, vāciešiem ( īpaši Štīlikem) ir krietni vājāks starta ieskrējiens, turklāt pats Štīlike nav iekļauts izlasē startam pirmajos posmos. Joprojām spēcīgi arī kanādieši un amerikāņi, pamazām elitei tuvojas arī krievs Čudinovs. Soču olimpiskajās spēlēs krievi varētu būt vieni no galvenajiem favorītiem - starts ātrs, trasi piebrauks labāk par citiem. Pagaidām gan viņi to nevar izdarīt, trasē esot gatavas tikai četras virāžas un ātrāk kā nākamajā sezonā tur braukt nevarēs. Par laimi, mums arī  savs cilvēks Sočos - nesenējais pilots Normunds Kotāns ir apstiprināts par bobsleja sacensību galveno rīkotāju Soču spēlēs.

Kas jauns citviet ? Krievijas bobsleja izlases līderis ir un paliek Aleksandrs Zubkovs. Pēc konflikta ar federācijas vadību pēc Vankūveras olimpiskajām spēlēm Zubkovs uz laiku aizgāja no sporta, bet atgriezās. Nu pie varas jauni cilvēki un atmosfēra pavisam citādāka. Starp citu, lielākais funkcionāru draugs un Zubkova ienaidnieks Abramovičs šoruden nav iekļauts pirmās izlases sastāvā. Līdz Jaunajam gadam Zubkova komandā gan nebūs spēcīgākā stūmēja Vojevodas (nesen  nomira māte), taču arī bez viņa krieviem ir citi atzīstami atlēti. Viņu līderis Zubkovs pēc rakstura gan pats arī nav zelta gabaliņš.

Vācija vienmēr bijusi spēcīga - izlasē ir paaudžu maiņa, galvenais treneris Kristofs Langens pamazām iemēģina jaunos un ikviens no vācu pilotiem jau ir spējīgs cīnīties par uzvaru, īpaši jau Manuels Mahata. Paaudžu maiņa arī Šveicē, taču viņiem tomēr ir viens izteikts līderis Beats Hefti. Pērnajā sezonā viņam domstarpības ar federācijas vadību, nu ir dažas izmaiņas un visas nesaskaņa esot atrisinātas.

Amerikāņiem pirmais numurs joprojām Stīvens Holkombs, kas ir pilota brieduma gados. Par galveno treneri kļuvis nesenais pilots Tods Heiss, taču ir arī kāds zaudējums : Bo- Dyn vairs nebūs galvenais bobu piegādātājs izlasei.  Holkombs ir pārspējams, to mūsējie  nupat pierādīja Eiropas kausā. No pārējiem amerikāņiem var gaidīt labu startu atsevišķos posmos, tāpat kā no kanādiešiem vai Itālijas sportistiem, arīdzan Nīderlandes.

Kalendārs pēdējā brīdī tika koriģēts, paredzēto astoņu posmu vietā tikpat labi varēja  būt septiņi. Jau oktobra vidū bija skaidrs, ka Čezānā nekas nevarēs notikt. Daiņa Dukura vārdiem - tur izzagts viss, ko vien varēja izzagt... Trases uzturēšanas maksa esot fantastiski augsta , ledus tiek saldēts un kontrolēts no Milānas, tagad jau domājot izvest ārā arī amonjaku. Par auksto ūdeni vien pērnajā sezonā iztērēti 70 tūkstoši eiro un tas iespējams laikam gan vienīgi Dienvidu zemēs. Čezānas mērs pat izteicies, ka par tādu naudu viņš pats būtu ar mieru spaiņiem nest ūdeni trases laistīšanai.


Itāļiem viņu problēmas, kaut žēl, ka šī jaunā un samērā interesantā trase brīnišķīgā vietā aizies postā. Toties nav ļaunuma bez labuma - atdzimst Laplaņa Francijā. Pēdējās oficiālās sacensības tur bija 2006 gadā un nu šajā decembrī ( Čezānas vietā) atkal būs pasaules kausa posms! Savdabīga trase, turklāt daudzi no šīs paaudzes bobsleja pilotiem , tāpat skeletonisti to nav braukuši. Jo interesantāk.

Ivo Feriāni noteikti ir daudz cilvēciskāks FIBT prezidents nekā viņa priekšgājējs  kanādietis Storejs. Kā reiz trāpīgi izteicās Martins Dukurs, reti kurš vispār zināja, kāds tas Storejs izskatās... Feriāni  pēc skata (un hūtes) bobsleja -skeletona saimē pazīst visi. Cita lieta, cik viņš spēs dot bobsleja - skeletona attīstībai? Runas par to, ka bobslejam jākļūst par populārāko ziemas sporta veidu varam neņemt nopietni, jo tas vienkārši nav nopietni. Nedz dalībnieku skaita ziņā, nedz aktīvo valstu ziņā, nedz arī sporta bāzēs. Klātienē komfortabli šo veidu tomēr nekad nevarēs vērot tik daudz skatītāju, kā tas iespējams lēkšanā ar slēpēm, kalnu slēpošanā un arīdzan biatlonā. Solīt var diezin ko, taču šosezon  FIBT tā īsti nav galvenā sponsora un arī prēmijas  (tikai sezonas kopvērtējumā, atsevišķos posmos tādu nav) atpaliek no tramplīna, kalnu slēpošanas un biatlona  ļoti daudz.  Pasaules kausa posmiem toties jauns atbalstītājs un tas no krievu zemes - "Zimnjaja doroga"... Stiprā alkohola marka, ražotne "Crystall Lefortovo", kaut nākotnē Eiropas Savienības ietvaros alkohola (un tabakas) ražotājiem reklamēties sporta sacīkstēs būs arvien grūtāk. F- 1 jau tādēļ vien pamazām pārceļas uz citiem reģioniem, bet bobslejā -skeletonā reāli mači notiek tikai Eiropā un Ziemeļamerikā.

Lai kāda arī nebūtu lielā sporta virtuve, jācer uz labu mūsu sportistu startu, jo panākumi šajos veidos nav nejauši. Bobslejs un skeletons ir iecienīti līdzjutēju vidū, mūsējiem arī vēsturiski panākumi. Nobeigumā vēl viena priecīga ziņa līdzjutējiem - LTV 7 ir atguvusi bobsleja un skeletona translēšanas tiesības un turpmāk vīriešu bobsleju, kā arī skeletonu ikviens varēs skatīt par velti publiskā TV kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!