Foto: F64

Latvijas basketbola izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā ir izdarījusi pašu svarīgāko – sasniegusi septīto finālturnīru pēc kārtas, Latvijas Basketbola savienības (LBS) oficiālajā mājaslapā citēts Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainārs Bagatskis.

Atgādinām, ka Latvijas basketbolisti otrdien kvalifikācijas turnīra D grupas pēdējā spēlē ar rezultātu 85:77 (27:18, 17:18, 21:20, 20:23) izbraukumā pārspēja Rumāniju, kvalificējoties Eiropas čempionāta finālturnīram.

"Pirms spēles bija zināmas bažas vairāku iemeslu dēļ, taču komandas darbībā ne brīdi nebija manāma pašpārliecinātība, toties bija gana pārliecības. Ātri ieguvām iniciatīvu un pārsvaru, ne reizi neļāvām pretiniekiem pat izlīdzināt rezultātu," pēc mača stāstīja Bagatskis. "Jā, bija daži atslābuma brīži - otrajā ceturtdaļā, arī trešās ceturtdaļas sākumā, kad nemācējām izmantot pretinieku atvēlētās iespējas. Tomēr ik reizi spējām savākties un atgūt pietiekami komfortablu pārsvaru."

Latvijas izlases galvenais treneris uzteica komandas metienu precizitāti gan no divpunktu zonas, gan no tālās distances: "Atkārtošos: no treneru puses nav uzstādījuma noteikti mest no tālienes, taču ir jāmet, ja situācija to prasa. Tas ir labāk, nekā kļūdīties, par katru cenu cenšoties iespēlēt bumbu zem groza. Toties spēles beigās, kad rumāņi mēģināja ļoti sarežģīti spēlēt aizsardzībā un paši tajā sapinās, "mazie" ļoti veiksmīgi izvirzīja uzbrukumu smailē Kasparu Bērziņu. Tā ka pārmetumi par vienveidīgu spēles stilu nebūs īsti vietā."

"Galvenais, ka paši esam atrisinājuši visas problēmas un izcīnījuši tiesības spēlēt finālturnīrā. Varam izbaudīt šo brīdi, negaidot citu komandu spēļu rezultātus. Garām svinībām nav laika, jau ceturtdien lielākā daļa komandas dosies uz savām darba vietām," noslēgumā piebilda Bagatskis. "Par to, kas jādara, lai godam sagatavotos finālturnīram, runāsim mazliet vēlāk. Pirmkārt, svarīgi, lai spēlētājiem izdotos labas sezonas klubos."

Kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, trešajā cīņā ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai, bet pirmā apļa noslēgumā ar 89:53 sagrāva Rumāniju.

Otrā apļa pirmajā mačā Latvija ar 80:64 savā laukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu, bet otrajā cīņā trešdien ar 86:81 smagā galotnē izbraukumā pārspēja Nīderlandi, bet trešajā cīņā sestdien savā laukumā ar 70:73 piekāpās Gruzijai, neizmantojot iespēju nodrošināt otro vietu grupā un automātisku ceļazīmi uz finālturnīru.

D grupas kopvērtējumā pa sešām uzvarām astoņos mačos izcīnīja Bosnija un Hercegovina, kā arī Gruzija, garantējot pirmās divas vietas. Latvija ar piecām uzvarām ierindojās trešajā vietā, kļūstot par vienu no labākajām trešo vietu ieņēmējām kvalifikācijā un iekļūstot finālturnīrā. Savukārt Nīderlande tika pie divām uzvarām astoņos mačos, bet Rumānija tika pie viena panākuma.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīros spēlēs jau 12. reizi.

Trīs reizes Eiropas čempionātos Latvija spēlēja pirms Otrā pasaules kara - 1935.gadā latvieši kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem, pēc diviem gadiem tika iegūta sestā vieta, bet 1937.gadā Latvija bija Eiropas vicečempione.

Latvijas basketbolisti ir piedalījušies pēdējos sešos Eiropas čempionāta finālturnīros, bet pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valstsvienība ir spēlējusi astoņos finālturnīros. Veiksmīgākais bija 2001.gads, kad Turcijā tika izcīnīta astotā vieta. Savā debijas reizē pēc neatkarības atjaunošanas 1993.gadā Latvija bija desmitā, 1997.gadā - 16.vietā, 2003.gadā - 13.vietā, 2005.gadā – 14.vietā, 2007.gadā un 2009.gadā – 13.vietā, bet pagājušā gadā Lietuvā – 21.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!