Foto: F64

Sestdien Jānis Sprukts paziņoja par nespēlēšanu hokeja valstsvienībā pasaules čempionātā Slovākijā. Svētdien viņam piepulcējās Rodrigo Laviņš, iespējams šajā sarakstā būs arī Guntis Galviņš. Vai viņi būs vienīgie, vai viņiem sekos vēl daži spēlētāji?

Par Sprukta iespējamo nespēlēšanu bija dzirdētas runas, bet vēl vairāk tās pastiprināja pats hokejists, piektdien Radio SWH tiešraidē izvairīgi atbildot uz jautājumu par valstsvienību. Visus gadus Sprukts ir bijis tas, kurš bez ierunām skrējis uz izlasi un par viņa spēlēšanu pat nav bijušas šaubas.

"Uzskatu, ka spēlēt čempionātā nogurušam un ne uz visiem simts procentiem nav jēgas. Tad lai labāk manā vietā uz turieni dodas kāds gados jaunāks hokejists, kurš uz laukuma varēs darboties ar pilnu atdevi," tie bija Sprukta vārdi LTV tiešraidē no Rīgas "Dinamo" sezonas noslēguma pasākuma. Sprukts, lai arī kādā fiziskā formā un ar kādiem savainojumiem, vienmēr ir rāvies uz izlasi, bet tagad... Kas noticis, kas izmainījies?

Aizkulisēs mēļo, ka kopā ar Spruktu spēlēt nevēlējās vēl vairāki "Dinamo" spēlētāji. Bez Laviņa un Galviņa vēl bijuši četri. Trīs esot pierunāti, bet Sprukts palicis nelokāms. Tāpat runā, ka vairākiem "Dinamo" hokejistiem esot bijis ne tas labākais noskaņojums pēc labi zināmās spēles "Arēnā Rīga" – pēc tās pašas, kad ar rupjībām rīdziniekus centās apturēt Oļega Znaroka vadītie Maskavas "Dinamo" hokejisti. Znaroks jau vairākkārt uzsvēris, ka viņš nav muļķis, lai speciāli liktu traumēt rīdziniekus, no kuriem lielākā daļa ir Latvijas izlases spēlētāji. Bet Znaroks jau arī nav teicis, vai viņš mēģināja atturēt Saimonu&co... Toreiz ļoti spilgti palika atmiņā komentētāja Anatolija Kreipāna teiktais pēc rupjā paņēmiena pret Spruktu – "Kā Znaroks tagad aicinās Spruktu uz izlasi pēc šādiem izgājieniem?" Nu tagad esam līdz tam arī nonākuši.

Ja tā ir taisnība, ka daži džeki ir apvainojušies uz Znaroku, tad varbūt sanākt kopā pie alus glāzes un visas domstarpības atrisināt, ko, starp citu, slavenajā janvāra skandālā neizdarīja bobslejisti. Un tomēr ir jācenšas nodalīt notikumus klubā un izlasi. Ja šie čaļi būtu spēlējuši, piemēram, Slovākijā un pret viņiem rupji nospēlētu kāds vietējais "policists", arī tad apvainotos uz izlasi? Kaut gan, īsti salīdzināt arī nedrīkst – šeit tomēr barikāžu otrā pusē bija Znaroks un Vītoliņš. Un tas tomēr velk zināmas paralēles ar izlasi.

Svētdien Spruktam pievienojās Laviņš, arī Galviņš ir "zem jautājuma zīmes". Līdz ar to Znarokam rodas reālas problēmas ar aizsargiem. Bārtulis ir guvis traumu, Kulda spēlēs AHL "play off", Skrastiņš spēlēs Stenlija kausā (cerams). Uz pirmajām spēlēm pret Zviedriju izsaukti ir jaunie Alberts Iliško, Mārtiņš Jakovļevs, Mārtiņš Porejs un Artūrs Salija – vai šie ir tie hokejisti, kuri jau tagad spēs pienācīgi nospēlēt lielajā izlasē? Pagaidām, šķiet, lielajai izlasei viņi vēl ir "par zaļu".

Vēl viens jautājums "Sprukta lietā" – kā tad tur palika ar lielā Rīgas "Dinamo" solījumiem, ka izlase tikai iegūs no kluba izveidošanas, ka iegūs viss Latvijas hokejs, utt. Pagājušā sezonā Rīgas "Dinamo" spēlētāji bija emocionāli iztukšoti, nu nebija tās dzirksteles acīs viņiem pasaules hokeja čempionātā. Ja jau "Dinamo" sludina sevi kā Latvijas hokeja patriotus, tad varbūt kluba prestiža dēļ un visa Latvijas hokeja vārdā noslēdziet ar izlases spēlētājiem līgumus – pilna alga tiek izmaksāta par spēlēšanu izlasē un "Dinamo" vārda nešanu plašajā pasaulē. Ja nespēlē izlasē, tad nāksies kādu procentiņu ieturēt no hokejista algas...

Starp citu, šajā sakarā kārtējo reizi izpaudās attieksme pret sabiedrību un visa slēpšana. Līdzīgi bija jau ar "VEF Rīga" galvenā trenera nomaiņu, kad Kurtinaitis un "vefiņa" vadība ilgi liedzās, lai gan visi apkārt zināja, kad Kurtinaitis iet prom un ka viņš jau ir noslēdzis līgumu. Nu tagad ir līdzīgi – Sprukts par savu nespēlēšanu esot jau paziņojis Znarokam, to zinājuši LHF vadoņi, bet LHF saka, ka tas esot pārsteigums.

Vēl viena nianse, kas vedina domāt, ka šogad hokeja izlasē kaut kas nav kārtībā. Parasti tiek paziņots ļoti lielais kandidātu saraksts, lēnām notiek "lieko atsijāšana", līderi pievienojas vēlāk treniņiem, vēlāk piebrauc tie, kuriem ir bijusi gara sezona, utt. Vēl līdz pirmdienas pulksten 12 LHF nebija paziņojusi VISUS kandidātus. Ir zināmi tie, kas piedalīsies pirmajās spēlē pret Zviedriju, bet tur nav vairāku līderu. Izskatās, ka kandidātu saraksta nepaziņošanas iemesls ir atbilžu nesaņemšana no visiem potenciālajiem kandidātiem.

Sprukts, Laviņš, Galviņš - iespējams, ir tikai pirmie, bet ne pēdējie, kuri šogad izlasē nespēlēs. Un šeit runa nav par potenciālajiem ceturtās maiņas hokejistiem vai tuvākajiem rezervistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!