Foto: F64
Jau trešo reizi pēdējo gadu laikā BK "Ventspils" sezonas laikā mana galveno treneri. Rekords tas, protams, nav, jo ir arī spilgtāki piemēri gan basketbolā, gan citās sporta spēlēs, bet ne par rekordiem ir runa.

Sezonas vidū vēl neko nedala, bet tieši sezonas vidū BK "Ventspils" situācija gan LBL, gan BBL ir stabili starp līderiem, joprojām paliek labas izredzes tikt no grupas FIBA Eiropas kausa izcīņā, tā ka situācija visu triju turnīra tabulās nebija par iemeslu galvenā trenera maiņai. Tomēr tāda notika.

Galvenais treneris pirmām kārtām ir vainojams, ja neapmierina komandas sniegums, tā tas ir bijis un vienmēr būs, taču vai patiešām vienmēr tikai treneris ir vainīgs? Kaut kā nav dzirdēts, ka treneri  stāvētu pie BK "Ventspils" ofisa durvīm un lūgtos darbā. Kāds viņus tomēr izvēlas un uzaicina. Arī lietuvietis Aļģirds Brazis nebrauca uz Ventspili prasīties darbā. To nedarīja arī viņa priekšteči, kuri arī tika atbrīvoti sezonas laikā - Agris Galvanovskis, kura vadībā ventspilnieki iepriekšējā sezonā atguva Latvijas čempionu titulu, un Silvano Poropats. Arī Gašpers Okorns, kurš - gandrīz vai neticami tagad liekas! - nostrādāja veselu sezonu. Uzaicinot katru no šiem treneriem, kluba vadība teica skaistas runas par to, cik tieši šis treneris būs tai piemērots, ka tas esot tieši tas, kas vajadzīgs, vārdu sakot - īstais. Bija kurss audzināt savus jaunos spēlētājus vai vismaz likt uz tiem lielāku nekā iepriekš uzsvaru, taču ambīcijas galu galā ņēma virsroku pār pacietību. Iespējams, ka BK "Ventspils" vadībā patiešām ir tik izcili basketbola (un sporta vispār) lietpratēji, ka viņi jau pēc dažiem mēnešiem spēj noteikt iepriekš pašu uzaicinātā trenera neatbilstību, bet tādā gadījumā viņiem vajadzētu saskatīt arī pašu neprasmi izvēlēties īsto treneri...

Sezonas vidū treneri visbiežāk maina divu iemeslu dēļ - vai nu ļoti neveiksmīgs ir komandas sniegums un līdz ar to slikti tās rezultāti, vai arī jaunais treneris nav spējis atrast kopīgu valodu ar spēlētājiem, abas puses nav spējušas viena otru saprast. Abi šie iemesli parasti ir kopā saistīti. Protams, var gadīties arī citi iemesli - piemēram, trenera un kluba vadības pārāk atšķirīgās domas par komandas veidošanas principiem, mērķiem, slimība, finansiālās situācijas krasa pasliktināšanās u.tt. Visādi var gadīties. Taču, ja gadās jau četras reizes pēc kārtas pēc īsa laika un turklāt trīs reizes jau sezonas laikā atlaist galvenos treneris, tad kaut kas nav kārtībā ne jau ar treneriem. Tad tas laikam pierāda, ka vismaz trīs reizes ar trenera uzaicināšanu ir kļūdījusies arī kluba vadība. Varbūt arī tur kādam tomēr vajadzētu atbildēt par neveiksmīgu izvēli? Izskatās, ka nē. Pie visa vainīgs tikai treneris.

Pilnīgi bez iemesla Brazis droši vien netika atbrīvots, arī pārliecinošais zaudējums VEF komandai (apzināti nelietošu šoreiz VEF/Juniors, jo attiecībā uz tās spēles vefiešu sastāvu tas jau būs kā izsmiekls) nebija iemesls, bet tikai pēdējais piliens. Vēl pirms gadu mijas bija runas par iespējamo Braža atbrīvošanu, jo bija neapmierinātība par viņa neprašanu noskaņot komandu svarīgākajām spēlēm un novadīt tās, par ko liecina zaudējumi galotnēs. Tieši šādas divas spēles, kad tika izlaista uzvara, ventspilniekiem bija FIBA Eiropas līgā, turklāt divas pēc kārtas - Zviedrijā un Francijā, bet tad vēl sekoja bezcerīgs zaudējums vefiešiem... Kā argumentu trenera atlaišanai to visu var pieņemt, iespējams, ka kluba vadība nolēma negaidīt sezonas beigas (mēs jau situāciju redzam tikai no malas un varam nezināt komandas "virtuvē" notiekošo, kaut gan no ventspilnieku spēlētājiem neko sliktu par Brazi nav nācies dzirdēt arī sarunās "zem četrām acīm") un jau tagad šādā veidā nolēma sapurināt komandu. Toties diezgan smieklīga izklausās kluba valdes priekšsēdētāja Valda Boitmaņa paustais par to, ka Brazis - kurš gan to būtu pēkšņi iedomājies!? - esot gatavs un grib strādāt tikai ar jau gataviem spēlētājiem jeb meistariem nevis nodarboties ar jauno basketbolistu skološanu un individuālu darbu ar viņiem papildus. Tajā pašā laikā - Brazim esot pilnībā ļauts izvēlēties spēlētājus. Kaut kā neiet kopā. Tajā pašā laikā - baumas par to, ka Orisefežunmi Efedžuku vispār tika paņemts bez trenera ziņas un Brazis vienkārši tika nostādīts fakta priekšā. Vēl vairāk neiet kopā, bet pieņemsim, ka tās ir tikai baumas.

