Foto: FIBA
Nemainot attieksmi, tikai ļoti mazs procents no Latvijas basketbola talantiem var cerēt uz veiksmīgu karjeru profesionālajā basketbolā, pēc Pasaules kausa noslēguma secina U-19 sieviešu izlases galvenais treneris Matīss Graudiņš.

Jau vēstīts, ka Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase svētdien 14.vietā noslēdza Bangkokā notiekošo Pasaules kausa izcīņu.

Latvietes mačā par 13. vietu ar rezultātu 55:71 (20:17, 15:23, 11:20, 9:11) piekāpās vienaudzēm no Vācijas, kuras ir pērnā gada Eiropas U-18 čempiones.

Latvietes šajā mačā izcīnīja 25 atlēkušās bumbas, kamēr pretiniecēm bija 52 bumbas zem groziem.

"Pēc Pasaules kausa izcīņas palikušas divejādas sajūtas. Labi, ka uzvaru bijis vairāk nekā zaudējumu, turklāt tikai vienu neveiksmi - astotdaļfinālā ar Mali - piedzīvojām bez ierunām. Ar Kolumbiju viss izšķīrās pašā galotnē, šodien pret Vāciju mazliet pietrūka spēka spēlētājām, kurām šis bija jau otrais čempionāts. Tomēr augstāk par 14.vietu gan gribējām, gan varējām būt," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Graudiņa teikto.

"Kopumā nepateikšu neko jaunu - no labākajām komandām atpaliekam fiziskajā sagatavotībā un atlētismā. To var redzēt arī vizuāli, un šai ziņā nemetu akmeni treneru lauciņā. Kas būtu jādara, lai sagatavotība būtu labāka – tas nav nekāds lielais noslēpums. Taču jābūt arī otrai pusei - pašu spēlētāju vēlmei trenēties. Vismaz 11 mēnešus gadā, sezonu pēc sezonas. Nepārtraukti piespiežot sevi," secina treneris.

Viņš uzsver, ka valstīs ar lielākiem cilvēku resursiem jaunatnes izlasēs reālu kandidātu ir divreiz vairāk nekā vietu.

"Konkurence dzen uz priekšu un paaugstinās sagatavotības līmenis. Mums visā Jaunatnes līgā šogad spēlēja kādi divi-trīs desmiti meiteņu, kuras dzimušas 2000. gadā. Labākās jau kopš 14 gadu vecuma zina, ka būs izlasē. Vārdos jau var runāt par basketbola mīlestību un vēlmi trenēties, bet reālo attieksmi parāda darba ētika ikdienā. Attieksmes ziņā pret tā dēvētājām otrā plāna spēlētājām pretenziju bija daudz mazāk nekā pret nominālajām līderēm, taču vismaz pagaidām tas ne vienmēr atspoguļojās sniegumā," skaidro Graudiņš.

"Ņemot vērā objektīvos apstākļus, mūsu meiteņu komandu augstās vietas Eiropas čempionātos un jau četrus gadus pēc kārtas izcīnītās tiesības spēlēt Pasaules kausa izcīņā ir unikāls sasniegums. Taču šī turnīra pieredze apstiprināja, ka, nemainot attieksmi, tikai ļoti mazs procents no mūsu talantiem var cerēt uz veiksmīgu karjeru profesionālajā basketbolā," uzsver izlases stūrmanis.

Latvijas U-19 izlase šajās sacensībās startējusi arī 2017. gadā, izcīnot desmito vietu.

Dalību šī gada Pasaules kausa izcīņā latvietes nopelnīja pērn, kad Eiropas U-18 čempionātā Latvijas izlase izcīnīja augsto ceturto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!