Foto: F64

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA), kas sodīja Latvijas sieviešu basketbola čempionvienību "TTT Rīga" par neierašanos uz Eirolīgas spēli, paralēli atcēla ar organizāciju saistītiem funkcionāriem paredzētus pasākumus, sargājot viņus no koronavīrusa "Covid-19".

Lai gan marta otrās nedēļas laikā pamazām tiek atcelti sporta un sabiedriski notikumi visapkārt pasaulei, "TTT Rīga" komanda februāra izskaņā bija starp pirmajām sporta vienībām, kuras ietekmēja koronavīrusa dēļ pieņemti lēmumi.

Vīrusam pamatīgi skarot Itāliju, valsts premjerministrs Džuzepe Konte 22. februārī paziņoja par vairāku augstākās līgas futbola spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku. Itālijā bija paredzēts arī TTT komandas Eirolīgas regulārās sezonas pēdējais mačs – Latvijas komandai 26. februārī vajadzēja viesoties pie Venēcijas "Reyer" komandas.

Kā vēlāk noteica citas spēles iznākums, Rīgas vienībai mačā būtu pieticis ar zaudējumu – par ko FIBA piešķir vienu punktu –, lai tā grupā ieņemtu sesto vietu un sezonu varētu turpināt FIBA Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs jeb otrajā augstākajā starptautiskajā turnīrā Eiropā.

FIBA pirmdien, 24. februārī, reaģēja, maču no Itālijas pārceļot uz Slovēnijas galvaspilsētu Ļubļanu, kur TTT un "Reyer" bija jātiekas 27. februārī. Līdzīga cīņa par labāko sešinieku bija "Sopron Basket" vienībai no Ungārijas, kuras viesošanās pie Itālijas vienības "Schio Basket" arī tika pārcelta uz Itālijas kaimiņzemi Slovēniju.

Risks nonākt karantīnā

TTT vienības ģenerālmenedžeris Egils Lūsis atminas, ka par situāciju saistībā ar koronavīrusu Itālijā uzzinājis svētdienas vakarā no medijiem, bet pirmdien jau sākusies komunikācija ar FIBA.

"Pirmdien treneris [Mārtiņš Zībarts] pēc rīta treniņa zvanīja un teica, ka visa komanda ir satraukusies, vakarā vajadzētu sanākt to izrunāt. Izstāstīju publiski zināmo informāciju un iedevu sauso statistiku, lai spēlētājas saprastu, ka tas nav nekas ārkārtējs, salīdzinot ar gripu. Taču teicu, ka nevaru arī pieņemt lēmumu viņu vietā," notikumus atminas Lūsis.

FIBA lēmumu par mača pārcelšanu pieņēma otrdien. Šīs pašas dienas rītā TTT konsultēja Slimību profilakses un kontroles centrs, kas, balstoties uz ziņām par pirmajiem saslimšanas gadījumiem Venēcijā, nerekomendēja TTT vienībai laukumā tikties ar "Reyer" vienību.

"Ņemot vērā, ka tā ir kontakta spēle, epidēmijas risks uzskatāms par visaugstāko, mums skaidroja. Viņi neieteica doties uz spēli. Otrdienas vakarā gājām uz treniņu un atkal runājām, ka kopīgi jāpieņem lēmums. Spēlētājas teica, ka nejūtas droši un neredz iespēju šādos apstākļos doties uz spēli. Sasaucām kluba ārkārtas sēdi, kurā secinājām, ka neviens ar drošu sirdi nevar pateikt – viss būs kārtībā," par lielo atbildību stāsta Lūsis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!