Foto: F64
Latvijas sieviešu valstsvienībai uzvara spēlē ar Horvātijas izlasi (pirmdien plkst.16 pēc Latvijas laika, tiešraide TV6) garantēs tiesības spēlēt Eiropas čempionāta otrā posma turnīrā.

Neveiksmes gadījumā paliks cerība uz Grieķijas izlases uzvaru vakarā pār Franciju.

"Mēs varam uzvarēt ikvienu pretinieci un, diemžēl arī zaudēt varam ikvienai," šie Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenā trenera Georgiosa Dikeoulakosa vārdi izrādījās pravietiskāki, nekā izskanēšanas brīdī šķita. Jo sestdienas pievakarē 59:56 pār pašreizējām Eiropas čempionēm un patlaban notiekošā turnīra galvenajām favorītēm francūzietēm izklausītos pēc fantastikas. Gan tāpēc, ka Latvijas komandas sniegums pirmajā spēlē ar Grieķijas vienību nerosināja milzīgu optimismu. Gan tāpēc, ka Francijas komanda ievadmačā ar Horvātiju bija spoži nodemonstrējusi savu varenību (84:40).

Taču svētdien bija jauna diena un jaunas spēles, kuru gaita un rezultāti pamatīgi saputroja Eiropas čempionāta D grupas tabulu un sagrozīja komandu likteņus.

Pirmajā vakarā plati smaidošajiem Grieķijas pārstāvjiem vaigi sametušies pagalam bāli – var iznākt, ka ceļazīmi uz otro posmu dos tikai uzvara pār Eiropas čempioni Franciju (ja Latvija uzvarēs Horvātiju).

Francijas pārstāvji kļuvuši nopietni - varenība izrādījusies trauslāka, nekā iepriekš domāts, un nav izslēgta pat pilnīga izgāšanās (ja Horvātija uzvarēs Latviju, Eiropas čempionēm būs par katru cenu jāuzvar Grieķijas izlase).

Pirms turnīra pastarīšu lomai noskatītā Horvātijas komanda ar pūlēm slēpj pašapmierinātus smaidus, jo ceļazīme uz otro posmu jau tikpat kā rokā (pat ja nāksies zaudēt Latvijai, horvātietēm ir pamats cerēt, ka Francija uzveiks Grieķiju).

Savukārt Latvija izbauda uzvaru pār Eiropas čempioni Franciju, kas glaimo pašcieņai un paver itin labas perspektīvas. Ja pēdējā kārtā izdosies uzvarēt Horvāiju – valstsvienība garantēti turpinās cīņu otrajā posmā un, ļoti iespējams, ar divām uzvarām tabulā. Ja tomēr neizdosies – paliks cerība, ka latvietēm palīdzīgi roku sniegs Grieķijas izlasei, uzvarot Franciju. Taču – cik tad bieži piedzīvots, ka kādai Latvijas komandai būtu palīdzējuši konkurentu savstarpējo spēļu rezultāti? Paļauties var tikai uz sevi.

"Horvātijas komanda spēlē vienā stilā, taču dara to ļoti labi," G.Dikeoulakoss ir pārliecināts, ka nekādi taktiskie rēbusi latvietes laukumā negaida. Īsās divu spēlētāju sadarbības bieži tiek noslēgtas ar tālmetieniem, no kuru veiksmes tad arī lielā mērā atkarīgs Horvātijas izlases rezultāts. Pret Franciju nekrita nemaz, un itin drīz tika pacelts baltais karogs. Pret Grieķiju sākumā krita lieliski, un pēc 12:0 ilgu laiku pretinieces tika turētas pieklājīgā atstatumā.

Tiesa, otrā puslaika vidū Horvātijas uzbrukums iestrēga, un gudrāk spēlējošās grieķietes šķietami stabili pārņēma iniciatīvu. Taču pietika Grieķijas izlasei uz brīdi zaudēt pacietību uzbrukumā, kā horvātietes atguvās un sameta savus punktus arī no soda laukuma. Mača beigas bija dramatiskas (izšķirošais grozs 2,4 sekundes pirms beigām), tomēr Horvātijas uzvara ar 65:63 šķita pelnīta.

Tikai spēles gaita sniegs atbildi uz jautājumu, vai horvātietes tik kvalitatīvi var nospēlēt divas dienas no vietas. Un – cik Latvijas komandai būs spēka un prasmes, lai pēc iespējas apgrūtinātu pretiniecēm dzīvi ? It īpaši, ņemot vērā faktu, ka spēle sāksies sasodīti agri – jau nepilnas 15 stundas pēc laimīgajam beigām spēlē ar Franciju, kas atņēma ne tikai fiziskos, bet arī emocionālos spēkus.

Skaidrs, ka pret Horvātiju nederēs krietna daļa spēlē ar Franciju nostrādājušo aizsardzības recepšu, jo nākamās pretinieces uzbrukumus veido pavisam savādāk. Tikpat kā skaidrs, ka būs vajadzīgs papildinājums komandas uzbrukumu arsenālam. Elīnas Babkinas 26 punkti nebūs palikuši nepamanīti pretiniecēm – tāpat, kā viņas darbības vājās vietas.

Jācer, aizsardzību atkal cementēs vislabākā "saistviela" – maksimāla pašatdeve. Savukārt uzbrukumā potenciālās rezerves ir plašas. "Es bieži vados no izjūtām un šodien tās teica priekšā, ka jāpaļaujas uz šīm spēlētājām. Bet rīt būs jauna spēle, cita situācija un citi risinājumi," treneris Dikeoulakoss uzsvēra, ka paļaujas ne tikai uz līderēm. Iespējams, pirmdienas spēle būs labs pārbaudījums tieši KOMANDAS stiprumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!