Tā nu sanācis, ka SEB Baltijas basketbola līgas 2.divīzija palikusi spēcīgāko komandu ēnā. Tas arī saprotams – tur ir ULEB Eirolīgas un ULEB kausa klubi, tur ir pazīstami spēlētāji, tur ir labākās komandas un tur ir liela skatītāju interese. Taču, no otras puses, tas vēl nenozīmē, ka 2.divīzijā trūkst emociju un viss notiek „ķeksītim” (tiem, kas grib zināt rezultātus, iesaku ielūkoties rezultātu sadaļā).
Izslēgšanas turnīrā no A un B grupas iekļūs pa četrām labākajām komandām un pašreiz no katras grupas divas Latvijas komandas pretendē būs 2.diviziona labāko astoņniekā. Labākā situācijā ir Liepājas „Līvu alus”, kas A grupā dala otro vietu ar „Dalkia/Nybit” (pa 6/3; līderim „Nevežys” – 7/3) un liepājnieku tikšana četriniekā lielas šaubas nerada. Tiesa, vakar viņiem noskaņojumu pabojāja BK „Rīga”, pārspēdams savā laukumā „Līvu alu” ar 84:68. Spēles likteni lielā mērā izšķīra pirmā ceturtdaļa, ko laukuma saimnieki uzvarēja ar 24:3 (!). nevar nonicināt mājinieku centību un prasmi spēlē aizsardzībā, taču liepājniekiem vēl arī fatāli nekrita un tuvāk kā līdz desmit punktu atstarpei viņi spēles turpinājumā netika.

Tieši šajās divās komandās sezonas vidū notikušas lielākās pārmaiņas un abas šīs komandas, šķiet, varētu sagādāt kādam nepatīkamus mirkļus LBL izslēgšanas turnīrā. Līdz ar pieredzējušās saspēles vadītāja Malaseviča atnākšanu, BK „Rīga” sniegums kļuvis sakārtotāks, jo spēles groži ir laba diriģenta rokās. Šķiet, ka sezonas sākumā kluba vadība pārvērtēja toreizējā virknējuma spējas, naudas devēji prasa taču ne tikai jauno basketbolistu izaugsmi (kas nav vienas sezonas process), bet arī rezultātu – šajā gadījumā tā vispirms ir iekļūšana LBL play off turnīrā.

Var diskutēt, vai vajadzēja aizdot liepājniekiem Čundu, vai vajadzēja atlaist uz Holandi Šleseru, bet uz Gulbeni – Gailīti, kā arī atteikties no Sotņikova pakalpojumiem, bet paņemt šosezon jau divās komandās pabijušo Citskovski – laiks rādīs, kam ir taisnība. Katrā ziņā pašreiz BK „Rīga” izskatās pietiekami draudīgs spēks jebkuram (izņemot BK „Ventspils”) pretiniekam LBL izslēgšanas turnīrā. Liepājas komandā tā jau laikam ir tradīcija (un nebūt ne laba) sezonas vidū mainīt sastāvu.

Mačs ar BK „Rīga” varbūt nav patiesais komandas spēju rādītājs (liepājnieki ieradās uz spēli nepilnu stundu pirms tās sākuma un tas arī nevarēja neietekmēt mača sākumu), taču cita lieta, vai līdz izšķirīgajām LBL spēlēm un līdz izslēgšanas spēlēm SEB Baltijas līgā jaunais lietuviešu treneris Raimunds Kairis paspēs sabalansēt sastāvu un iemācīt to saprast savas prasības.

Var iekļūt B grupas četriniekā arī BK „Falco” un „Bumerangs/Gulbene/ASK”, kas pašreiz dala 4.vietu (pa 4/5). Gulbenei šosezon, šķiet, ir jaunākā komanda kopš debijas LBL čempionātos, turklāt sezonas vidū aizbrauca lietuviešu centrs Jatkonis.

Jau sezonas gaitā Gulbenes komandā ir parādījušies 2-3 jauni spēlētāji, bet tie, kas pagājušajā sezonā „pabāza degunu” laukumā, tagad jau spēlē ap 20 minūtēm vai pat vairāk. Iespējams, ka pēc sezonas Gulbenes komandu atstās vēl 2-3 basketbolisti, bet tāds jau laikam ir mazo pilsētu komandu liktenis... Atliek tikai noņemt cepuri Gulbenes treneru priekšā, jo katru gadu lielajā komandā ienāk 2-3 spēlētāji. Pat ja gulbenieši netiks B grupas četriniekā, viņiem šīs spēles būs liels ieguvums jauno basketbolistu izaugsmē. „Falco” pēc Hlebovicka pāriešanas uz „Barons/LU” un Ozola aizbraukšanas uz Čehiju kļuvis vājāks, taču guvis trīs uzvaras pēc kārtas un daudziem par pārsteigumu pieteicies uz vietu izslēgšanas turnīrā SEB BBL, kā arī vēl nav zaudējis cerības tikt sešniekā LBL čempionātā. Nesaprotama komanda – šo savu neoficiālo statusu „Falco” apliecināja vēlreiz.

Nav variantu būt savas grupas četriniekā tikai „Ventspils augstskolai”. Līdz ar Jansona iekļaušanos sastāvā, komanda kļuvusi spēcīgāka, bet... Nav īsti saprotams šādas komandas jēga, jo lielajam Ventspils klubam no pašreizējā sastāva pat gandrīz nav uz ko nopietni paskatīties (varbūt pāris cilvēki varētu būt intereses lokā, bet ne vairāk), ka pērn sezonas beigās pamatoti priecājāmies par šīs komandas neapšaubāmo progresu, tad tagad tā stāv uz vietas. Pareizi vien ir, ka otrais gads debitantam ir smagāks nekā pirmais, taču sliktākais tas, ka gandrīz nav vērojams arī atsevišķu basketbolistu progress – progresē tie, kas pirms sezonas gandrīz vispār nebija zināmi, bet līderi savā izaugsmē ir apstājušies (vismazāk tas attiecas uz Vairogu, kuram sezonu izbojāja traumas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!