Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē trešdien, 19. decembrī, pirmo reizi Latvijas vēsturē vienā NBA komandā laukumā devās divi latvieši – Vašingtonas "Wizards" rindās plecu pie pleca spēlēja Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks, kurš piedzīvoja debiju basketbola mekā. Abi basketbolisti pēc mača žurnālistiem neslēpa gandarījumu par Latvijas sporta vēsturisko mirkli.

Pasečņiks izcēlās ar deviņiem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām, Dāvis Bertāns guva 26 punktus, bet "Wizards" ar 109:110 savās mājās pagarinājumā zaudēja Čikāgas "Bulls". Pasečņiks tādējādi kļuvis par septīto Latvijas basketbolistu NBA.

"Jūs nemaz nespējat iedomāties, cik maza iespēja (ka divi latvieši vienlaikus spēlē vienā komandā). Fantastiskas sajūtas. Tas tikai parāda, ka Latvijā basketbols attīstās ļoti strauji," sacīja Bertāns.

"Redzējām tribīnēs latviešus. Patīkamas sajūtas. Mēs nākam no maza valsts, bet, kad kaut kas notiek, visi ir priecīgi. Tas ir liels sasniegums, ka mums ir četri NBA spēlētāji," izteicās NBA debitants Pasečņiks.


2017. gadā NBA jauno spēlētāju draftā Pasečņiku ar kopējo 25.numuru izraudzījās Orlando "Magic", kas viņu uzreiz aizmainīja uz Filadelfijas "76ers". Šā gada 1.jūlijā Filadelfijas klubs no Pasečņika atteicās, bet basketbolists ceļu uz NBA turpināja ar spēlēm Vasaras līgā "Wizards" sastāvā. Oktobra vidū Pasečņiks ar "Wizards" noslēdza "Exhibit 10" tipa līgumu, kas paredz, ka viņš saņēma minimālo atalgojumu, bet šonedēļ noslēdza divvirziena līgumu.

Līdzšinējo sezonu Pasečņiks spēlēja NBA attīstības līgā jeb G līgā, pārstāvot Vašingtonas "Capital City Go-Go". 23 gadus vecais Pasečņiks 12 spēlēs vidēji mačā guvis 10,5 punktus, izcīnījis 5,0 atlēkušās bumbas un realizējis 60,4% metienu no spēles.


"Viss, kas notika pēc NBA drafta, tikai stiprina mani. Nekas negāja, kā man vai manai ģimenei gribētos, bet tagad esmu šeit. Protams, te ir ātrāka spēlē, nekā G līgā, bet Eiropā jau biju spēlējis pietiekami ātru basketbolu," piebilda Pasečņiks, kurš jau pirmajā spēlē izjuta NBA aso cīņu, vienā no epizodēm saņemot triecienu pa žokli.

Bertāns neslēpa gandarījumu par otra latvieša debiju "Wizards" rindās. "Viņš labi paveica savu darbu. Nav viegli iejusties NBA no G līgas un uzreiz spēlēt tik daudz. Domāju, ka viņš G līgā tik daudz nespēlēja. Viņš labi cīnījās abās laukuma pusēs, tika pie svarīgām atlēkušām bumbām. Viņa sniegums mums deva vajadzīgo grūdienu."

]

Atzinīgus vārdus Latvijas izlases centra pozīcijas spēlētājam veltīja arī Vašingtonas "Wizards" komandas galvenais treneris Skots Brukss.

"Viņš bija lielisks," speciālists teica aģentūrai AP. "Viņam ir liels augums, kā arī diezgan laba roku darbība. Viņš zina, kā spēlēt, prot atdot labas piespēles, labi lasa spēli, un vēl tikai progresēs."

Savukārt, komentējot spēles gaitu, Bertāns norādīja uz "Wizards" kļūdām. "Ļāvām viņiem atspēlēties, sajust spēles garšu un uzvarēt. Mums bija kļūdas, nekustējāmies… Visas šīs lietas kopā daudz maksāja. Viņi guva punktus pretuzbrukumos. Otrajā puslaikā varējām labāk "kustināt" bumbu, vairāk dot piespēles brīvajiem cilvēkiem. Pēc manām iepriekšējām spēlēm pretinieki man velta arvien vairāk uzmanības un vairs neesmu tik bieži brīvs."

"Wizards" ar astoņām uzvarām 26 spēlēs ieņem 12.vietu Austrumu konferencē. Vašingtonas basketbolisti nākamajā spēlē piektdien viesosies pie NBA čempiones Toronto "Raptors".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!