Foto: Publicitātes foto

Eirolīgai Starptautiskās Basketbola federāciju asociācijas (FIBA) Eiropas nodaļai jāsamaksā līguma paredzētie 900 000 eiro, lēmusi Luksemburgas tiesa.

2004. gadā FIBA Eiropas nodaļa un Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) noslēdza komerciālu vienošanos par kontinenta klubu turnīru pārvaldīšanu. Savukārt sešus gadus vēlāk "EuroLeague Properties", kas ir ULEB turnīrus rīkojošās organizācijas "Euroleague Commercial Assets" (ECA) meitas uzņēmums, apņēmās katru gadu FIBA Eiropas nodaļai maksāt 400 000 eiro. Tiesa, 2012. gada decembrī "EuroLeague Properties" vienpusēji lauza vienošanos, aizbildinoties ar FIBA kalendāra izmaiņām, kuras gan tika ieviestas tikai šogad.

Luksemburgas tiesa lēmusi, ka "EuroLeague Properties" FIBA Eiropas nodaļai jāsamaksā līgumā paredzētie 900 000 eiro, kā arī 1500 eiro kompensācija un jāsedz tiesu izdevumi. Tāpat tiesas lēmumā atzīmēts, ka līgums starp abām pusēm beidzies aizpērn janvārī, līdz ar to "EuroLeague Properties" jāmaksā par laika periodu no 2012. līdz 2015. gadam.

Tiesā arī uzsvērts, ka FIBA jaunā kalendāra ieviešana nav līguma pārkāpums, lai gan tas bija arguments, kāpēc "EuroLeague Properties" atteicās veikt maksājumus.

Abām pusēm ir tiesības apstrīdēt tiesas lēmumus.

Kopš 2001. gada Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē ULEB, tomēr no 2015. gada vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA, kas vērsās pie ļoti drastiskas rīcības un piedraudēja diskvalificēt visu valstu nacionālās izlases, kuru komandas piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros.

Sākot ar 2016./2017. gada sezonu FIBA rīko jaunu turnīru, kas nosaukts Čempionu līgas vārdā. Arī nākamajā sezonā Latviju šajā turnīrā pārstāvēs "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!