Foto: Publicitātes foto

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļu ("FIBA Europe") pirmdien satricinājusi negaidīta revolūcija - "FIBA Europe" prezidents Olafurs Rafnsons uzaicinājis uz sanāksmi izpildkomitejas locekļus un atlaidis ģenerālsekretāru Naru Zanolinu, vēsta Lietuvas izdevums "Lrytas.lt".

Saņemot šādas ziņas, aptuveni desmit Eiropas valstu basketbola federāciju pārstāvji devušies uz Minheni, lai apspriestos par "FIBA Europe" nākotni.

"Situācija ir dīvaina. Varu vienīgi teikt, ka nākamnedēļ paredzētajā "FIBA Europe" asamblejā mums bija paredzēts balsot par Eiropas basketbola organizācijas atdalīšanos no FIBA," no Minhenes izdevumu informējis Lietuvas Basketbola federācijas (LKF) ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns.

Viņš skaidrojis, ka Zanolinu atlaidusi sešu cilvēku izpildkomiteja - prezidents, viceprezidenti un galvenais finansists, izmantojot iespēju, kas paredzēta ārkārtējām situācijām, - ja organizācijā noticis kaut kas negaidīts, lēmumus var pieņemt bez padomes vai konferences lēmuma.

Tomēr nav skaidrs, vai šis solis uzskatāms par likumīgu.

"Tas ir negaidīts pavērsiens. Vēlējāmies ciešāk apvienot organizāciju, bet pēc šā lēmuma viss izjucis," atzinis Balčūns.

Pēc viņa teiktā, Minhenē steigšus ieradušies Spānijas, Serbijas, Horvātijas, Ukrainas, Francijas, Slovēnijas un citu valstu pārstāvji. "Ne visi varēja atbraukt - pašlaik runājamies tie, kuri esam ieradušies. Tā ir neformāla saruna, ierašanās nav obligāta."

Lūgts izteikt viedokli par Zanolina atlaišanas iespējamajiem iemesliem, viņš izteicies īsi: "Tās jau ir spēlītes. Varbūt kādam radies aizvainojums sakarā ar FIBA vēlēšanām, rūgtums par čempionātu sadales kārtību vai pat lauriem par turnīru rīkošanu. Pagaidām neko negribu komentēt."

Uz vaicājumu, vai šis solis nozīmē, ka "FIBA Europe" iekšienē notikusi šķelšanās un izpildkomiteja nostājusies pret federācijām, LKF ģenerālsekretārs paudis viedokli, ka Eiropā daudzi sašķeltību saskatījuši līdzšinējā situācijā, bet ar gaidāmo asamblejas lēmumu atdalīties no FIBA bijis iecerēts organizāciju saliedēt. "Redzēsim, kā attīstīsies šī dīvainā situācija," viņš piebildis.

Jautāts, vai Zanolina atlaišana Lietuvas basketbolam būtu jāuzskata par lielu zaudējumu, Balčūns atbildējis, ka lietuviešiem svarīgākais ir sekmīgi tikt galā "pašiem savā dārziņā". "Ja viss ir labi, tad starptautiskajā arēnā mēs esam stipri un cienīti. Tiesa gan, Zanolins bija mūsu draugs - viņš mums krietni palīdzēja Eiropas čempionāta laikā. Viņa lēmumi bija mums labvēlīgi - ja starp "FIBA Europe" un Lietuvu radās kādas organizatoriskas problēmas, Zanolins tās risināja par labu mums," viņš skaidrojis.

Vienlaikus LKF ģenerālsekretārs pieļāvis iespēju, ka šis izpildkomitejas lēmums var tikt pārsūdzēts tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!