Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Par diezgan lielu sensāciju trešdien parūpējās Francijas basketbola izlase, kas Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā ar rezultātu 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13) pārspēja turnīra galvenos favorītus ASV.

Tādējādi Francijas izlase kļuva par Argentīnas valstsvienības pretinieci Pasaules kausa pusfinālā. Otrā pusfinālā jau iekļuvusi Spānija, kurai būs jātiekas ar Austrālijas un Čehijas pāra uzvarētāju. Savukārt ASV iepriekšējo reizi pasaules čempionātā bez medaļām palika 2002. gadā.

Francijas izlasē 22 punktus guva Evans Furnjē, bet Rūdijs Gobērs guva 21 punktu, izcīnīja 16 atlēkušās bumbas un bloķēja trīs metienus. Nando de Kolo pievienoja 18 punktus, bet Frenks Nilikinā izcēlās ar 11 punktiem.

ASV izlases labā 29 punktus sameta Donovans Mičels, bet vismaz desmit punktus guva vēl tikai Markuss Smārts un Kemba Volkers, kuri guva attiecīgi 11 un 10 punktus.

Spēles iesākumā abu izlašu labā Evans Furnjē un Donovans Mičels guva pa pieciem punktiem, un arī turpinājumā ritēja ļoti līdzīga cīņa, pirmajai ceturtdaļai noslēdzoties neizšķirti 18:18. Nākamajās desmit minūtēs Francijas basketbolisti laukumā darbojās precīzāk, un Endrū Albisī tālmetiens deva piecu punktu pārsvaru (27:22). Vēlāk atkal Furnjē uzņēmās iniciatīvu un realizēja tālmetienu, savukārt Rūdijs Gobērs un Nando de Kolo ar soda metieniem panāca 45:37. Puslaika izskaņā Mičels caurgājienā divus punktus savai komandai atguva.

Francijas izlase otrā puslaika pirmajā minūtē panāca pat 10 punktu pārsvaru (51:41) un drošā vadībā turējās arī nākamajās minūtēs, bet ceturtdaļas izskaņā ASV sāka spēlēt daudz ātrāk, ar pretuzbrukumiem izlīdzināja rezultātu 60:60. Gobērs saimniekoja pie groziem un ar atkārtotiem mēģinājumiem atguva vadību savai komandai, bet tad viņš pārkāpa noteikumus tālmetienā pret Markusu Smartu, kurš pirmo reizi puslaikā izvirzīja amerikāņus vadībā. ASV izlases līderis Mičels ar tālmetienu guva savu 29. punktu un panāca ceturtdaļas beigu rezultātu 66:63.

ASV uzņemto tempu turpināja arī ceturtās ceturtdaļas sākumā, un Kemba Volkers ar pustālo metienu panāca 72:65. Francija guva četrus punktus pēc kārtas, bet tiesnešu kļūda, nepareizi fiksējot pārkāpumu pret de Kolo, neļāva izlīdzināt rezultātu. Taču brīdi vēlāk Frenks Nilikinā ar tālmetienu tomēr panāca neizšķirtu rezultātu 76:76, savukārt tad Furnjē caurgājienā un Gobērs ar bumbas triecienu grozā trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Francijai deva četru punktu pārsvaru. Francijas izrāviens turpinājās ar Nilikinā pustālo metienu. Centra spēlētājs Gobērs izcēlās ar diviem svarīgiem blokiem, savukārt ASV pēdējās ceturtdaļas gaitā neiemeta septiņus soda metienus. Pamatlaika izskaņā de Kolo ar soda metieniem panāca gala rezultātu – 89:79.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!