Foto: FIBA
2022. gada Eiropas basketbola čempionātā otrdien, 13. septembrī, tiks noskaidrotas pirmās divas pusfinālistes.

Vispirms plkst.18.15 laukumā dosies Spānija un Somija, bet plkst.21.30 būs Vācijas un Grieķijas mačs. Šo maču uzvarētājas piektdien savā starpā cīnīsies pusfinālā.

Trīskārtējā Eiropas čempione Spānija labāko astoņniekā iekļuvusi 21.čempionātā pēc kārtas, kas ir rekords, kamēr somi tik tālu tikuši pirmo reizi kopš 1967.gada meistarsacīkstēm.

Spānijas basketbolisti A apakšgrupā Tbilisi uzvarēja Bulgāriju, Gruziju, Melnkalni un Turciju un zaudēja Beļģijai, bet ar bilanci 4-1 bija gana, lai izcīnītu pirmo vietu. Astotdaļfinālā pretī stājās Lietuva, kas spraigā cīņā tika uzveikta papildlaikā ar rezultātu 102:94.

Somi bija otrie D apakšgrupā, kur Prāgā pieveica Poliju, Čehiju un Nīderlandi, bet zaudēja Izraēlai papildlaikā un Serbijai. Ceturtdaļfinālu somi sasniedza pēc negaidītas uzvaras 94:86 pār Horvātiju.

Vācija Eiropas čempionātu pusfinālos nav spēlējusi kopš 2005.gada, bet Grieķija - kopš 2009.gada. Vācija lielajos turnīros Grieķiju nav uzvarējusi kopš 2001.gada, kad pretiniekus apturēja izslēgšanas turnīra kārtā pirms ceturtdaļfināla. Nākamajās trīs tikšanās reizēs - 2005.gada Eiropas čempionāta finālā, 2008.gada olimpisko spēļu apakšgrupā un 2009.gada Eiropas čempionāta otrajā posmā - uzvarēja Grieķija.

Vācijas basketbolisti ieņēma otro vietu B apakšgrupā, kur zaudēja tikai Slovēnijai, bet pārspēja Franciju, Bosniju un Hercegovinu, papildlaikā Lietuvu un Ungāriju. Astotdaļfinālā vācieši ar 85:79 guva virsroku pār Melnkalni.

Savukārt C apakšgrupā uzvarēja visus pretiniekus - Horvātiju, Itāliju, Lielbritāniju, Ukrainu un Igauniju. Cīņā par ceturtdaļfinālu ar 94:88 tika pārspēta Čehija.

Trešdien ceturtdaļfinālos tiksies pašreizējā čempione Slovēnija ar Poliju un Francija ar Itāliju.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tika aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, izcīnot savu pirmo titulu vēsturē. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz svētdienai.

Nākamais Eiropas čempionāts notiks pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!