Nevaru spriest par to, kāda bija vienošanās starp abām pusēm pirms līguma parakstīšanas, taču diezgan dīvaini lasīt šādus un vēl dažus citus pārmetumus nu jau bijušajam trenerim. Atgādināšu, ka līdzīga situācija taču bija arī ar Braža priekšgājējiem, kuri pēkšņi izrādījās nederīgi un nepiemēroti, kaut pirms tam tika pasniegti kā vispiemērotākie... Vai tad neviens no kluba valdes iepriekš neko par Brazi nezināja? Pēdējo reizi divas sezonas ar kādu klubu - Sanktpēterburgas "Spartak" Krievijas superlīgā - lietuvietis strādāja no 2004. līdz 2006. gadam, tad bija sezona ar Tartu "Rock" (Igaunijas čempionu tituls), nepilna sezona ar Mariupoles "Azovmaš", sezona Krasnojarskas "Jeņisej", bet pirms ierašanās Ventspilī bija sporta direktora amats Kauņas "Žalgiris" klubā. Kāpēc Brazis nekur nav uzkavējies ilgāku laiku? Mani tas, atklāti sakot, nemaz īpaši neinteresē, bet kluba vadībai gan laikam vajadzēja par to painteresēties. Uzaicinot komandā spēlētāju vai treneri, ir taču tikai normāli uzzināt ne tikai viņa statistiku, bet gan kaut ko vairāk par viņu. Izdarīt to ir daudz iespēju un negribas ticēt, ka Ventspilī neviens pirms tam par Brazi nekādu informāciju neievāca. Tajā skaitā arī par strādāšanu jau ar gataviem meistariem. Ja reiz BK "Ventspils" ir mērķis būt par Latvijas čempionu, spēlēt BBL finālčetriniekā un būt vismaz trijniekā tajā, kā arī pēc iespējas tālāk tikt Eiropas kausa izcīņā, tad bez meistariem to arī nav iespējams paveikt. Kur problēma? Varbūt daudz vairāk vajadzētu uztraukties, kāpēc komandā joprojām ir tikai viens Ventspils basketbola audzēknis (Sandis Buškevics), kāpēc no basketbola internāta komandā joprojām nav neviena spēlētāja un nevienu arī neredz tuvojamies pamatsastāvam (BK "Ventspils"vadībai par tādu patīk minēt Jāni Strēlnieku, taču laikam ir aizmirsts, kā viņš savulaik tika "izbrāķēts" un novērtēts par nederīgu internātam...)? Tā vien šķiet, ka kluba vadībai pašai joprojām nav īsti skaidrs, ko tā grib sasniegt un kādā veidā to grib sasniegt. Basketbola kuluāros kā anekdoti stāstīja, kā Boitmaņa kungs esot vienam trenerim mācījis, kā pareizi jātrenē metiens, kāda taktika un sastāvs jāizvēlas un vispār - kā jāspēlē. Tas treneris Ventspilī ilgi nav uzkavējies... Varbūt, ka tā nemaz nav bijis, taču tagad arī kluba valdes priekšsēdētājs zina, kā un ko vajag darīt jeb pareizāk - kā un ko vajadzēja darīt galvenajam trenerim. Varbūt pašam stāties galvenā trenera vietā? Viss, kas jādara un kā vislabāk jādara, taču ir zināms. Arī klubam lētāk sanāks nekā algot jaunu galveno treneri. Turklāt, ja tamlīdzīgi viss turpināsies, tad jaunu un labu galveno treneri būs arvien grūtāk atrast - kurš gan gribēs iet strādāt uz klubu, kurā pēkšņi vairs nekam nederi?

Nevaru spriest, kurš ir galvenais lēmējs un cik ir reālu lēmēju (kluba padomē ir 5 cilvēki, bet administrācijā 6 cilvēki), nezinu, cik patiesas ir runas par kādu "pelēko kardinālu" Ventspils basketbola klubā, taču galvenā trenera atlaišanas skaidrojumi (nevis atlaišanas fakts kā tāds) liecina, ka nekas nav mainījies. Diemžēl.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!