Foto: F64
Rīgas "Dinamo" hokeja komanda pirmajās četrās KHL čempionāta spēlēs ir ieguvusi četrus punktus. Nav daudz. Var pat teikt – maz. Taču tas tā ir tikai ciparu izteiksmē.

Komandas pašreizējās spēles un tajā notiekošo procesu kontekstā - pilnīgi pieņemams rezultāts. Notiek tas, par ko runāja vēl pirms sezonas un par ko atgādināja sezonas sākumā - komandas pārveidošanas process būs "sāpīgs", būs jābruņojas ar lielāku nekā iepriekš pacietību (tādas gan mums netrūka arī iepriekš), kamēr komanda spēlēs tā, kā to redz spēlējam jaunais galvenais treneris Peka Rautakalio.

Pirmās divas spēles savā laumā ar Maskavas CSKA un Minskas "Dinamo" ir uzskatāma pārmaiņu procesa izpausme - kamēr tu mācies, tikmēr tu neesi stabils savās zināšanās un prasmēs. Kad esi vielu jau ne tikai apguvis, bet to arī nostiprinājis, tad jūties pārliecinoši un droši, tad izdodas gandrīz viss. Tā tas ir visās jomās un hokejs nav izņēmums. Cita lieta, ka punkti nepieciešami arī pārvērtību procesā. Ja nebūs uzvaru un punktu, tad nebūs arī pilnas "Arēna Rīga" tribīnes. Ja nebūs pilnas "Arēna Rīga" tribīnes, tad tas nepriecēs komandas vadību un akcionārus. Ja tas nepriecēs komandas vadību un akcionārus, tad tas var atsaukties uz gaisotni komandā. Ja tas atsauksies uz gaisotni komandā, tad - nebūs labas spēles, nebūs uzvaru un punktu. Ja nebūs uzvaru un punktu... Vārdu sakot - viss ir savstarpēji saistīts.

Pekas Rautakalio teikto par trim gadiem komandas izveidošanai neviens neapstrīd, taču ir kāda nianse - proti, šī komanda netiek veidota "no nulles", tā tiek veidota jau uz esošas un labas komandas pamatiem, tā ka pašreizējo procesu pareizāk būtu nosaukt par pārveidošanu jeb rekonstrukciju nevis komandas veidošanu no pašiem pamatiem. Tas pat nav kapitālais remonts. Agri vai vēlu šo niansi atcerēsies arī tie, no kuru atmiņas un lēmumiem arī ir atkarīgs trenera liktenis. Tie, kuri "pasūta mūziku". Nekādā gadījumā negribu bīdīt melnus mākoņus Rautakalio virzienā, gribu tikai atgādināt, ka pacietība un sapratne nav mūžīgi procesi. Svarīgi, ka jauno treneri un viņa prasības ir pieņēmusi komanda, bez kā pārmaiņu, pārbūves, rekonstrukcijas vai jebkāds cits process komandā vispār nevar noritēt. Rautakalio komandā nav "mīluļu" un to viņš lika saprast jau ar pirmajām spēlēm. "Dzelzs klints" ir acīmredzot arī ar dzelzs pārliecību par to, ko viņš dara, katram viņa lēmumam ir izskaidrojums un nav šaubu, ka kaut kas komandā mainīsies arī pirms nākamās spēles ar KHL debitantu Popradas "Lev" (pirmdien). Pašreiz Rautakalio ir ieredzēts komandā un tās vadībā, kaut gan pagaidām vēl piesardzīgi optimistiski uzņemts no līdzjutēju puses (tas arī saprotams - cik tad ilgi viņš ar Rīgas "Dinamo" strādā). Redzēsim, kā būs, ja, piemēram, pēc mēneša nekādas kardinālas pārmaiņas komandas spēlē vēl joprojām nebūs notikušas, ja ap gadu miju komanda, piemēram, vēl nebūs atradusi īsto taciņu uz Gagarina kausa izcīņu. Jārēķinās, ka visa šī sezona var kļūt par meklējumu un klupienu sezonu. Tā (tāpat kā netikšana Gagarina kausa izcīņā) nebūs nekāda traģēdija, taču tikai ar vienu nosacījumu - ja arī turpmāk konsekventi tiek ieturēja pārmaiņu līnija. Pretējā gadījumā šai sezonai būs tikai statistiska vērtība. Galu galā - komandas sastāvs līdz ar galvenā trenera maiņu taču nav kļuvis ievērojami spēcīgāks, tas ir palicis apmēram tāds pats un lielākās pārmaiņas notiek nevis spēlētāju uzvārdu, bet gan to iespēju izmantošanas ziņā. Šis laika ziņā ir daudz garāks process nekā pirmais. Mēs nevaram atļauties, piemēram, sezonas gaitā pastiprināt sastāvu ar Alekseja Jašina vai kaut tamlīdzīga kalibra hokejistu. Pēc pirmajām četrām spēlēm somu trenera labā izdarāmi secinājumi jau ir - viņš drošāk un vairāk izmanto visas četras maiņas un viņš nevilcinās ieviest pārmaiņas spēles gaitā. 

Rautakalio sakarā ir vēl viena nianse - proti, somu treneris pagaidām nav liela autoritāte starp hokeja treneriem Eiropā. Jā, viņš ir strādājis Šveicē un Somijā, jā viņam ir bijušas sekmīgas sezonas (piemēram, Pori "Assat" otrā vieta SM-liiga regulārajā čempionātā), taču viņš pagaidām nav tāda kalibra treneris, nav treneris ar tādu vārdu, kuram tāpēc vien ir liela uzticība. Tieši Rīgā somam ir iespēja tādu vārdu un uzticību iegūt un gan jau viņš pats to ļoti labi apzinās, kaut gan tajā pašā laikā viņš ir pietiekami pārliecināts par sevi, lai nesāktu nervozēt un baidīties par savu vietu pēc pirmajām neveiksmēm. Tas ir ļoti svarīgi, jo trenera nedrošība un šaubas ātri pāriet uz komandu. Uzvaras un punkti ir svarīgi arī tāpēc, ka uzvaras un punkti dod lielāku pārliecību par to, ko dari gan spēlētājiem, gan treneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!