Starptautiskās olimpiskās komitejas lēmums papildināt Soču ziemas olimpisko spēļu programmu vēl ar sešām jaunām disciplīnām nāk par labu daudzu valstu sportistiem un arī līdzjutējiem. Viena no ieguvējām var būt Latvija, jo Soču programmā būs arī stafete kamaniņu sportā.

Atklāti sakot, nezin vai daudzi gaidīja, ka SOK komisija ( galvenais vārds piederēja prezidentam Žakam Rogem) tā paplašinās spēļu programmu. Varbūt tas notika tādēļ, ka Roge grib publiski izskatīties pēc liela demokrāta, jo šis  tāpat  ir viņa valdīšanas beigu periods, Soču spēļu laikā jau būs cits SOK prezidents. Lai vai kā, bet Sočos jau tiks sadalīti vismaz 92 medaļu komplekti un tuvākajā nākotnē vēl papildus lems par dažu citu disciplīnu iespējamo iekļaušanu spēļu programmā. SOK pamatnostāja ir skaidra - tai nav nekas pretim jaunu disciplīnu iekļaušanai spēļu programmā, ja vien tādēļ nav jāceļ jaunas bāzes un jāpalielina kopējais dalībnieku skaits.

Latvijas sportam visaktuālākā ir kamaniņu sporta stafetes iekļaušana spēļu programmā. Stafete nav gluži trīs atsevišķu disciplīnu rezultātu summa, te jāpaļaujas arī uz labu reakciju, veiksmi un stafetei ir sava specifika. Jā, arī liela varbūtība, ka kādu komandu diskvalificē. Latvijas sportistiem līdz šim stafetēs veicies ļoti labi un neveiksme pēdējā Pasaules kausa Siguldā nav jāuzskata par likumsakarību. Nezinu vai lēmumu ietekmējas arī toreizējā Žaka Roges vizīte Latvijā un tieši viņa klātbūtne stafetē Siguldā. Iespējams, bet nu mums ir reāla cerība ne tikai uz olimpisko sešinieku vien, varam pat pacīnīties par medaļām. Kopumā jau kamaniņu sportā tādas pilnvērtīgas izlases nav pārāk daudzām valstīm, toties mums ir attīstītas visas šī sporta veida disciplīnas. Kopā ledus trasē tad jau tiks sadalīti deviņi medaļu komplekti un tas  ir ļoti daudz - četri kamaniņu sportā, trīs bobslejā un divi skeletonā.

Par jaukto stafeti biatlonā mēs pavisam nesen arī būtu ļoti priecīgi, kaut šajos laikos mums nesanāk konkurētspējīga komanda. Galvenokārt tādēļ, ka  biatlonā mums iestājies kritums, bet sevišķi tas jūtams sievietēm. Ar vienu pašu Madaru Līdumu neiztikt un arī viņai šosezon nekādi dižie rezultāti nebija. Kopumā biatlona jauktās stafetes iekļaušana spēļu programmā ir visvairāk  saprotama. Biatlons ir ļoti skatāms un neprognozējams sporta veids, populārs daudzviet pasaulē. Kamaniņu sporta ģeogrāfiju ar biatlonu tomēr nesalīdzināt.

Pavisam jauns veids nu būs lēkšana no tramplīna sievietēm. Kādēļ gan nē, ja jau pasaules čempionāti notiek un šis sporta veids kopumā ziemā ir viens no vispopulārākajiem. Tāpat nauda ( gluži kā biatlonā un kalnu slēpošanā) tur apgrozās vislielākā Ja runājam par naudu un jauno sporta veidu iekļaušanu programmā, tad nedrīkst aizmirst Vācijas ietekmi. Gan skaitot olimpiskās godalgas ziemas olimpiskajās spēlēs, gan ikdienā - sponsorējot starptautiskās federācijas. Būtībā vairāk par pusi naudas ziemas  sporta veidu federācijām dod lielie vācu sponsori un tas nav nekāds noslēpums.  Šis fakts var kļūt par trumpi arī vasarā, kad SOK balsos par 2018.gada ziemas olimpisko spēļu mājvietu. Minhenes izredzes  salīdzinot ar Korejas un Francijas pilsētām varētu būt ļoti labas, kaut  par ļoti kompaktām šīs iespējamās spēles  nenosaukt.  Ledus trase ir un paliks Kēnigzē, kalnu slēpošana būs Garmišspartenkirhenē un arī daži citi veidi būs tuvākā vai tālākā Minhenes apkārtnē. Un tomēr - nav tie attālumi tik lieli, turklāt Vācijā ir lieliski ceļi un pat aptuveni 160 km no pilsētas līdz Kēnigzē tāds nieks vien ir, Garmišspartenkirhene ir pat nedaudz tuvāk. 2006.gadā Turīnā daudzi objekti bija vēl tālāk vai arī aizkļūšana līdz tiem - krietni sarežģīta un nogurdinoša.

Vēl par SOK izvēli - komandu sacensības daiļslidošanā ir veids, kā labi piesaistīt skatītājus un gūt peļņu no biļešu un TV translāciju pārdošanas. Tiesa, te uz medaļām gan varēs pretendēt tikai un vienīgi daiļslidošanas lielvalstis, kurām ir labi vai izcili sportisti visās disciplīnās. Brīvslēpošana pusrampā pieder pie jaunajiem sporta veidiem, kas ļoti strauji attīstās, tāpat kā daudzi Red Bull organizētie pasākumi ( kā Crashed Ice). Pagaidām gan šī slidošana ledus renē vēl nav iekļauta spēļu programmā, bet būtībā tas šķiet  gan ir tikai laika jautājums. Veids ir populārs, parasti daudz skatītāju klātienē un arī tā attīstīšanas izmaksas krietni vien lētākas nekā tie paši klasiskie ledus trases veidi, īpaši bobslejs. Te vēl varētu minēt vairākus citus ekstremālos sporta veidus, kas ir krietni populāri. To iekļaušana vai neiekļaušana olimpisko spēļu  programmā būs atkarīga no SOK stratēģijas - vai sekot vairāk līdzi laikam vai atstāt programmā daudzus tā dēvētos klasiskos sporta veidus. Cik populāras ir dažas klasiskās  disciplīnas un cik daudz skatītāju klātienē var pārliecināties vasaras spēlēs , labs piemērs ir airēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!