Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grieķijas un Itālijas vīriešu basketbola izlases svētdien Berlīnē nodrošināja vietu Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā.

Noslēdzošajā astotdaļfināla spēlē Grieķija ar rezultātu 94:88 (20:20, 21:25, 22:22, 31:21) pārspēja Čehiju.

Grieķijas izlasē rezultatīvākais bija Jannis Adetokunbo, kurš guva 27 punktus, izcīnīja desmit atlēkušās bumbas un atdeva piecas rezultatīvas piespēles. Nikam Kalatesam bija 14 punkti, piecas atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles un trīs pārtvertas bumbas, kamēr 13 punktu sameta Jannis Papapetru.

Čehijas izlasē Tomāšs Satoranskis laboja sev piederošo Eiropas čempionātu rekordu rezultatīvajās piespēlēs - viņš atdeva pēdējo piespēli 17 uzbrukumos, kas noslēdzās ar gūtiem punktiem, pievienojot arī astoņas atlēkušās bumbas un trīs punktus. Janam Veselijam bija 21 punkts, bet Vojteham Hrubanam - 17 punkti.

Zīmīgi, ka iepriekšējās trīs astotdaļfināla spēles noslēdzās ar vienādiem rezultātiem 94:86. Itālijas basketbolisti ar 94:86 (20:28, 25:23, 21:17, 28:18) pārspēja vienu no turnīra favorītēm Serbiju un kļuva par Francijas pretiniekiem ceturtdaļfinālā.

Lūzuma punktu mačā itāļi panāca ceturtajā ceturtdaļā, kad pēc vairākiem precīziem tālmetieniem panāca 12 punktu pārsvaru. Lielāko daļu cīņas vadībā bija serbi, kamēr itāļi pirmo reizi vadību ieguva vien trešajā ceturtdaļā neilgi pēc tam, kad no spēles tika izraidīts izlases galvenais treneris Džakomo Poceko.

Marko Spissu Itālijas izlases rindās realizēja sešus tālmetienus, guva 22 punktus, atdeva sešas rezultatīvas piespēles un izcīnīja četras atlēkušās bumbas. Nikolo Melli guva 21 punktu, izcīnīja sešas bumbas zem groziem un atdeva četras rezultatīvas piespēles, 19 punkti bija Simonem Fontekjo, bet 16 punkti un astoņas atlēkušās bumbas - Akillem Polonāram.

Serbijas izlasi no zaudējuma neglāba Nikola Jokičs, kurš guva 32 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, kamēr 16 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles bija Vasilijem Micičam.

Pirms tam svētdien Polija apturēja Ainara Bagatska vadīto Ukrainu, kamēr Somija, pateicoties Lauri Markanena 43 punktiem, uzveica Horvātiju.

Tādējādi kļuvuši zināmi visi četri ceturtdaļfināla pāri, Grieķijai tiekoties ar Vāciju, Spānijai ar Somiju, Slovēnijai ar Poliju un Itālijai ar Franciju.

Sestdien ceturtdaļfinālā vietu nodrošināja arī Francija, kas ar rezultātu 87:86 pagarinājumā pārspēja Turciju, Slovēnija, kas ar 88:72 uzvarēja Beļģiju, kā arī Vācija, kas ar 85:79 guva panākumu pār Melnkalni, bet dienas pēdējā mačā pie panākuma pagarinājumā tika Spānija, ar 102:94 uzvarot lietuviešus.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs. Astotdaļfinālā savā starpā tikās A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!